Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 29 февраля 2024, вопрос №102995

Процедура зміни опікуна

Доброго дня. Моя мама, якій 71 рік, має передати мені опікунство над моїм братом-інвалідом першої групи, визнаним пожиттєво недієздатним. Брат знаходиться в спеціалізованому закладі. В селищній раді району, до якого належить заклад, мені повідомили, що першим ділом ми маємо написати заяву до суду. Якщо суд зобов'яже селищну раду, тоді вони займуться цим питанням. Чи справді порядок дій має бути саме таким? Чи не повинна селищна рада підготувати подання до суду після внесення мною необхідних документів? Дякую

Ответы юристов (12)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу (ст. 300 ЦПК України).

    • Валерій Клиент 2 месяца назад

      Дякую Вам! Чи означає це, що зверненню в суд має передувати збір мною документів для органа опіки, а вже вони подають матеріали в суд після рішення на засіданні сесії селищної ради? Чи я подаю клопотання в суд і вже суд зобов'язує органи опіки розглянути питання про зміну опікуна?

      • Богун Сергій Павлович

        Краще це зробити до суду. Від цього залежить швидкість прийняття рішення.

        • Валерій Клиент 2 месяца назад

          Дякую! Дуже допомогли!

          • Богун Сергій Павлович

            Будь -ласка

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Відповідно до ст. 300 ЦПК України,суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

    Суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

    Суд розглядає питання про звільнення опікуна в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

    Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

    Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

    Отже, для того, щоб змінити опікуна необхідно:

    1. Рішення органу опіки та піклування про звільнення попереднього опікуна або заява самого опікуна про відмову від опікунства.
    2. Подання органу опіки та піклування до суду про призначення іншої особи опікуном
    3. Рішення суду про визнання особи, над якою встановлюється опіка, недієздатною.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Зміна_опікуна_над_недієздатною_особою#:~:text=Форма%20заяви%20до%20суду%20на%20зміну%20опікуна,-Відповідно%20до%20ст&text=Суд%20за%20заявою%20органу%20опіки,особу%2C%20про%20що%20постановляє%20ухвалу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Валерій Клиент 2 месяца назад

      Дякую за розгорнуту відповідь. Представник органу опіки (селищної ради) відмовляється приймати мої документи і заяву матері, посилаючись на те, що ми прописані в місті, а не в районі цієї об'єднаної територіальної громади, де проживає в закладі підопічний. Мовляв, тільки якщо суд нас зобов'яже, бо ви не місцеві. Попереднє призначення матері опікуном ( замість батька, що помер), представниця селищної ради вважає помилкою.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Стаття 62 ЦКУ. Місце встановлення опіки або піклування.

        1. Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

        В якому нормативному акті зазначено, що у Вас з матір'ю повинно бути місце реєстрації у тому ж самому місті, що і у Вашого брата? Орган опіки та піклування надав Вам відповідь на це питання?

        • Валерій Клиент 2 месяца назад

          Тепер я бачу, що це лише небажання співпрацювати з їх сторони. Але навряд чи вдасться встановити опіку без сприяння селищної ради, та як їх змусити?...

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Для подальших дій, скарг тощо я би радив спочатку отримати від органу опіки письмову відмову у прийнятті документів з посиланнями на норми закону, в якому зазначено, що Ви та Ваша матір повинні мати місце реєстрації на теріторії, де знаходиться заклад.

            • Валерій Клиент 2 месяца назад

              Дякую за вичерпні відповіді на всі запитання, Ви прояснили ситуацію. Від душі бажаю Вам успіхів!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Валерію! Вдачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України