Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 11 марта 2024, вопрос №103450

Может ли работающий официально один человек со статусом ВПО оформить статус малоимущего и получать пособие

Может ли работающий официально один человек со статусом ВПО оформить статус малоимущего и получать пособие от государства, какие для этого должны быть предпосылки

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеся!

    Статус "малозабезпеченного", може отримати сім'я.

    Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям (далі - державна соціальна допомога) – це щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

    Право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім’ї, які постійно проживають на території України.

    Малозабезпеченою сім’єю вважається сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

    Взагалі, щодо визначення терміну сім’я, слід зазначити, що сім’я - це є особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Крім цього, права члена сім’ї має одинока особа.

    Доцільно наголосити на тому, хто саме входить до складу малозабезпеченої сім’ї.

    Так, до складу малозабезпеченої сім’ї, що звертається за призначенням соціальної допомоги, включаються чоловік, дружина; рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб, у тому числі діти, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I - IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей, неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; особа, яка проживає разом з одиноким інвалідом I групи і здійснює догляд за ним. До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

    https://minjust.gov.ua/m/str_11522#:~:text=Право%20на%20державну%20соціальну%20допомогу,прожиткового%20мінімуму%20для%20сім%27ї.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України