Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 26 января 2024, вопрос №100861 250₴

Что нужно учитывать при публикации мобильной игры, созданной на Unity, в Google Play и App Store?

Я соло разработчик игр и планирую опубликовать мобильную игру, созданную с помощью Unity, в Google Play, а затем в App Store.


1) Открытие ООО (ТОВ)

Следует ли мне открыть ООО из одного лица, чтобы ограничить свою ответственность и скрыть свое имя за названием компании?
Где можно найти дешевого и надежного поставщика юридических адресов, так как мне не нужен офис и я не хочу указывать свой домашний адрес?
Какую систему налогообложения следует выбрать?
Можно ли обойтись без услуг бухгалтера? Если нет, то где мне стоит его искать?
Следует ли мне зарегистрировать ООО удаленно через портал «Дія»?
Или лучше сделать это через юридическую компанию? (например, uvicon.com.ua)
Что еще следует учитывать при создании ООО? Есть ли какие-то негативные последствия?
Насколько сложно будет закрыть ООО в случае необходимости?

2) Ensuring compliance

Где найти человека, который мог бы грамотно составить Privacy Policy и Terms of Service (и User Agreement?) с учетом всех SDK, используемых в игре?
На данный момент я использую Unity Ads, Unity IAP, Unity Authentication, Unity Cloud Save, Firebase Analytics, Firebase RemoteConfig, Firebase Messaging и Google Play Games, но, вероятно, со временем это будет изменяться.
Существуют ли простые способы отслеживать все сторонние SDK, используемые в игре Unity, и какие данные они собирают?
Нужно соблюсти GDRP, CCPA, COPPA, DSA и любые другие правила, о которых я не знаю.
Нужно убедиться в отсутствии нарушений интеллектуальной собственности и наличии неоходимых лицензий для всех сторонних ресурсов, которые я использую.
Стоит ли мне зарегистрировать Trademark на название игры и компании, а также Copyright на саму игру и как я могу это сделать?

Ответы юристов (2)

    Турчин Ярослав Александрович
    50%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ВИТАЛИЙ! Ни один знакомый мне разработчик игр не заморачивался ни с ООО, ни даже с ФОП.

    Ваш единственный вопрос - как получать доход и выводить деньги на украинские карты... в ином никаких проблем нет вообще. И не связывайтесь со сложными структурами не будучи уверенным в прибыльности проекта. Потом не расплатитесь с нашим чудо-государством, которое только узнает о Вас - сразу начнёт прессинг по налогам, думая, что Вы со старту должны иметь доходы как GameLoft или YotaGame.

    Без бухгалтера не обойтись. Услуги бухгалтерского сопровождения думаю в Днепре или других городах предоставляют многие. Связываться ли с онлайн-фирмами - решать Вам. Большинство всё-таки верят сарафанному радио и рекомендациям реальных пользователей, а не интернету.

    Для Вашего вида деятельности действительно не стоит заморачиваться и можно зарегистрироваться онлайн. Но я бы советовал всё-таки начать с ФОП. Это проще и проблем будет меньше. А фирма есть фирма. И потом подобные виртуальные юридические адреса при налоговых проверках и уведомлениях могут вылезти боком.

    ЗА ООО Вы свое имя и адрес никак не скроете, т.к. это общедоступная информация об учредителях ТОВ (ООО) в Едином государственном реестре юридических лиц, ФОП и ОФ.

    Privacy Policy и Terms of Service и User Agreement - не изобретайте велосипед. Уникальных игр сейчас нет. Все друг на друга похожи, или построены на открытом коде друг-дружки. И правила, и политику тоже давно монстры игрового бизнеса прописали. Можно легко адаптировать под Вашу специфику, оставив юридический каркас.

    Вот например

    https://www.gameloft.com/ru/privacy-notice/

    https://www.gameloft.com/ru/conditions-of-use

    Если Вы планируете, что Ваша игра будет приносить Вам хорошие донаты / прибыль, то регистрировать торговую марку стоит... Иначе высок риск, что у Вас ее просто украдут. Поверьте особенно в Украине достаточно умников для этого. Нескольких я даже знаю в Днепре, которые работали в Приватбанке и параллельно пробовали себя в программировании игр на базе других.

    С другой стороны - никто не помешает несмотря на наличие торговой марки - какому-нибудь программисту банка Тинькофф РФ стырить Вашу игру / идею и выдать ее за свою. И никакие патенты и охранные свидетельства Украины и любой другой страны мира не помогут. Потому тут на свой страх и риск и как повезёт.

