Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 января 2024, вопрос №100858 250₴

СЗЧ и выплаты за прошлый месяц

Доброго времени. У меня такой вопрос. Если военный находится в СЗЧ, ему выплатят за предыдущий месяц боевые выплаты, которые он отработал?
Премия же приходит за предыдущий месяц, а не текущий.
Если они не имеют право, то что возможно сделать?

Ответы юристов (11)

    Остропольський Василь Леонідович
    24%

    Так, мають виплатити, навіть більше того, якщо відносно Вас не розпочали службове розслідування, то можливо Ви навіть отримаєте наступні виплати (посадовий оклад, надбавки, премії тощо), оскільки Ви по документам буде рахуватись як діючий військовослужбовець, але в той же час, всі наступні отримані кошти (з моменту/дати СЗЧ) будуть рахуватись як безпідставно отримані кошти, і Вас в подальшому зобовʼяжуть їх повернути.

    У Вашому випадку мало що, оскільки Вас будуть шукати, і пробувати притягнути до кримінальної відповідальності за самовільне залишення військової частини.

    • Сергей Клиент 3 месяца назад

      Не выплатили премию мне, но при этом в розыске не нахожусь. Хотя на сколько знаю, меня подали в дезертирство еще месяц назад

      • Остропольський Василь Леонідович

        Є інформація чи виплатили премію іншим? (можливо просто затримка всім, а не тільки Вам).

        • Сергей Клиент 3 месяца назад

          Да, уточнял, ребятам пришли выплаты

          • Остропольський Василь Леонідович

            Тоді їх дії є незаконними, і як на мене це один з методів тиску на Вас, щоб Ви появились або як мінімум почали з ними листування, щоб Вас знайти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28%

    Доброго дня, Сергію!

    Ваше грошове забезпечення та виногороду можуть зняти за той місяць коли був зафіксований факт СЗЧ. Окрім цього для подання Вас у СЗЧ повинно було бути проведене службове розслідування та передані дані щодо скоєння Вами СЗЧ до ВСП, військової прокуратури та ДБР.

    Відповідно до пункту 24 Розділу ІІ Інструкції з надання доповідей і донесень про події, кримінальні правопорушення, військові адміністративні правопорушення та адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, порушення військової дисципліни та їх облік у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 29.11.2018 № 604, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 20 грудня 2018 року за № 1451/32903, у разі набуття ознак кримінального правопорушення у діях військовослужбовця, який самовільно залишив військову частину або місце служби, командири (начальники) військових частин протягом робочого дня письмово повідомляють про це начальника органу управління Військової служби правопорядку та відповідного військового прокурора, у зоні діяльності яких військова частина виконує завдання за призначенням.

    Таким чином, у випадках самовільного залишення військової частини військовослужбовцями, дезертирства, командир військової частини зобов’язаний дотримуватись наступного алгоритму дій:

    1) в разі виявлення відсутності на службі військовослужбовця без поважних причин – вжити заходів щодо з’ясування місця знаходження військовослужбовця та призначити службове розслідування;

    2) в разі виявлення ознак кримінального правопорушення, передбачених статтями 407 (СЗЧ), 408 (Дезертирство) Кримінального кодексу України в ході проведення службового розслідування – протягом доби письмово повідомити орган досудового розслідування про злочин (для військовослужбовців строкової служби – відсутність понад 3 доби, для військовослужбовців військової служби за контрактом – понад 10 діб, дезертирство — негайно)".

    Щодо того, що можна зробити, так це тільки оскаржувати дії командира частина, якщо Вас незаконно подали у СЗЧ, якщо ж останнє дійсно мало місце, то шансів практично не має.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    24%

    Доброго дня,ЗУПИНИТИ ВИПЛАТУ У ЗВ’ЯЗКУ З “СЧЗ” МОЖЛИВО ЛИШЕ ПІСЛЯ ВНЕСЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ДО ЄРДР ОРГАНАМИ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ (ДБР), ТА ВИДАЧІ НАКАЗІВ ПО ЧАСТИНІ НА ПІДСТАВІ ВИТЯГУ З ЄРДР., якщо внесли відомості можете вже не розраховувати на виплати.

    Щоб, з'ясувати це треба звертитася до частини. У будь якому випадку при СЗЧ треба сповістити військову частину про своє місце знаходження, та поважні причини перебування. У будь якому разі вам загрожує кримінальна відповідальність, тому поважні причини мати обов'язково. Бо якщо ви не бажаєте контактувати з частиною, це потів обов'язково вилізе боком.

    Самовільне залишення військової частини або місця служби як кримінальне правопорушення

    Відповідно до вимог статті 407 Кримінального кодексу України злочином визнається: самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад три доби, а також вчинене в умовах особливого періоду, воєнного стану чи бойовій обстановці.Особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.Бойова обстановка - це період знаходження військової частини, підрозділу або окремих військовослужбовців у безпосередньому зіткненні з противником, підготовка або ведення бою (бойової операції). Вона може виникати не лише у воєнний час, але й в мирний.Об’єктивна сторона полягає у діях або бездіяльності і може мати такі прояви:

    1. самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби тривалістю понад три доби, але не більше місяця;
    2. нез’явлення військовослужбовця строкової служби вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад три доби, але не більше місяця;
    3. самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової служби) тривалістю понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб, вчинені повторно протягом року;
    4. нез’явлення військовослужбовця (крім строкової служби) вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб, вчинені повторно протягом року;
    5. самовільне залишення будь-яким військовослужбовцем військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад один місяць;
    6. самовільне залишення будь-яким військовослужбовцем військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин в умовах особливого періоду;
    7. самовільне залишення будь-яким військовослужбовцем військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці.
    Відповідальність

