​Звільнення "СТРОКОВИКІВ"

Тільки у квітні поточного року розпочалася демобілізація військовослужбовців строкової військової служби, як вже поступають скарги на дії працівників ТЦК щодо вручення "бойових" повісток, при чому далеко до закінчення 1-го року гарантованої відстрочки.

Я нагадую, що Законом України "Про внесення зміни до глави XII "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби" від 23.02.2024 року № 3600-IX визначено, що звільнені з військової служби "строковики" не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Що відбувається зараз на практиці?

Отож, давайте розбиратися.

Питання: Чи законно ТЦК направляють звільнених "строковиків" після взяття їх на облік на проходження медичного огляду ВЛК?

Відповідь: Так, законно! У даній вимозі нічого неправомірного немає, адже ТЦК має володіти інформацією про стан здоров'я військовозобов'язаної особи, принаймні в облікових цілях.

Питання: Чи законно вручають звільненим "строковикам" одразу "бойові" повістки та мобілізаційні розпорядження на квітень-червень 2025 року?

Відповідь: Складне питання, але скоріше за все - законно. Справа в тому, що закон не урегульовує питання видачі повісток та мобілізаційних розпоряджень на певний строк наперед. Але не раджу через це сильно хвилюватися. Чому? Строк дії довідки ВЛК для військовозобов'язаних в умовах воєнного стану складає 1 рік. Відповідно військовозобов'язана особа через 1 рік (у 2025) має повне право спочатку подати заяву про направлення на повторну ВЛК, перш ніж виконувати вимоги мобілізаційного розпорядження.

До того ж, можливо певна кількість "строковиків" за 1 рік перерви здобуте право на відстрочку на загальних засадах.

Питання: Що робити, якщо мобілізаційну повістку вручають вже зараз, не надаючи 1 року відстрочки?

Відповідь: Звісно, що це незаконно, але вже чув про такі випадки не від одного звільненого "строковика". Що робити? Мої поради зводяться до наступного:

  • стати на військовий облік;
  • за вимогою ТЦК та СП пройти ВЛК (вимога щодо цього абсолютно законна);
  • у випадку спроби вручення моброзпорядження або "бойової" повістки на строк до 1 року, відмовлятися від отримання. В Акті відмови зазначати про незаконність повістки як такої, що порушує приписи Закону України від 23.02.2024 року № 3600-IX;
  • подавати заяву на ім'я начальника ТЦК та СП про незаконність дій працівників центру комплектування;
  • зареєструвати скаргу на гарячу лінію Міністерства оборони України (0-800-500-442).
Важливо! За такого алгоритму дій будь-яка адміністративна або кримінальна відповідальність особи ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ.

Якщо при цьому особу затримують та не випускають з ТЦК та СП:

  • повідомте, що працівники ТЦК та СП перевищують службові повноваження, що є злочином;
  • телефонуйте до правоохоронних органів (Нацполіція, ДБР);
  • відмовляйтеся від підписання будь-чого.

Питання: Якщо отримав "мобілізаційну" повістку на квітень-травень 2025 року, але за цей час здобуту право на відстрочку, чи зможу її реалізувати?

Відповідь: Так, зможете, для того лише потрібно буде подати до ТЦК відповідну заяву та надати копії підтверджуючих документів. Після цього центр комплектування повинен анулювати повістку. Як буде на практиці - будемо бачити.

Звісно, що кожний випадок є індивідуальним, але ось такі прості базові поради можуть допомогти Вам вирішити ситуацію на Вашу користь, а головне - на користь Закону.


Рейтинг: 4.1 - 18 голосов

Автор статьи


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, г. Чернигов

Возраст: 6 лет опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 18059 Платных консультаций: 3106

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

587 отзывов

Комментарии