Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 22 февраля 2024, вопрос №102628 250₴

Если стать на НАРКОЛОГИЧЕСКИЙ УЧЕТ я смогу получить от ВЛК что я не пригоден ?

Если стать на НАРКОЛОГИЧЕСКИЙ УЧЕТ я смогу получить от ВЛК что я не пригоден ?
И смогу ли я выехать заграницу?
Или нужно будет проживать на территории Украины

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Рішення щодо придатності до військової служби приймається ВЛК.

    Знаходження на обліку в наркодиспанцері не є підставою для виключення з військового обліку.

    • Влад Клиент 2 месяца назад

      если я буду под наркотой они могут меня вызнать годным ?

      • Богун Сергій Павлович
        30%

        “Вживання” або інші дії пов’язані з наркотичними, психотропними речовинами або їх аналогами тягнуть за собою настання юридичної відповідальності.

        Зокрема, стаття 309 Кримінального кодексу України – “незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту“.

        Особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності за такі дії.

        Якщо Ви "постійно вживаєте" можете добровільно пройти лікування. Таким чином уникните призиву на військову службу на деякий час.

        Особи, які отримали повістки, зобов’язані звернутися до ТЦКСП , щоби пройти військово-лікарську комісію та отримати її висновок (залежно від синдрому залежності) про виключення з військового обліку/непридатність до військової служби в мирний час, обмежену придатність у воєнний час.

        Якщо Вас визнають особою із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів зі встановленим діагнозом залежності згідно з МКХ-10: F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів» Ви не підлягатиме мобілізації.

        • Влад Клиент 2 месяца назад

          за употребление нету)

          • Богун Сергій Павлович

            В такому разі все залежить від Вашого стану здоров'я.

            Який діагноз буде встановлено при медичному огляді.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владе!

    Само по собі перебування на обліку у наркологічному диспансері не надає Вам можливості бути виключеним з військового обліку. Для цього Ви повинні мати певні порушення психіки, які пов'язані з вживанням психоактивних речовин.

    Стаття 15 Розкладу хвороб Наказу МОУ № 402 до якої включені розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин F10-F19 (алкоголю, опіоїдів, канабіоїдів, седативних, снодійних, кокаїну, галюциногенів, летючих розчинників, наркотичних засобів та інших), зазначає наступне:

    "1) до пункту «а», який надає виключення з військового обліку, належать психічні і поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивних речовин з активною залежністю. Характерні різко та помірно виражені зміни особистості з інтелектуально-мнестичними і психотичними порушеннями, з відсутністю позитивного ставлення до лікування та критики до свого стану та безуспішності спеціального лікування у стаціонарі.

    2) до пункту «б», який надає обмежену придатність, належать психічні та поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивними речовинами, при синдромі залежності з помірними або незначними психічними розладами та збереження критичного ставлення до свого стану і поведінки.

    Поодиноке або епізодичне вживання психоактивних речовин або інших токсичних речовин без психічних та соматичних розладів не може бути підставою для застосування цієї статті.

    Отже, для того, аби Вас виключили з військового обліку у зв'язку із вживанням наркотичних засобів, Ви повинні мати характерні різко та помірно виражені зміни особистості з інтелектуально-мнестичними і психотичними порушеннями, з відсутністю позитивного ставлення до лікування та критики до свого стану та безуспішності спеціального лікування у стаціонарі.

    Виїхати за межі України Ви зможете лише у тому випадку, якщо ВЛК визнає Вас непридатним з виключенням з військового обліку.

    Відповідно до останніх роз'яснень ДПСУ від 02.02.2023 року:

    Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку.

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    Отже, для виїзду за кордон Вам знадобиться закордонний паспорт, військово-обліковий документ зі штампом про виключення з обліку за непридатністю до проходження військової служби та довідка ВЛК з аналогічним висновком.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Поодиноке або епізодичне вживання психоактивних речовин без психічних та соматичних розладів не може бути підставою для винесення рішення ВЛК про непридатність до військової служби. (Згідно Пояснень щодо застосування статті 15 Розкладу хвороб (додаток 2))

    Щоб ВЛК визнала Вас тимчасово непридатним до військової служби Ви повинні стояти на обліку в наркодиспансері та проходити лікування із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ).

    Для того щоб отримувати препарати ЗПТ, пацієнту потрібне направлення лікуючого лікаря та встановлений діагноз (розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин F10-F19). Діагноз встановлює психіатр або нарколог.

    На час лікування ВЛК може визнати Вас тимчасово непридатним до військової служби до 6 місяців. Це дає Вам право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та право на вільний перетин кордону (необхідно мати закордонний паспорт, військовий квиток (або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного), довідку ВЛК про тимчасову непридатність)

    Для того щоб ВЛК визнала Вас непридатним з виключенням з військового обліку у Вас повинні бути встановлені психічні або поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивних речовин з активною залежністю, для них характерні різко та помірно виражені зміни особистості з інтелектуально-мнестичними і психотичними порушеннями, з відсутністю позитивного ставлення до лікування та критики до свого стану та безуспішності спеціального лікування у стаціонарі.

    При виключенні з військового обліку Ви також не підлягатимете призову під час мобілізації та матимете право на виїзд за межі України при наявності закордонного паспорту, військового квитка (або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного), довідки ВЛК про непридатність до військової служби із виключення з військового обліку)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Если стать на НАРКОЛОГИЧЕСКИЙ УЧЕТ я смогу получить от ВЛК что я не пригоден ?И смогу ли я выехать заграницу?

    Не все так просто. Сам по собі наркологічний облік Вам ніяких додаткових можливостей на ВЛК не надасть. Ваша ситуація відносить до статті 15 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. По даній статті Ви маєте бути, як мінімум, обмежено придатні. Але для виїзду за кордон потрібно мати заключенням про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Стаття 15

    Включено: розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин F10-F19 (алкоголю, опіоїдів, канабіоїдів, седативних, снодійних, кокаїну, галюциногенів, летючих розчинників, наркотичних засобів та інших)

    а) при синдромі залежності з різкими, стійкими психічними розладами

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) при синдромі залежності з помірними або незначними психічними розладами

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Стаття 15:

    1) до пункту «а» належать психічні і поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивних речовин з активною залежністю. Характерні різко та помірно виражені зміни особистості з інтелектуально-мнестичними і психотичними порушеннями, з відсутністю позитивного ставлення до лікування та критики до свого стану та безуспішності спеціального лікування у стаціонарі.

    2) до пункту «б» належать психічні та поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивними речовинами, при синдромі залежності з помірними або незначними психічними розладами та збереження критичного ставлення до свого стану і поведінки.

    !!! ЗВЕРНІТЬ УВАГУ, що поодиноке або епізодичне вживання психоактивних речовин або інших токсичних речовин без психічних та соматичних розладів не може бути підставою для застосування цієї статті.

    Для виїзду за кордон Вам потрібно мати або висновок ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або групу інвалідності.

    Всього доброго Вам. З повагою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України