Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 10 лютого 2024, питання №101901

Граничний вік перебування в запасі

Вітаю. Досяг граничного віку перебування в запасі (40 років) у 2008 році. При зміні місця реєстрації (прописки) у 2015 році в ЦНАПі послали в воєнкомат. Там мені у військовому квитку (ще радянського зразка) у розділі VІІІ поставили штампик "Знятий з військового обліку за досягненням граничного віку" та круглу печатку з підписом воєнкому в самому кінці в/квитка в розділі ІХ "Отметки об освобождении от воинской обязанности" пункт 34 "Исключен с воинского учета за достижением предельного возраста". Також в паспорті поставили штамп "Невійськовозобовязаний". Питання: 1. Мій правовий статус на цей момент щодо військової служби? 2. Треба якось реагувати на можливі повістки з ТЦК? 3. Можуть законно мобілізувати, чи тільки обманним шляхом (підсунуть на підпис заяву добровольця чи щось подібне)? 4. Чи випустять за кордон тільки по такому в/квитку? Дякую за відповіді.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Під час воєнного стану Ваш правовий статус - військовозобов'язаний. Явка за повісткою обов'язкова лише у разі персонального її вручення та коректного заповнення. За викладених Вами обставин можуть мобілізувати. Для виїзду потрібні підстави з Правил перетину кордону громадянами України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клієнт 3 місяці тому

      Читаю тут https://uristy.ua/question/101869 протилежні думки. Там, правда ВЛК. Але Виключення (не Зняття) з обліку фігурує і там і тут.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Сподіваюсь, що Ви маєте на увазі не мене. Бо якщо так, то Ви помиляєтесь. В цьому і тому питанні я говорю про різні речи.

    • Ігор Клієнт 3 місяці тому

      Не Вас. Я маю на увазі трактування самого поняття "Виключення" і "можливості поновлення". Бо там Ви пишете "Жодним нормативно-правовим актом не встановлено, що виключенного з військового обліку ... можливо на обліку поновити. "

    Ігор Клієнт 3 місяці тому

    А також беручи до уваги відповідь на інформ.запит.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України