Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 08 февраля 2024, вопрос №101706

Мобилизация усыновление ребенка

Здравствуйте если у меня с женой один ребенок и я усыновлю второ ребенка меня заберут в армию или надо чтобы было торое дитей

Ответы юристов (27)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    У разі усиновлення дитини-сироти Ви матимете право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

      Моя бывшая жена живёт с мужем у них ребенок свой я отказался от нашего ребенка с первого брака чтоб он усыновил.я это сделал для того чтоб у моего ребенка были льготы у него статус убд ему дадут отсрочку спасибо

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Йому не дадуть відстрочку, оскільки він повинен усиновити дитину-сироту, що неможливе у Вашому випадку, оскільки в живих обидва батьки. Також а ні Ви, а ні Ваша колишня дружина не позбавлені батьківських прав.

        • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

          То есть если я отказался то это не означает что я лишился батьковьских пров? Спасибо за консультацию больше

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ви не маєте права відмовитись від своєї дитини. Батьківських прав позбавляють у судовому порядку.

            • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

              Ну представим что меня лишили прав отцовства,он усыновит тогда будет ему отсрочка спасибо

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ні, не буде, оскільки дитина не сирота і не позбавленна батьківського піклування.

            • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

              Спасибо ещё один вопрос обььясните что такое піклування

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Піклування – забезпечення особистих прав (як майнових, так і немайнових) та інтересів.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Щоб не підлягати призову під час мобілізації потрібно щоб Ви усиновили дитину-сироту/дитину позбавлену батьківськовго піклування або утримували трьох неповнолітніх дітей.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

      А если отец ребенка добровольно согласился чтоб я был отцом

      • Дерій Владислав Олегович

        дитина-сирота - дитина, в якої померли чи загинули батьки;

        діти, позбавлені батьківського піклування, - діти, які залишилися без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов’язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також діти, розлучені із сім’єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати у зв’язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та безпритульні діти.

        Якщо обох батьків дитини не позбавили батьківських прав тоді усиновлення дитини не дає право на відстрочку.

        • DMYTRO Клиент 2 месяца назад
          Моя бывшая жена живёт с мужем у них ребенок свой я отказался от нашего ребенка с первого брака чтоб он усыновил.я это сделал для того чтоб у моего ребенка были льготы у него статус убд ему дадут отсрочку спасибо большое за информацию
          • Дерій Владислав Олегович

            Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”: Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

            Щоб дитину визнали такою, яка позбавлена батьківського піклування - потрібне рішення суду про позбавлення батьків батьківських прав або відібрання дитини у батьків, тощо.

            Для надання дитині статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, служба у справах дітей за місцем походження дитини протягом двох місяців повинна зібрати необхідні документи (свідоцтво про народження дитини та документи, що засвідчують обставини, за яких дитина залишилась без батьківського піклування).

            Така дитина повинна перебувати на обліку у органів опіки та піклування.

            Частинами 4, 5 ст. 232 СК визначено, що усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов'язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини. синовлення надає особі, яку усиновлено, права й накладає на неї обов'язки щодо усиновлювача в такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків. Тобто Ваша дочка матиме пільги, так як усиновитель має УБД.

            Отже, те що Ви надали згоду на усиновлення - означає, що усиновитель має права та обов'язки такіж самі як рідний батько дитини, але це не означає, що усиновитель має право на відстрочку.

            Не підлягає мобілізації лише усиновитель дитини-сироти або дитини позбавленої батьківського піклування. Якщо Вас з колишньою дружиною не позбавили батьківських прав у судовому порядку - усиновитель Вашої дитини не має права на відстрочку.

            • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

              Скажите мне если меня лишают прав и он усыновит.тогда будет ему отсрочка

          • Дерій Владислав Олегович

            Щоб дитина отримала статус дитини позбавленої батьківськовго піклування потрібно щоб ОБОЄ батькі були позбавлені батьківських прав. Ознайомтесь із матеріалом за посиланням https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9D%D0%B...

    Богун Сергій Павлович

    При усиновленні дитини - сироти або дитини позбавленої батьківського піклування Ви матимете право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

      А если отец ребенка добровольно согласился чтоб я был отцом

      • Богун Сергій Павлович

        Добровільна відмова від батьківства законодавством не передбачено. Для таких випадків існує процедура позбавлення батьківських прав.

        • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

          Моя бывшая жена живёт с мужем у них ребенок свой я отказался от нашего ребенка с первого брака чтоб он усыновил.я это сделал для того чтоб у моего ребенка были льготы у него статус убд ему дадут отсрочку спасибо большое

          • Богун Сергій Павлович

            В контексті законодавства право на відстрочку мають усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

            Згідно законодавства:

            "дитина, позбавлена батьківського піклування, – діти, які залишилися без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов’язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також діти, розлучені із сім’єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати у зв’язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України або в зоні проведення антитерористичної операції, та безпритульні діти".

            • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

              У меня 1 вопрос если он усыновит меня лишают прав правильно? И тогда ему дадут отсрочку спасибо

    • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

      Я не очень понимаю извините то есть меня должны лишить родительских прав он усыновляет отсрочки ему не дадут правильно, а что такое піклування объясните пожалуйста спасибо

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Наразі усиновлення однієї дитини надає Вам право на відстрочку, відповідно можете усиновити дитину і цього буде достатньо.

    З повагою!

    • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

      А если отец ребенка добровольно согласился чтоб я был отцом

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Тоді мова про усиновлення та відстрочку йти не може. Для відстрочки треба усиновити дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківських прав.

    • DMYTRO Клиент 2 месяца назад

      Моя бывшая жена живёт с мужем у них ребенок свой я отказался от нашего ребенка с первого брака чтоб он усыновил.я это сделал для того чтоб у моего ребенка были льготы у него статус убд


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України