Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 28 января 2024, вопрос №100982 250₴

Допомога в оформленні позову в суд (Київ)

Потрібен юрист, який зможе зустрітися в Києві, щоб допомогти до оформити пакет документів для судового позову. Адміністративний позов.

Зустрітися треба 29 січня і цього ж дня я б хотів би, щоб все було готово.

Мій юрист зараз за кордоном, а відтягувати позов вже не маю можливості. Просто хочу впевнитися перед відправкою в суд, що все оформлено вірно.

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, Можлива зустріч у м. Київ. Також можливий аналіз документів онлайн.

    • Юрій Клиент 3 месяца назад
      1. Ви завтра в Києві?
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Який предмет позову? Можливо вдасться порадити Вам гарного спеціаліста.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Зараз не має проблем з допомогою та підписанням договору з адвокатом у форматі онлайн. Якщо позов адміністративний, то він розглядатиметься без участі сторін.

    Пономаренко Наталія

    Доброго вечора, шановний Юрій! А що, Ваш юрист не може проконсультувати та організувати процес подання позову дистанційно? Уже 6 років як працює "Електронний суд" і документи можливо дистанційно не лише підготувати, а й подати до суду, виключивши паперову тяганину та затягування процесу органом влади, що виступає відповідачем.

    Доречі, кожен орган влади зобов'язаний створити особистий кабінет в системі "Електронний суд". Більшість з них цю вимогу виконали і тепер обмін документами між сторонами та судом може відбуватися виключно в електронному вигляді.

    Остерігатися у таких справах слід лише пропуску строку звернення до суду. У всьому іншому у Вас буде дуже багато часу для виправлення помилок, адже Київський окружний адміністративний суд розглядає питання відкриття провадження у справі або внесення виправлень - місяцями. Суддів мало. Справ дуже дуже дуже багато.. Такі реалії столичного правосуддя та ліквідації суду, який би поширював свою юрисдикцію виключно на столицю України, а не на столицю та область.

    Позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України (ст. 122 КАСУ) або іншими законами.

    Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

    Якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, або законом визначена обов’язковість досудового порядку вирішення спору, то для звернення до адміністративного суду встановлюється тримісячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

    Якщо рішення за результатами розгляду скарги позивача на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень не було прийнято та (або) вручено суб’єктом владних повноважень позивачу у строки, встановлені законом, то для звернення до адміністративного суду встановлюється шестимісячний строк, який обчислюється з дня звернення позивача до суб’єкта владних повноважень із відповідною скаргою на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

    Вимоги до форми та змісту позовної заяви (колишня назва - Адміністративний позов) викладені у статтях 160 - 161 КАС України.

    В позовній заяві зазначаються:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв’язку, адреса електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

    3) зазначення ціни позову, обґрунтований розрахунок суми, що стягується, - якщо у позовній заяві містяться вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної оскаржуваним рішенням, діями, бездіяльністю суб’єкта владних повноважень;

    4) зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) у справах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб’єкта владних повноважень - обґрунтування порушення оскаржуваними рішеннями, діями чи бездіяльністю прав, свобод, інтересів позивача;

    10) у справах щодо оскарження нормативно-правових актів - відомості про застосування оскаржуваного нормативно-правового акта до позивача або належність позивача до суб’єктів правовідносин, у яких застосовується або буде застосовано цей акт;

    11) власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

    До позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою статті 161 КАСУ.

    У разі подання позовної заяви та доданих до неї документів в електронній формі через електронний кабінет до позовної заяви додаються докази надсилання її копії та копій доданих документів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 44 цього Кодексу.

    До позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

    Позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

    До заяви про визнання індивідуального акта протиправним чи адміністративного договору недійсним додається також оригінал або копія оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

    Отже, як бачите нічого складного.

    Копії документів (доказів), які додаються до позовної заяви - мають бути посвідчені належним чином фізичною особою або юридичною особою, або ж представником, у разі подання позовної заяви представником.

    Посвідчення документу має такий вигляд

    Напис вгорі справа аркушу штамп або напис "КОПІЯ" - Внизу напис або штамп "ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ", дата, підпис, Прізвище та ініціали особи, яка посвідчила копію документа. У разі посвідчення посадовою особою юридичної особи - також зазначається назва посади. У разі посвідчення документів позивачем - юридичною особою або адвокатом, необхідно проставити також відбиток печатки.

    Посвідчення можна робити за допомогою штампового або факсимільного відтворення реквізитів (окрім підпису та печатки).

    Подання позовів через "Електронний кабінет", як уже зазначала, знімає необхідність виконання цієї всієї канцелярської рутини та переводить процес в цифровий сучасний формат.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України