Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 29 января 2024, вопрос №101035

Чи можна передати авто військовому, якщо авто було отримано на фонд для передачі ЗСУ?

Доброго дня. Підскажіть будь ласка, чи може благодійний фонд за актом прийому-передачі передати авто військовому (не в саму частину, а конкретно військовому), ввезене як гуманітарна допомога ДЛЯ ЗСУ, отримувач по ВМД благодійний фонд ДЛЯ ПЕРЕДАЧІ ЗСУ? Фонд наразі поставив на облік авто, після передачі авто, військовий зможе перереєструвати його на себе?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    У грудні Президент України підписав Закон України 3448-IX Про внесення змін до деяких законів України щодо ввезення, обліку, розподілу гуманітарної допомоги, особливостей оподаткування відповідних операцій та подання звітності).

    Закон містить низку важливих норм, які врегульовують питання ввезення та обліку гуманітарної допомоги.

    У першу чергу – законодавчо закріплюється спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

    Також на рівні Закону запроваджується необхідність використання електронної системи обліку гуманітарної допомоги. Мінсоцполітики запустили таку платформу – Автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги – з 1 грудня. За цей час, завдяки системі, до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги було внесено 3053 отримувачів, загалом в Реєстрі вже понад 4,5 тисяч юридичних осіб, які можуть офіційно завозити гуманітарну допомогу до України.

    Окрім цього, розширюється перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності.

    Тепер до переліку додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. Також отримувачами можуть бути неприбуткові державні та комунальні установи, органи місцевого самоврядування, надавачі соціальних послуг.

    Серед іншого, врегульовується питання визнання товарів гуманітарною допомогою. Так, придбані благодійними організаціями за кордоном товари, які при ввезені в Україну задекларовані як гуманітарна допомога, мають бути безоплатно роздані набувачам протягом 90 днів з дати перетину митного кордону. У такому випадку товари будуть визнані гуманітарною допомогою.

    Серед важливих норм – також можливість передавати транспортні засоби військовим як фізичним особам (набувачам) у якості гуманітарної допомоги.

    https://www.kmu.gov.ua/news/prezydent-pidpysav-zak...

    Отже Ви можете упродовж 90 днів передати авто військовослужбовцю, після чого він зможе перереєструвати його на себе.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України