Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 29 лютого 2024, питання №102950

Оформление ухода/инвалидности на сына

Здравствуйте.
Меня зовут Сергей, мне 54 года, я в разводе и со мной проживает сын, ему 17,5 лет. У сына уже год эпилепсия. Приступы происходят систематически: от раза в месяц до раза в неделю, если нервничает — бывает и по два раза в день. Я бы хотел оформить за сыном уход, чтобы меня не мобилизировали.
На данный момент я прохожу комиссию в ЦВК. Подскажите, могу ли я написать заявление в военкомате, чтобы мне дали время оформить уход за сыном? Я слышал, что я могу написать заявление, чтобы было время на оформление.
Также хочу узнать, не подлежит ли мобилизации мой сын? Поскольку я слышал, что на данный момент эпилепсия не является причиной для освобождения от воинской службы. На данный момент мой сын проживает за границей, он выехал в 2022 как беженец, и для оформления документов по его уходу ему необходимо вернуться в Украину. Я переживаю, что это может грозить ему мобилизацией.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Постійний догляд на сина можна оформити лише після проходження ним ЛКК та отримання довідки форми 080-1 або 080-4 (залежить від віку). Отримати направлення на ЛКК можна у сімейного лікаря.

    Чи підлягає син мобілізації за станом здоров'я, може визначити лише ВЛК. Втім, далеко не всі випадки епілепсії дають право на відстрочку, тому я би не рекомендував сину повертатись до України без точного з'ясування, який рівень тяжкості має його хвороба, та попередніх консультацій зі спеціалістами-правниками.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам дня. Вашому синові краще оформити інвалідність. За статтею 23 "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації" Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: ... визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України