Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 08 февраля 2024, вопрос №101794

Одноразова допомога у зв'язку з загибеллю чоловіка військовослужбовця

Чи може жінка, яка має дитину від чоловіка військовослужбовця (дитина визнана) вважатись його утриманкою,, при тому що вона знаходиться у дикретій відпустці ?
І чи згідно цього чи ділиться на неї виплата одноразової грошової допомоги у зв'язку з загибеллю чоловіка військовослужбовця?

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Для відповіді на Ваше питання недостатньо інформації.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

    Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності. На період воєнного стану дітям, які навчаються за денною формою навчання, пенсія в разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується, без надання довідки закладу освіти.

    Непрацездатними членами сім'ї померлого годувальника вважаються:

    1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";

    2) діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

    Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

    3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Право на одноразову грошову допомогу мають:

    — батьки загиблого військовослужбовця;

    — один із подружжя загиблого військовослужбовця, який не одружився вдруге;

    — діти загиблого військовослужбовця, які не досягли повноліття (до 18 років);

    — утриманці загиблого військовослужбовця (діти у віці 18-23 років, які навчаються на денному відділенні навчального закладу, особи з інвалідністю; особи, яким призначено пенсію в разі втрати годувальника за загиблого військовослужбовця).

    Утриманцями вважаються члени сім'ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби». Відповідно до ст. 30 цього закону — це непрацездатні члени сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, які перебували на їх утриманні .


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України