Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 січня 2024, питання №100150 250₴

Як виїхати за кордон особі призовного віку

Як виїхати за кордон особі призовного віку (24 роки). Чи може чоловік виїхати, якщо має приписне свідоцтво та як призовник не підлягає мобілізації?

Відповіді юристів (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю, Артем!

    На разі для чоловіків 18-60 років діють обмеження у виїзді з України

    Те, що Ви є особою призовного віку звільняє Вас від мобілізації, але, на жаль, не є підставою для перетину кордону.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Згідно пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14цих Правил.

    Тобто право на виїзд мають також інші військовозобов'язані, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Але до Вас цей пункт не застосовується, адже Ви є призовником.

    Проаналізуйте підстави для перетину кордону https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko..., можливо у Вас є родичі з інвалідністю, з якими Ви можете виїхати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Артеме!

    На жаль, той факт, що особа не підлягає мобілізації оскільки є призовником, не надає їй право на перетин кордону.

    Чоловіки у віці від 18 до 60 років мають право на перетин кордону у період дії воєнного стану тільки за наявності підстав, які передбачені Постановою КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Чоловік може ознайомитись з повним переліком підстав і, можливо, знайде серед них ту, яка йому підійде. Здебільшого підстави для перетину кордону стосуються наявності відповідних сімейних обставин. Наприклад, хтось із рідних чоловіка є особою з інвалідністю або потребує постійного догляду.

    Також з останніми роз'ясненнями щодо перетину кордону можна ознайомитись на сайті ДПСУ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України