Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 февраля 2024, вопрос №102054 400₴

Навчання в аспірантурі

Зараз навчаюся в аспірантурі, до цього здобув бакалавра, магістра, проф технічну освіту (машиніст автокрану) , для роботи потрібно було. Здобув освіту саме у такій послідовності, як і написав... То чи залишиться відстрочка, якщо аспірантам, контрактникам її залишать, чи потрібно мати саме послідовність у здобутті освіти, хоч і проф.техічну отримав ще у 2018р ??

Ответы юристов (19)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Зараз навчаюся в аспірантурі, до цього здобув бакалавра, магістра, проф технічну освіту (машиніст автокрану) , для роботи потрібно було. Здобув освіту саме у такій послідовності, як і написав... То чи залишиться відстрочка, якщо аспірантам, контрактникам її залишать, чи потрібно мати саме послідовність у здобутті освіти, хоч і проф.техічну отримав ще у 2018р ??

    Якщо залишать відстрочку після другого читання - матимете право на відстрочку від мобілізації. Наявна у Вас професійно-технічна освіти на це жодним чином не повпливає. Головна вимоги - здобуття рівня освіти, вищого за раніше здобутий. Тому якщо залишать відстрочку - Ви її матимете, не хвилюйтеся.

    До речі, підписати петицію можете тут: https://petition.president.gov.ua/petition/217532

    З повагою!

    • Іван Клиент 3 месяца назад

      Дякую! Але навіщо тоді, вони прописують про послідовність??

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Іване!

        Головна суть цього, аби особа з освітою магістра, не отримала відстрочку за навчання на бакалавраті - ЗДОБУТТЯ РІВНЯ ОСВІТИ ВИЩЕ ЗА РАНІШЕ ЗДОБУТИЙ. Або особа після аспірантури не вступила на магістра та також не отримала відстрочки.

        На Вашу ситуацію це не поширюється. Ключове - аби ВРУ все залишила.

        З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, у будь якому випадку законопроект передбачає у разі внесення змін. Відстрочка для студентів залишиться до кінця навчального року.

    Послідовність тут має роль тільки у такому випадку, якщо ви вже аспірант , і захочете потім вступив на магістратуру , після вступу ви вже не буде мати право на відстрочку

    Тобто, навчання повинно бути послідовним, тобто бакалавр, магістр аспірант. На даний момент не бачу приводу до хвилювання, вам нічого не загрожує.

    • Іван Клиент 3 месяца назад

      Тобто, на вашу думку найголовнішим є те, що я здобуваю рівень освіти вищий за попередній, і здобуваю його вперше, то відстрочка буде?? Але навіщо вони прописують послідовність?? Потрібно щоб все, що вже здобуте було послідовним, чи щоб саме та освіта, яку я здобуваю була послідовною, тобто вищою до попередніх??

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так, ви правильно мене зрозуміли. Це прописують щоб люди маючи бакалавра не вступали до ПТУ , або маючи магістра на бакалавра. Це щоб люди не використовували навчання, для отримання відстрочки. Також ст.58 конституції України зазначає, що закон зворотньої дії не має. Тобто всі зміни будуть діяти лише після прийняття закону. Що ви раніше навчались ПТУ це вже не буде братися до уваги.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Якщо змін до законопроекту не відбудеться - нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" буде виглядати так : "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    У Вашому випадку не зберігається послідовність здобуття освіт згідно ст.10 ЗУ "Про освіту". Проте, Ви здобуваєте рівень освіти вищий за раніше здобутий, тому можете можете претендувати на відстрочку.

    Крім того, згідно прикінцевих положень "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Тобто, якщо змін до законопроєкту не відбудеться, а Ви є аспірантом на контрактній основі, то до кінця поточного навчального року, Ви ще матимете право на відстрочку.

    Можливо, ще відбудуться зміни до законопроєкту 10449 та аспіранти матимуть право на відстрочку незалежно від того, за чиї кошти здобувають освіту.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Іване!

