Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

07 марта 2024, вопрос №103306 240₴

Доплата за кабінет і обслуговування комп'ютерів в школі.

Доброго дня. Законом України передбачені доплати за кабінет і обслуговування комп'ютерів в школі, але їх не виплачуть. Чи є вирішення даного питання.

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    16.7%

    Доброго дня.

    Вирішення питання щодо невиплати доплат за кабінет і обслуговування комп'ютерів у школі:

    1. Звернення до адміністрації школи:

    Напишіть офіційну заяву на ім'я директора школи з вимогою виплатити належні вам доплати. У заяві посилайтеся зокрема на п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102.

    Зверніться до профспілкового комітету школи, якщо ви є членом профспілки. Профспілка може допомогти вам у вирішенні цього питання.

    2. Звернення до органів державної влади:

    Зверніться до місцевого управління освіти з письмовою скаргою на невиплату доплат.

    Зверніться до Державної служби України з питань праці з письмовою скаргою на порушення ваших трудових прав.

    3. Судовий захист:

    Якщо вичерпано всі інші способи вирішення питання, ви можете звернутися до суду з позовом про стягнення невиплачених доплат.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20.8%

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до абзацу першого пункту 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. N 102, учителям, іншим працівникам закладів загальної середньої освіти провадиться додаткова оплата за завідування навчальними кабінетами в розмірі 10 – 13 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

    Згідно абзацу другого пункту 41 Інструкції у школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, в яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться доплата у розмірі 5 – 10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

    Конкретний розмір доплат установлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

    Як бачите, це дві різні виплати, у першому випадку – за завідування навчальними кабінетами, у другому – за обслуговування обчислювальної техніки.

    Отже, наприклад, вчитель інформатики ЗСО має право одночасно отримувати доплати за завідування кабінетом інформатики і за обслуговування електронно-обчислювальної техніки відповідно до абзацу першого і другого п. 41 Інструкції № 102.

    Розміри таких доплат обчислюють виходячи зі ставки заробітної плати вчителя відповідної кваліфікаційної категорії, встановленої за наслідками атестації, незалежно від обсягу тижневого навантаження, затвердженого при тарифікації.

    Пункт 41 Інструкції не передбачає встановлення доплати на посадовий оклад з врахуванням навчального навантаження. Наприклад, якщо вчитель працює на 0,5 ставки, то доплата за завідування кабінетом оплачується йому саме від 1,0 ставки, адже вчитель, незалежно від того яке в нього навчальне навантаження, повинен обов’язки виконувати відповідно до Положення про навчальні кабінети, а не на половину ставки чи ще менше (а чи більше).

    Вирішенням цього питання у Вашому випадку можуть бути подані до відповідних органів скарги.

    Вам потрібно спочатку звернутись із заявою до дирекції навчального закладу з проханням надати відповідь з якої причини Вам не доплачують вищезгадані виплати. З урахуванням їх відповіді далі можливо подати скарги до територіального управління освіти, територіального управління Держпраці, МОН.

    Якщо скарги не нададуть бажаного результату, то Ви маєте право звернутись до суду із позовною заявою щодо стягнення невиплачених Вам коштів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20.8%

    Доброго дня, пане Андрію!

    Згідно пункту 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти

    Учителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів, училищ фізичної культури, а також викладачам загальноосвітніх дисциплін професійно-технічних навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами провадиться додаткова оплата в розмірі 10-13 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

    У школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, в яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться доплата в розмірі 5-10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

    З 1 січня 2022 року набрала чинності постанова Кабміну від 28 грудня 2021 р. № 1391 “Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти”.

    Визначені цією постановою РОЗМІРИ підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти приведені у відповідність до Закону України “Про повну загальну середню освіту”.

    Так, за завідування кабінетом інформатики передбачена доплата від 15 до 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати), а також учителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування комп’ютерної техніки, у закладах освіти, у яких створені кабінети інформатики, передбачено виплату ще однієї надбавки в розмірі від 10 до 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

    Тож сьогодні вчитель, який завідує кабінетом інформатики, має отримувати надбавку в розмірі від 15 до 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати), а також, якщо на нього / неї покладено обов’язок “обслуговування комп’ютерної техніки” – ще і другу надбавку від 10 до 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

    Конкретний розмір доплати встановлює керівник закладу за погодженням із профспілковим комітетом.

    Важливою умовою для встановлення цієї доплати є наявність у посадовій інструкції працівника обов’язків з обслуговування комп’ютерної техніки. Якщо такі обов’язки є, то перешкод для встановлення доплати немає.

    Щоб вирішити Ваше питання - перш за все Вам потрібно письмово звернутися до керівника закладу освіти із вимогою проведення всіх належних Вам доплат.

    Наступні кроки - подання скарг до департаменту освіти чи Міністерства освіти залежить від відповіді директора школи на Ваше звернення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, для вирішення вашого питання, я вам рекомендую звернутися до освітнього омбудсмена. В його повноваженнях є перевірка питань, пов'язаних з порушенням прав сторін освітнього процесу.

    https://eo.gov.ua/

    Рекомендую вам також, звернутися зі службовою запискою до керівника. Вимагайте щоб вам надали підписану вами вашу посадову інструкцію.

    Пономаренко Наталія
    29.2%

    Доброго вечора, шановний Андрію! Оскільки гроші на це в бюджеті скоріш за все не передбачені, то єдиний варіант, після вичерпання усіх можливостей досудового врегулювання, - йти до суду.

    Є ще дуже частий варіант - що ці гроші керівництво закладу пише або на себе, або на потрібних осіб.

    Тож будьте готові, що у випадку підняття гвалту - вас будуть цькувати за це і на рівні адміністрації освітнього закладу, і у колективі, бо у нас люди не дуже люблять тих, хто не має рабської психології та захищає свої права законом, а не хабарями керівництву та пошуком знайомих.

    На рівні міського / районного управління освіти теж правди ви не знайдете скоріш за все. Бо випадкових людей не буває і директори працюють з узгодженням своїх махінацій з керівництво. Особливо, якщо школу обслуговує система централізованої бухгалтерії, яка підпорядковується відділу (управлінню, департаменту) освіти.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України