    За самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби понад три доби, але не більше місяця винному загрожує покарання у вигляді тримання у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років.Якщо військовослужбовець (крім строкової служби) відсутній за місцем служби понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб, повторно протягом року покарання призначається у вигляді штрафу від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 - 68000 грн) або службового обмеження на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до трьох років.Якщо будь-який військовослужбовець відсутній за місцем служби понад один місяць- його може бути покарано позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.За самовільне залишення будь-яким військовослужбовцем військової частини або місця служби умовах особливого періоду передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

    При виявленні відсутності або неявки військовослужбовця команування зобов’язано розпочати службове розслідування за даним фактом з метою встановлення факту порушення дисципліни.

    Після спливу 10 діб відсутності командування має право вивести військовослужбовця “позаштат”. Виплата ГЗ військовослужбовців. які перебувають “позаштатом” відбувається протягом 2 місяців

    При наявності ознак скоєння військовослужбовцем кримінального правопорушення за ст 407 або 408 ККУ командування подає офіційну заяву до органів досудового розслідування, в тому числі і до ВСП.

    З ДНЯ ВНЕСЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ДО ЄРДР ОРГАНАМИ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ (ДБР) ЗА ОФІЦІЙНОЮ ЗАЯВОЮ, КОМАНДУВАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАНО ВИДАТИ НАКАЗ ПО ЧАСТИНІ ПРО ПРИЗУПИНЕННЯ СЛУЖБИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ ТА ЗВІЛЬНЕННЯ З ПОСАДИ.

    На підставі наказу про звільнення з посади командир В/Ч видає окремий наказ по стройовій частині про призупинення виплати ГЗ

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго времени. У меня такой вопрос. Если военный находится в СЗЧ, ему выплатят за предыдущий месяц боевые выплаты, которые он отработал? Премия же приходит за предыдущий месяц, а не текущий.Если они не имеют право, то что возможно сделать?

    Звичайно, мають виплатити, оскільки грошове забезпечення в поточному місяці виплачується за попередній.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    07.06.2018 № 260

    Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам

    8. Грошове забезпечення виплачується в межах асигнувань, передбачених у кошторисі військової частини на грошове забезпечення військовослужбовців.

    Грошове забезпечення виплачується:

    щомісячні основні та додаткові види - в поточному місяці за минулий;

    одноразові додаткові види - в місяці видання наказу про виплату або в наступному після місяця, в якому наказом оголошено про виплату (з урахуванням вимог Бюджетного кодексу України).

    Грошове забезпечення виплачується за місцем перебування військовослужбовців на грошовому забезпеченні на підставі наказу командира (начальника, керівника) (далі - командир).

    Грошове забезпечення командиру військової частини виплачується за місцем перебування на грошовому забезпеченні на підставі наказу вищого командира за підпорядкованістю.

    XXIX. Виплата грошового забезпечення військовослужбовцям, усуненим від виконання службових обов’язків, відстороненим від виконання службових повноважень або відстороненим від посад, а також тим, яких взято під варту чи які перебувають під домашнім арештом, а також за час відбування покарання на гауптвахті та в дисциплінарних частинах

    1. Грошове забезпечення військовослужбовцям, які відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України усунені від виконання службових обов’язків, відсторонені від виконання службових повноважень або відсторонені від посад, виплачується виходячи з розміру посадового окладу за останньою займаною посадою, окладу за військовим званням і надбавки за вислугу років із дня, наступного після дня усунення від виконання службових обов’язків (відсторонення від виконання службових повноважень або від посади), і до дня повернення до виконання службових обов’язків за посадою.

    2. Грошове забезпечення військовослужбовцям, які відповідно до Кримінального процесуального кодексу України відсторонені від посад, виплачується в розмірі окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років з дня, наступного після відсторонення від посади, до дня повернення до виконання службових обов’язків за посадою.

    У разі скасування рішення про відсторонення від посад військовослужбовцям за період, протягом якого вони не перебували на посадах внаслідок відсторонення від посад, грошове забезпечення, на отримання якого вони втратили право, не виплачується.

    При цьому грошове забезпечення, яке втратили відсторонені від посади військовослужбовці внаслідок незаконних дій, відшкодовується їм у порядку, передбаченому Законом України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду".

    3. Виплата грошового забезпечення військовослужбовцям, щодо яких відповідно до Кримінального процесуального кодексу України застосовано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту (цілодобово), призупиняється з дня взяття під варту або направлення під цілодобовий домашній арешт до дня повернення до виконання службових обов’язків за посадою.

    Таким чином, за минулий місяць мають виплатити повне грошове забезпечення.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    24%

    ВІтаю,

    п.15 розділу XXXIV Наказу МОУ від -7.06.2018 року № 260 «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам» зазначає, що до наказів про виплату додаткової винагороди не включаються військовослужбовці, зазначені у пункті 2 цього розділу, які:

    - самовільно залишили військові частини, місця служби (дезертирували),- за місяць, у якому здійснено порушення, та за весь період самовільного залишення військової частини або місця служби (дезертирства), включаючи місяць повернення, оголошеного наказом командира (начальника).

    Було б добре знати, коли саме ви залишили місце служби і від цього відштовхуватись.

    • Сергей Клиент 3 месяца назад

      25-го декабря ушел в СЗЧ

      • Мамай Ірина Євгеніївна

        Значить за весь грудень та січень додаткових виплат бути не повинно


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України