    Но, если надумаете - в интернете куча предложений по регистрации ТМ под ключ. В любом случае Вам понадобятся услуги патентного поверенного, т.к. регистрация ТМ это тоже своего рода государственный бизнес на котором кормятся чиновники, потому простые люди без патентных решал регистрируют свои заявки долго и нудно.. и не всегда успешно.

    Сразу скажу, что по поводу интеллектуальной собственности можете не переживать, т.к. даже Lucas в составе Disney демонстрируют полную импотентность в юридическом плане по реагированию на коммерческое юзабилити игр, созданных местными специалистами по тематике и с использованием к примеру вселенной "Star Wars" на просторах СНГ. Для них мы не рынок и убытки не стоят их потенциальных расходов на юристов... В общем юридическая служба Disney нынче в большом долгу, как и юридические службы других обладателей прав, создателей игр и т.д.

    Опять-таки всё зависит от планируемой языковой ориентации игры. Если поплывет много денег с Мира, а не с Украины и стран СНГ - то могут и заметить...

    Где-то так вижу Ваш вопрос.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Віталію!

    1. Открытие ООО (ТОВ).

    Следует ли мне открыть ООО из одного лица, чтобы ограничить свою ответственность и скрыть свое имя за названием компании?

    Вам не вдасться укрити своє ім'я за назвою компанії, оскільки всі дані щодо засновників знаходяться у публічному просторі.

    Где можно найти дешевого и надежного поставщика юридических адресов, так как мне не нужен офис и я не хочу указывать свой домашний адрес?

    З цим питанням не допоможу і не радив би.

    Какую систему налогообложения следует выбрать?

    Якщо Ви бажаєте мінімізувати Ваші податки, то тоді спрощену систему оподаткування.

    Можно ли обойтись без услуг бухгалтера? Если нет, то где мне стоит его искать?

    Ви можете обійтись без бухгалтера, якщо повністю володієте питаннями що пов'язані з бухгалтерською діяльністю ТОВ. Якщо ж ні, то тоді в інтернеті можна знайти багато бухгалтерськіх фірм або бухгалтерів-фрілансерів, які надають відповідні послуги.

    Следует ли мне зарегистрировать ООО удаленно через портал «Дія»?

    Так, Ви можете зареєструвати ТОВ на порталі Дія, відповідна послуга доступна.

    Или лучше сделать это через юридическую компанию? (например, uvicon.com.ua)

    Все залежить від Вас. Якщо Ви самостійно можете вирішите це питання, то тоді Вам не потрібен супровід юридичної компанії.

    Что еще следует учитывать при создании ООО? Есть ли какие-то негативные последствия?

    Перш ніж починати, раджу Вам ознайомитись з Законом України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", який регулює діяльність ТОВ. Після цього Ви будете мати більше інформації з приводу діяльності у якості ТОВ.

    Насколько сложно будет закрыть ООО в случае необходимости?

    Ліквідація ТОВ можлива як у добровільному порядку, так і в примусовому.

    -В примусовому порядку закриття компанії може відбуватися на підставі рішення суду або в результаті банкрутства.

    Ліквідація ТОВ в добровільному порядку проводиться тільки у разі прийняття такого рішення єдиним учасником або ж загальними зборами учасників товариства.

    Першим кроком до ліквідації компанії буде прийняття рішення про припинення діяльності шляхом добровільної ліквідації. Оформлене таке рішення може бути як протоколом загальних зборів учасників, так і рішенням єдиного учасника.

    Вимоги до рішення/протоколу про ліквідацію передбачені п. 7 ч. 1 ст. 15 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

    Після складання та підписання вказаного рішення (протоколу) необхідно внести відомості про таке рішення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Це можна зробити в будь-якому центрі надання адміністративних послуг.

    Далі ви зобов’язані провести аналіз фінансової діяльності компанії, визначити кредиторів, повідомити їх про запуск процесу ліквідації ТОВ.

    Кредиторами також є не тільки ваші контрагенти за договорами та іншими господарськими зобов’язаннями, а й державні органи, які контролюють сплату вами податків та зборів.

    Частиною 7 статті 11 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) передбачено, що для перевірки відносно наявності заборгованості по податкам та зборам ліквідаційна комісія або ліквідатор подають всі необхідні для перевірок первинні документи та звітність за останній звітний період.

