Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 23 февраля 2024, вопрос №102688 300₴

Інформування НАЗК про суттєві зміни у майновому стані при покупці автомобіля

Доброго дня.

Близький родич придбав нове авто, з переоформленням в ТСЦ через договір купівлі-продажу, з вказаною ціною в 100 00 грн. Родич також є держ. службовцем (митна служба) на посаді інспектора (не керівна посада), і відповідно посилає щорічні декларації в НАЗК.

Чи повинен Він повідомити НАЗК про суттєві зміни у майновому стані у цьому випадку? Наскільки я зрозумів, оскільки його посада не належить до переліку посад "які займають відповідальне та особливо відповідальне становище", то здійснювати це повідомлення не потрібно, хоч і сума доходу (майна) перевищує 50 ПМ.

Дякую наперед.

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Законодавство такого декларування не вимагає.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас!

    Не зовсім зрозуміло, то мова йде про суму в 10 тис грн чи доларів? Прожитковий мінімум зараз складає 2920 грн, Відповідно 50 ПМ - це 146 тис грн.

    Більше того, дійсно, державні службовці категорії "В" не зобов'язані подавати повідомлення про суттєві зміни.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про запобігання корупції

    Стаття 52. Додаткові заходи здійснення фінансового контролю

    1. У разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у двадцятиденний строк письмово повідомити про це Національне агентство у встановленому ним порядку, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.

    ...

    4. У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

    Положення частини четвертої цієї статті застосовуються до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 51-3 цього Закону.

    5. Порядок інформування Національного агентства про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента, а також про суттєві зміни у майновому стані визначаються Національним агентством.

    6. Суб’єкти декларування, зазначені у частинах сьомій - чотирнадцятій статті 45 цього Закону, звільняються від обов’язку подання передбачених цією статтею повідомлень, якщо підстави для їх подання виникли до початку перебігу строку для подання декларацій, визначених частинами сьомою - чотирнадцятою статті 45 цього Закону.

    ВИСНОВОК: якщо особа родича не належить до службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 51-3 цього Закону, він не зобов'язаний подавати таке повідомлення. Більше того, потрібно більше уточнень по сумі.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    66.7%

    Вітаю Вас, пане Михайло!

    Родичу інформувати НАЗК не потрібно, адже :

    1. Покупка не перевищує 50 прожиткових мінімумів працездатних осіб - 151400 грн. Прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня 2024 становить 3028 грн.

    2. Родич не займає відповідальне та особливо відповідальне становище, а також не займає посаду, пов’язану з високим рівнем корупційних ризиків

    Згідно частини 4 статті 52 ЗУ "Про запобігання корупції"

    У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

    Положення частини четвертої цієї статті застосовуються до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 51-3 цього Закону.

    Службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище:
    1. Президент України,
    2. Прем’єр-міністр України,
    3. Член Кабінету Міністрів України,
    4. Перший заступник або заступник міністра,
    5. Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення,
    6. Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
    7. Член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку,
    8. Член Антимонопольного комітету України,
    9. Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України,
    10. Голова Фонду державного майна України, його перший заступник або заступник,
    11. Член Центральної виборчої комісії,
    12. Член, інспектор Вищої ради правосуддя,
    13. Член, інспектор Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,
    14. Народний депутат України,
    15. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини,
    16. Уповноважений із захисту державної мови,
    17. Члени Національної комісії зі стандартів державної мови,
    18. Директор Національного антикорупційного бюро України, його перший заступник та заступник,
    19. Голова Національного агентства з питань запобігання корупції та його заступники,
    20. Генеральний прокурор, його перший заступник та заступник,
    21. Голова Національного банку України, його перший заступник та заступник,
    22. Член Ради Національного банку України,
    23. Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступник,
    24. Керівник Офісу Президента України, його перший заступник та заступник,
    25. Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим, його перший заступник та заступник,
    26. Радник або помічник Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України,
    27. Особи, посади яких належать до посад державної служби категорії "А" або "Б",
    28. Особи, посади яких частиною першою статті 14 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" віднесені до першої - третьої категорій,
    29. Судді,
    30. Прокурори,
    31. Слідчі і дізнавачі,
    32. Керівники, заступники керівників державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, їх апаратів та самостійних структурних підрозділів,
    33. Керівники, заступники керівників державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, Автономної Республіки Крим, міст Києва або Севастополя,
    34. Керівників державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міста республіканського в Автономній Республіці Крим або обласного значення, району в місті, міста районного значення,
    35. Військові посадові особи вищого офіцерського складу.
    Посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків:
    1. Посада Керівника Офісу Президента України, його першого заступника та заступника.
    2. Посади керівників та заступників керівників структурних підрозділів у складі самостійних структурних підрозділів центрального апарату Національного банку України.
    3. Посади керівників та заступників керівників самостійних структурних підрозділів територіальних управлінь Державної судової адміністрації України.
    4. Посади керівників державних підприємств, установ, організацій, інших суб’єктів господарювання державної форми власності та їх заступників, призначення яких здійснюється державними органами.
    5. Посади державної служби, визначені структурою державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, у разі недоцільності утворення структурних підрозділів.
    6. Посади в органах місцевого самоврядування:

