Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 февраля 2024, вопрос №102174

Обхідний лист для отримання диплому

Я перебуваю в США з 2022 року. В червні 2023 року отримала ступінь бакалавра в ВНЗ в Києві. Наразі деканат університету відмовляється віддати мій диплом за довіреністю або хоча б надіслати електронну копію, аргументуючи це тим, що вони не мають права це робити без заповненого обхідного листа. (Заповнити обхідний лист немає ніякої можливості, навіть за довіреністю, через протермінований внутрішній паспорт, який неможливо оновити в українському консульстві в США).

В положеннях про порядок замовлення, видачі та облік документів про вищу освіту державного зразка та додатку до диплома про вищу освіту у моєму ВНЗ є такий пункт:
4.5. Для отримання диплома випускник зобов’язаний подати в деканат заповнений обхідний лист.

Чи є така вимога ВНЗ законною? Які в мене є варіанти отримання диплому?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерія!

    ВУЗ повинен видати диплом довіреній особі, оскільки незаповнений обхідний лист не є підставою для відмови у видачі диплому (дивіться ст. ст. 238, 239, 240, 241, 247-250, 1003 Цивільного кодексу України, а також ст. 7 Закону України «Про вищу освіту»).

    Втім в більшості ВНЗ ця підстава врегульована внутришніми правилами і є обов'язковою для отримання диплома.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Паспорт громадяна України, термін дії якого минув у період військового стану, зберігає свою дійсність.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2022 р. № 1202 встановлено, що паспорти громадян України у формі картки, строк дії яких закінчився за 30 днів до 24 лютого 2022 р. та після 24 лютого 2022 р., та паспорти громадянина України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартку особи у разі досягнення нею 25- чи 45-річного віку, строк вклеювання до яких настав за 30 днів до 24 лютого 2022 р. та після 24 лютого 2022 р., є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України та підлягають обміну або вклеюванню нових фотокарток відповідно до досягнутого віку протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1202-2022-%D0%...

    Спробуйте оформити довіреність через консульство. До того ж для оформлення довіреності в консульстві Вам необхідно мати дійсний закордонний паспорт, а не внутрішній.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Ви зверталися до навчального закладу з письмовим запитом видати оригінал диплому чи хоча б його копію?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України