    Наразі Ваше навчання в аспірантурі не є порушенням послідовності отримання освіти за різними рівнями.

    Згідно роз'яснень МОН:

    "Вища освіта визначається сукупністю систематизованих знань, умінь і практичних навичок, способів мислення, професійних, світоглядних і громадянських якостей, морально-етичних цінностей, інших компетентностей, здобутих у закладі вищої освіти (науковій установі) у відповідній галузі знань за певною кваліфікацією на рівнях вищої освіти, що за складністю є вищими, ніж рівень повної загальної середньої освіти та регулюється Законом України “Про вищу освіту” від 28 вересня 2017 року № 1556-18.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    • початковий рівень (короткий цикл)
    • перший (бакалаврський) рівень
    • другий (магістерський) рівень
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень
    • науковий рівень

    Ці рівні регулюються Національною рамкою кваліфікацій (системний і структурований за компетентностями опис кваліфікаційних рівнів), яка призначена для використання органами виконавчої влади, установами та організаціями, що реалізують державну політику у сфері освіти, зайнятості та соціально-трудових відносин, навчальними закладами, роботодавцями, іншими юридичними і фізичними особами з метою розроблення, ідентифікації, співвіднесення, визнання, планування і розвитку кваліфікацій.

    Підготовка здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії здійснюється через аспірантуру відповідно до «Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у вищих навчальних закладах», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. № 261 та Постановою Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 р. № 283".

    В той самий час чинна стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}".

    Такою ця підстава, скорше за все, і залишиться у зміненому законодавстві про мобілізацію. Відомо, що прозвучало дуже багато критики на адресу закладеного у законопроект пункту, де пропонується залишити підставу для відстрочки лише тих для аспірантів, які навчаються в аспірантурі на бюджетній основі..Це очевидна дискримінація великої частини аспірантів, яка порушує їх права.

    Втім, сподіваюсь, шо Вам не прийдеться сильно хвилюватись за Ваше найближче майбутнє. Ви залишитесь в аспірантурі й, відповідно, матимете відстрочку. Точну інформацію про це отримаємо після другого читання законопроекту.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Іван Клиент 3 месяца назад

      Дякую, за вичерпне роз'яснення.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Завжди рвдий допомогти.

    Токмач Галина Николаевна
    20%

    Добрий день!

    Наразі Ви маєте 100% право на відстрочку згідно діючого абз.2 ч.3 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Відповідно до законопроекту №10449 (сторінка 21) призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    "здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;"

    Як бачите послідовність значення не має. Головне, що освіту в аспірантурі Ви здобуваєте вперше, робите це на бюджетній основі за денною формою здобуття освіти.

    Закон України "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/conv#n...):

    Стаття 10. Складники та рівні освіти

    2. Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти здобувається саме в аспірантурі.

    Обов'язкова явка до ТЦК лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    ХХХ

    Якщо Вам вручать відповідну повістку, то для оформлення відстрочки будуть потрібні наступні документи:

    1) ваші паспорт, код, військово-обліковий документ;

    2) довідка з ВНЗ про навчання в аспірантурі на денній форм + на бюджетіі;

    3) письмова заява на відстрочку. Можу надіслати Вам зразок такої заяви (він окремим файлом, на 4 сторінках).

    Заяву потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Якщо не захочуть приймати (досить часто у ТЦК говорять, що зроблять це після проходження ВЛК), то надсилаємо заяву на відстрочку та додатки до неї на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адреси ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    3) аспірант - особа, зарахована до закладу вищої освіти (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва;

    ХХХ

    Подавайте документи на відстрочку, а після цього починайте проходити ВЛК. Якщо Вам захочуть вручити бойову повістку, то раджу такий алгоритм дій:

    1. берете повістку. На відривному корінці, який Ви повинні підписати і віддати (це як доказ вручення повістки) пишете: "я, ПІБ, не підлягаю мобілізації так як ... (коротко пару слів про ваші підстави). Вважаю вручення повістки на відправку незаконним". потім підпис, дата, ПІБ. Місця там небагато, тому прийдеться писати поверх друкованого тексту. Потім фотографуєте відривний корінець і віддаєте його представникам ТЦК.