    Після розрахунків з кредиторами та державою у т.ч. необхідно затвердити та подати в податкову за основним місцем реєстрації ліквідаційний баланс.

    Далі необхідно здійснити закриття рахунків у банках.

    Після проведення всіх перевірок кадрова документація та статутні документи подаються в архів. Всі документи для архіву прошиваються у відповідності з затвердженими інструкціями та зберігаються в архіві за місцем реєстрації підприємства.

    Подавши документи в архів і при відсутності заборон з боку податківців та пенсійного фонду ви можете остаточно закрити ТОВ у державного реєстратора. Для цього вам знадобиться довідка з архіву та заява.

    https://kiev-chamber.org.ua/uk/136/2201.html

    Отже, як на мене, то краще все ж таки відкрити ФОП 3 групи на спрощеній системі опадаткування, бо відкриття ТОВ, діяльність у якості ТОВ та ліквідація ТОВ - процеси набагато складніші ніж у ФОП.

    Щодо Terms of Service, и Privacy Policy, и License Agreement, то достатньо буде мати вже готовий шаблон, який можливо буде прописати саме під Вас.

    Щодо авторського права, то у комп’ютерній грі можна захистити:

    1) назву гри як торгову марку;

    2) назву (якщо це компанія) або ім’я розробника гри як торгову марку;

    3) персонажа гри як торгову марку, а також можна зареєструвати авторське право на нього як на мистецький твір;

    4) сценарій гри можна зареєструвати як літературний твір;

    5) нові функціональні елементи в інтерфейсі гри можна запатентувати.

    Якщо власник такого об’єкту як комп’ютерна гра бажає завантажити її в онлайн-store на зразок Google Play або Apple Store, то реєструвати торгову марку потрібно в країні, де розташована компанія-власник цього магазину. Наприклад, Google знаходиться в Каліфорнії, тому всі справи пов’язані з іграми в Google Play розглядає United Sates District Court of Northern District of California (тобто, суд Каліфорнії).

    Що стосується авторських прав на комп’ютерні ігри, оскільки авторські права є транс-континентальними і виникають з моменту створення твору, то зареєструвати, наприклад, зображення персонажа або ж сценарій гри можна в будь-якій країні. В Україні це робить Державна служба інтелектуальної власності, в США, – Copyright Office. Після реєстрації власник гри отримує свідоцтво про реєстрацію авторських прав, яке дозволить захищати права як автора у всіх країнах світу. Окрім цього, наприклад у країнах ЄС та США реєстрація авторського права дає власнику значні переваги: реєстрація є повідомленням третім особам про наявність і належність авторських прав; презюмується, що дані, які відображені в Реєстрі, є доведеним фактом, тому в суді їх доводити не потрібно (що є досить важливим у разі виникнення будь-якого спору).

    Зазвичай наявність авторського права є часто недостатнім для повної охорони прав інтелектуальної власності на комп’ютерну гру, саме тому розробники ігор дуже часто прибігають до такого способу захисту як патентування гри як винаходу (тобто певних її функціональних елементів). Оскільки захист авторським правом поширюється лише на текст коду, функції програмного забезпечення при цьому залишаються незахищеними, а захистити їх може саме патентування.

    Складність процедури отримання патенту полягає у тому, що кожне нововведення має відповідати умовам патентоздатності: винахідницький рівень, новизна і промислова придатність для винаходів, новизна і промислова придатність для корисних моделей та новизна для промислових зразків. Щодо процедури отримання патенту, то вона містить низку етапів: складання та подання заявки до патентного відомства (в Україні – це Укрпатент); проведення відповідних експертиз; проведення державної реєстрації об’єкта та публікація відомостей про видачу патенту; видача патенту. Друге, на що потрібно звернути увагу, це відносно короткі строки дії патенту (наприклад, для винаходу – 20 років). По-третє, патент діє тільки в межах тієї держави, де його було видано. Для одержання правового захисту в інших країнах, потрібно отримати патенти в цих державах (де процедура може бути ще складнішою, ніж в Україні. Наприклад, в США реєстрація патенту займає близько 2-3 років).

    Оттже, захист комп’ютерної гри як об’єкта інтелектуальної власності є досить комплексним , складним і багатоелементним.

    https://advocate.lutsk.ua/komp-iuterna-hra-iak-ob-...

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України