Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 03 февраля 2024, вопрос №101394

Чи можу я звільнитись з роботи вчителя початкових класів по серед семестру якщо це є за власним бажанням

Чи можу я звільнитись з роботи вчителя 1 клас на період початку другого семестру якщо до цього не працювала. За власним бажанням

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Наталля!

    Трудові стосунки вчителя та керівництва учбового закладу середньої освсіти регулються трудовим законодавством (зокрема, Кодексом законів про працю України) та ПОЛОЖЕННЯМ про порядок наймання і звільнення педагогічних та науково-педагогічних* працівників закладів освіти, що є у державній власності (Назва із змінами, внесеними згідно з Наказами Міносвіти N 229 ( z0337-96 ) від 26.06.96 N 122 ( z0322-99 ) від 28.04.99). Відповідно на нього розповсюджуются всі норми згаданих закодавчих та підзаконних актів.

    Згідно п. 6.5. положення Педагогічний працівник може бути звільнений з роботи тільки після закінчення навчального року, якщо інше не передбачене трудовим договором, контрактом.

    В той же час згідно з КЗППУ за згодою сторін може припинитися як трудовий договір, укладений на невизначений строк, так і строковий трудовий договір.

    Таке припинення можливе в будь-який час, коли між власником або уповноваженим ним органом і працівником досягнута угода про припинення трудового договору. Пропозиція про припинення трудового договору може надходити з боку як працівника, так і власника або уповноваженого ним органу. Якщо друга сторона погоджується з висловленою пропозицією, то вважається, що сторони досягли угоди про припинення трудового договору, і працівник звільняється з роботи на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП України.

    Якщо ж не має згоди роботодавця, то строковий трудовий договір, відповідно до ст. 39 КЗпП України, підлягає розірванню на вимогу працівника до закінчення строку, на який його було укладено. Це допускається у таких випадках:

    хвороби або інвалідності працівника, які перешкоджають виконанню ним своїх посадових обов'язків; порушення власником, або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору (При цьому працівнику обов'язково виплачується вихідна допомога);

    якщо працівник, відповідно до ст. 38 КЗпП, має право на звільнення у визначений ним строк до закінчення двох тижнів після попередження про звільнення, у зв'язку із неможливістю продовжувати роботу. Але якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, за наявності поважних причин, перелік яких у згаданій статті не є вичерпним, власник має звільнити працівника в строк, про якій він просить. Усі зазначені причини об'єднані однією загальною ознакою – неможливістю продовжувати роботу.

    Якщо роботодавець не звільнить працівника через два тижні, працівник має право не виходити на роботу і подати на роботодавця в суд. Працівник зможе через суд стягнути з роботодавця кошти за те, що у день звільнення йому не виплатити розрахунок, і не видали трудову книжку (ч. 1 ст. 47 КЗпП).

    З наступного дня після подання заяви на звільнення за власним бажанням, починається відлік строку попередження. Більше того, на зупинення відліку не впливає ні хвороба, ні відпустка. Після двотижневого терміну попередження працівник може залишити роботу, незважаючи на те, чи роботодавець виплатив йому заробітну плату, чи ні. Затримати працівника після завершення періоду попередження роботодавець не може за жодних обставин (не передані справи наступнику, не підписаний обхідний лист, не розраховано з бухгалтерією і тому подібне).

    У статті 241-1 КЗпП вказано, що термін, який обчислюється в тижнях повинен закінчуватися у певний день тижня. Отже, якщо працівник подав заяву в середу, то попереджувальний термін закінчиться в середу через два тижні. Якщо закінчення терміну припадає на неробочий, вихідний чи святковий день, днем закінчення строку вважається найближчий робочий день.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, можете, але потрібно буде відпрацювати 2 тижні.

    Всього доброго Вам. З повагою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України