    2. дзвоните на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснюєте всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht... Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги. Також можна подати письмову скаргу на e-mail Міноборони zvernmou@post.mil.gov.ua - в такому разі до скарги додаєте фото ваших документів на підтвердження відстрочки і фото повістки.

    3. пишете письмову скаргу на протиправні дії посадових осіб районного ТЦК і направляєте її в вищестоящий ТЦК (наприклад, обласний).

    Затримувати вас ніхто не має права. Відбирати телефон - також. Навіть вручення повістки на відправку означає, що Ви добровільно повинні виконати вимоги повістки. Добровільно, але ніяк не примусово. Тому в разі затримання - дзвоніть в поліцію, повідомляйте про вчинення кримінального правопорушення (незаконне позбавлення волі та перевищення службових повноважень).

    Успіхів!

    Іван Клиент 3 месяца назад

    Чому послідовність для мене не має значення?? Чи просто, я не порушую послідовність??

    • Корнійчук Євген Іванович

      Так у вашому випадку послідовність не порушена. Вона би була порушена, якщо би ви мали аспіранта і навчались в ПТУ а не навпаки, як у вас.

    • Дерій Владислав Олегович

      У Вас порушена послідовність. В законопроєкті 10449 вказано, що відстрочку мають здобувачі освіти, які здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”.

      Згідно статті 10 третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти йде після другого (магістерського) рівня вищої освіти, а не після ПТУ. Проте, Ви можете можете претендувати на відстрочку згідно прикінцевих положень законопроєкту 10449 та мати змогу завершити поточний навчальний рік.

      Або внесуть зміни до законопроєкту та аспіранти матимуть право на відстрочку, як і на даний час.

    • Токмач Галина Николаевна

      Іване!

      У вашому випадку послідовність не має значення, точніше вона не порушена.

      1) Якби Ви наразі навчалися в ПТУ і здобували проф технічну освіту (машиніст автокрану), то права на відстрочку по законопроекту №10449 дійсно би не мали. Оскільки вже здобули перший (бакалаврський) та другий (магістерський) рівні вищої освіти.

      2) Наразі Ви навчаєтеся в аспірантурі та здобуваєте третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти. Такий рівень освіти є останнім та найвищим, тому Ви маєте і будете мати право на відстрочку.

      У законопроекті №10449 не йдеться про те, що для отримання відстрочки потрібно здобувати рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”. Суть в тому, що рівень здобуваємої освіти на момент відстрочки повинен бути вищим за попередній. А як вже було зазначено, третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти, здобуваємий Вам в аспірантурі, є останнім та найвищим

      Тому те, що Ви навчаєтеся в аспірантурі після отримання професійно-технічної освіти, а не магістерського рівня вищої освіти, для відстрочки значення не має.

      Всього найкращого!

    Іван Клиент 3 месяца назад

    Дякую. Тобто ви вважаєте, що повинна прослідковуватись послідовність і у вже здобутих рівнях освіти??

    • Дерій Владислав Олегович

      Поки змін до законопроекту 10449 не відбулося, я вважаю, що повинна зберігатись послідовність. Проте, знову ж таки, який буде остаточний варіант законопроекту - не відомо. Можливо його не приймуть, а якщо приймуть - то набере він чинності лише через місяць після опублікування. Тому за цей час можна проаналізувати його та надати Вам більш предметну консультацію щодо відстрочи.

    Іван Клиент 3 месяца назад

    Але 'раніше здобутий' у мене і бакалавр і магістр і пту. А от попередній це дійсно пту..

    Іван Клиент 3 месяца назад

    Зрозуміло одне, потрібно дочекатися закону, та методички для Тцк в якій будуть підстави для відстрочки студентів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України