    • перших заступників, заступників міських (міст обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим, районного значення) голів, заступників сільських, селищних голів;
    • заступників голів районних, районних в містах рад;
    • секретарів міських (міст обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим, районного значення), сільських, селищних рад;
    • керуючих справами виконавчих комітетів міських (міст - обласних центрів та міста Сімферополя, міст обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення) рад;
    • голів постійних комісій з питань бюджету обласних, Київської та Севастопольської міських рад (у разі коли вони працюють у раді на постійній основі).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Михайло Клиент 2 месяца назад

      Перепрошую, чомусь текст на сайті відобразився некоректно, мова йшла про 100 000 грн. Відповідь вичерпна, дякую.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Михайло!

    Ваш родич не повинен інформувати НАЗК про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування, оскільки відповідна вимога стосується лише службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також є суб’єктами декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків

    Відповідно до Наказу НАЗК "Про затвердження Порядку інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування":

    1. Цей Порядок визначає процедуру інформування Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство) про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування, передбачені частиною четвертою статті 52 Закону України «Про запобігання корупції».

    2. Інформування про суттєві зміни у майновому стані здійснюється суб’єктами декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, відповідно до Закону, а також суб’єктами декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків (далі - суб’єкт декларування). Інші суб’єкти декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подають.

    "3. У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня року, у якому виник обов’язок щодо подання повідомлення, суб’єкт декларування у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство.

    4. Інформування Національного агентства про суттєві зміни у майновому стані суб’єкт декларування здійснює особисто шляхом заповнення відповідної електронної форми повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування (далі - повідомлення) (додаток) після автентифікації у персональному електронному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Реєстр)."

    Згідно зі статтею 52 Закону України "Про запобігання корупції":

    "4. У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

    Положення частини четвертої цієї статті застосовуються до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 51-3 цього Закону.

    У примітці до статті 51-3 вищезгаданного закону зазначені особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище:

    1. Президент України;
    2. Прем’єр-міністр України, член Кабінету Міністрів України, перший заступник або заступник міністра;
    3. член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;
    4. член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг;
    5. член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;
    6. член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку;
    7. член Антимонопольного комітету України;
    8. уповноважений з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель;
    9. Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України;
    10. Голова Фонду державного майна України, його перший заступник або заступник;
    11. член Центральної виборчої комісії;
    12. член, дисциплінарний інспектор Вищої ради правосуддя;
    13. керівник служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя та його заступник;
    14. член, інспектор Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
    15. народний депутат України;
    16. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;
    17. Уповноважений із захисту державної мови;
    18. члени Національної комісії зі стандартів державної мови;
    19. Директор Національного антикорупційного бюро України, його перший заступник та заступник;
    20. Голова Національного агентства з питань запобігання корупції та його заступники;
    21. Генеральний прокурор, його перший заступник та заступник;
    22. Голова Національного банку України, його перший заступник та заступник;
    23. член Ради Національного банку України;
    24. Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступник;
    25. Керівник Офісу Президента України, його перший заступник та заступник;
    26. Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим, його перший заступник та заступник;
    27. радник або помічник Президента України, Прем’єр-міністра України;
    28. особи, посади яких належать до посад державної служби категорії «А» або «Б»;
    29. особи, посади яких згідно з ч. 1 ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» віднесені до 1 – 3 категорій;
    30. судді, судді Конституційного Суду України;
    31. прокурори, слідчі і дізнавачі;
    32. керівники, заступники керівників державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, їх апаратів та самостійних структурних підрозділів;
    33. керівники, заступники керівників державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, Автономної Республіки Крим, міст Києва або Севастополя;
    34. керівники державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міста республіканського в Автономній Республіці Крим або обласного значення, району в місті, міста районного значення;
    35. військові посадові особи вищого офіцерського складу".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    3.3%

    В доповнення до своєї відповіді...

    Скоріш за все у Вашому питанні зафіксована неправильна вартість авто. Сайт інколи обрізає нулі, тому не відомо, яка вартість авто - 100 тис чи 1 млн грн?

    Проте, незважаючи на вартість авто - родич немає обов'язку декларувати зміни у майнову стані, адже він не є службовою особою, яка займає відповідальне або особливо відповідальне становище, а також не займає посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України