Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 09 февраля 2024, вопрос №101833 250₴

Чи можна виключити з військового обліку чоловіка7

Добрий день. Мій чоловік не служив за станом здоров'я і має документ про непридатність у мирний час і обмежену придатнісь у війьковий. За 20 років у нього додалися хвороби - полікістоз обох нирок, сечокам'яна хвороба, пієлонефрит. Чи може він подавати на ВЛК заяву про виключенння з військового обліку за станом здоров'я. Чи ці діагнози підпадають під Положення про ВЛК?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Ірина!

    Перш за все, я би порадив Вашому чоловіку, якщо він, звичайно, вже не зробив цього, пройти ретельне медичне обстеження в цивільній лікарні та отримати повну картину свого стану здоров'я станом на зараз. Втім, якщо такі свіжі медичні документи вже існують, то їх варто було б аналізувати. Будь який юрист добре знайомий з цією тематикою, може зробити прогноз щодо можливості визнання Вашого чоловіка при проходженні ВЛК непридатним до служби з виключенням з обліку.

    Наразі ж з огляду на вказані Вами хвороби чоловіка, надам Вам інформацію з приводу можливості отримання по них висновку ВЛК "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    Відповідно до Наказу МОУ №490 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    Хвороби сечостатевої системи (N00-N99), їх наслідки.

    Стаття 66 Розкладу хвороб, яка включає гломерулярні та тубулоінтерстиціальні хвороби нирок N00-N19 (нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркова недостатність) може надати Вашому чоловіку висновок про непридатність за умов, якщо присутні значні порушення функцій та ниркова недостатність (ХХН IV-V стадії).
    Стаття 67 Розкладу хвороб, до якої віднесені обструктивна уропатія та рефлюкс-уропатія (гідронефроз, піонефроз), вторинний пієлонефрит, сечокам’яна хвороба, інші хвороби нирки і сечоводу, зморщена, мала нирка, набута кіста нирки, цистит, хвороби сечового міхура, невенеричний уретрит, стриктура уретри, інші хвороби уретри та сечовивідної системи N20-N39, може надати Вашому чоловіку висновок про непридатність за умов, якщо присутні значні порушення функцій, а саме:

    Згідно Додатку 2 Розкладу хвороб до пункту «а» статті 67 належать:

    захворювання, що супроводжуються значно вираженими порушеннями видільної функції нирок або ХНН 2-4 ступеня;

    сечокам’яна хвороба з ураженням нирок при незадовільних результатах лікування (камінці, гідронефроз, піонефроз, вторинний пієлонефрит тощо, які не піддаються лікуванню);

    двобічний нефроптоз III стадії;

    тазова дистопія нирок зі значними порушеннями функцій;

    відсутність однієї нирки, видаленої з приводу захворювань, за наявності будь-якого ступеня порушень функцій другої нирки;

    стан після резекції або пластики сечового міхура;

    склероз шийки сечового міхура, що супроводжується міхурово-сечовідним рефлюксом і вторинним двостороннім хронічним пієлонефритом або гідронефрозом;

    стриктура уретри, що потребує систематичного бужування".

    Отже, якщо Ваш чоловік має діагнози, які зазначені вище, то виключення з обліку цілком можливе. Якщо ж ні, то максимум на що він може претендувати - це обмежена придатність.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Ваш чоловік може лише звернутися до ТЦК та пройти ВЛК. Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Чоловік не зможе написати заяву на виключення із військового обліку якщо ВЛК не прийме постанову про непридатність до військової служби.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Загалом Ваш чоловік має досить високі шанси бути визнаний непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку, головне, щоб хоча б один із діагнозів підпадав під пункт "А" Розкладу хвороб

    Якщо у Вашого чоловіка документально підтверджений діагноз полікістоз нирок зі значними порушеннями функцій або хронічною нирковою недостатністю ВЛК можуть визнати його непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку за статтею 74 "А" 30 Розкладу хвороб.

    До пункту "А" статті 67 Розкладу хвороб. відноситься сечокам’яна хвороба з ураженням нирок при незадовільних результатах лікування (камінці, гідронефроз, піонефроз, вторинний пієлонефрит тощо, які не піддаються лікуванню).

    До пункту "А" статті 66 Розкладу хвороб належать хронічні захворювання нирок (хронічний гломерулонефрит, хронічний первинний пієлонефрит, амілоїдоз нирок тощо), ускладнені ХНН 2-4 ступеня або ХХН IV-V стадій.

    Дані діагнози повинні бути підтверджені медичними висновками закладів охорони здоров'я.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Мій чоловік не служив за станом здоров'я і має документ про непридатність у мирний час і обмежену придатнісь у війьковий. За 20 років у нього додалися хвороби - полікістоз обох нирок, сечокам'яна хвороба, пієлонефрит. Чи може він подавати на ВЛК заяву про виключенння з військового обліку за станом здоров'я. Чи ці діагнози підпадають під Положення про ВЛК?

    Потрібно проходити військово-лікарську комісію (ВЛК).

    Сказати точно, яке рішення прийме ВЛК, юристи не можуть і не мають такого права, адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Але тим не менше, на основі аналізу наказу Міністра оборони № 402 можна мати певне уявлення про той висновок, яки повинна зазначити ВЛК.

    Загалом без аналізу його медичних документів конкретики тут не буде. Але документи дійсно мають бути свіжі, тобто треба їх актуалізовати.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    50%

    Доброго дня, у вас є всі шанси та можливість на виключення з військового обліку. Вам треба отримати діагноз який чітко зазначено у пункті а. Статті 66 ', 67 наказу 402 .

    Стаття 66

    Включено: гломерулярні та тубулоінтерстиціальні хвороби нирок N00-N19 (нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркова недостатність)

    а) зі значними порушеннями функцій та нирковою недостатністю (ХХН IV-V стадії)

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    до пункту «а» належать хронічні захворювання нирок (хронічний гломерулонефрит, хронічний первинний пієлонефрит, амілоїдоз нирок тощо), ускладнені ХНН 2-4 ступеня або ХХН IV-V стадій

    Стаття 67

    Включено: обструктивна уропатія та рефлюкс-уропатія (гідронефроз, піонефроз), вторинний пієлонефрит, сечокам’яна хвороба, інші хвороби нирки і сечоводу, зморщена, мала нирка, набута кіста нирки, цистит, хвороби сечового міхура, невенеричний уретрит, стриктура уретри, інші хвороби уретри та сечовивідної системи N20-N39

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    До пункту «а» належать

    захворювання, що супроводжуються значно вираженими порушеннями видільної функції нирок або ХНН 2-4 ступеня

    сечокам’яна хвороба з ураженням нирок при незадовільних результатах лікування (камінці, гідронефроз, піонефроз, вторинний пієлонефрит тощо, які не піддаються лікуванню)

    склероз шийки сечового міхура, що супроводжується міхурово-сечовідним рефлюксом і вторинним двостороннім хронічним пієлонефритом або гідронефрозом

    Також комісія ВлК може виключити з військового обліку за сукупністю хвороб. Для цього вам потрібно буде обов'язково пройти ВЛК. У будь якому разі, без необхідності не рекомендую звертатися до ТЦК. Тільки за отриманою повісткою під особистий підпис.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України