Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 12 марта 2024, вопрос №103510 400₴

Переоформити нерухомість на дружину за кордоном

Доброго дня. Підкажіть будь-ласка чи може чоловік перебуваючи за кордоном переоформити квартиру на дружину, які теж перебувають за кордоном? Які дії для цього потрібні? Дуже дякую.

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    14.3%

    Доброго дня.

    Найкращий варіант - укладання договору дарування.

    Згідно з ч. 1 ст. 64 СК України дружина та чоловік мають право на укладення між собою усіх договорів, які не заборонені законом, як щодо майна, що є їхньою особистою приватною власністю, так і щодо майна, яке є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Якщо родич першого або другого ступеня споріднення (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю.

    Оскільки згідно ст. 38 Закону України "Про нотаріат" консульські установи України посвідчують правочини (договори, заповіти, довіреності тощо), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу житлових будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні Вам з дружиною необхідно надати третім особам довіреності на укладення договору дарування між Вами.

    Довіреності Ви можете посвідчити в Консульстві України за місцем Вашого перебування. Кожна довіреність повинна бути внесена до Єдиного реєстру довіреностей в Україні.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.3%

    Доброго дня, Павло!

    Ви можете переоформити нерухомість на дружину, уклавши договір дарування.

    Відповідно до ст. 55 Закону України “Про нотаріат” посвідчення договорів про відчуження квартири, будинку та іншого нерухомого майна провадиться за місцезнаходженням вказаного майна. При нотаріальному посвідченні договорів про відчуження квартири, а також іншого нерухомого майна, що підлягає реєстрації, нотаріус вимагає подання документів, які підтверджують право власності на це майно, та, у передбачених законодавством випадках, документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно в осіб, які його відчужують.

    При посвідченні договору дарування нотаріус встановлює особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії, та визначається обсяг їх цивільної дієздатності.При перевірці цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи нотаріус зобов’язаний ознайомитися з установчими документами, свідоцтвом про державну реєстрацію і витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців цієї юридичної особи і перевірити, чи відповідає нотаріальна дія, яка вчиняється, обсягу її цивільної правоздатності та дієздатності. Крім того, при посвідченні договору дарування житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна нотаріусом перевіряється відсутність заборони відчуження або арешту майна.

    За посвідчення договору дарування нерухомого майна сплачується державне мито у розмірі 1% суми договору (тобто вартості нерухомого майна), але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та вартість послуг нотаріуса.

    Орієнтовний перелік документі, що є необхідним для посвідчення договору дарування:

    • документи, що посвідчують осіб (наприклад, паспорт) та реєстраційні номерт облікових карток платників податків обох сторін договору;
    • оригінал правовстановлюючого документу на нерухомість (документ, який засвідчує, що дарувальник є власником майна);
    • довідка про осіб, які зареєстровані у будинку, квартирі;
    • якщо право власності на квартиру, житловий будинок виникло до 2013 року, необхідно одержати довідку про те, що станом на 01 січня 2013 року нерухомість належала дарувальнику (як правило, в бюро технічної інвентаризації);
    • технічний паспорт на житло;
    • звіт про оцінку нерухомого майна;
    • витяг з Державного земельного кадастру (якщо предметом договору є земельна ділянка чи житловий будинок, який розташований на ній);
    • свідоцтво про шлюб та письмова згода другого з подружжя, якщо нерухомість була придбана в шлюбі;
    • рішення суду або свідоцтво про розлучення, якщо нерухомість була придбана в шлюбі, але в даний момент подружжя вже розірвало шлюб;
    • свідоцтво про смерть, якщо квартира, житловий будинок тощо були придбані в шлюбі, але однин із подружжя помер;
    • свідоцтво про народження дитини та дозвіл органу опіки та піклування, якщо обдаровуваний є неповнолітнім або неповнолітня дитина має право на користуватися цим житлом (зареєстрована в ньому);
    • документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти, зокрема й усиновлені, рідні брати/сестри, бабусі, дідусі, онуки) - для звільнення від сплати податку та військового збору).

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Договір_дарування#:~:text=Договір%20дарування%20-%20це%20домовленість%2C%20за,перша%20статті%20717%20ЦК%20України).

    Оскільки Ви обидва знаходитесь за кордоном, кожному з Вас прийдеться оформити довіреність на третіх осіб в Україні, які від Вашого імені та імені Вашої дружини укладуть дарчу.

    Оформити довіреність Ви зможете або у Консульстві України у країні Вашого перебування, або у місцевого нотаріуса.

    Довіреність, видана консульською установою, не потребує додаткових засвідчень в Україні.

    Місцевий нотаріус може засвідчити підпис під текстом довіреності, але не зміст документа, якщо він складений українською мовою. Такий спосіб потребуватиме підтвердження правочинності іноземного нотаріуса в Україні, а саме апостилю. Якщо ж скласти текст довіреності іноземною мовою, то тоді його потрібно засвідчити у місцевого нотаріуса й перекласти в Україні вже підписаний документ.

    Зразки довіреностей за посиланнями:

    Довіреність на прийняття в дар нерухомості і реєстрацію права власності на неї https://yrin.com/yuridicheskij-spravochnik/obrazts...

    Довіреність на дарування нерухомості https://yrin.com/yuridicheskij-spravochnik/obrazts...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    14.3%

    Доброго дня!

    Дії з відчуження нерухомості (дарування, продаж, обмін) можливі лише на території України.

    Щоб не повертатися до України Вам необхідно у консульстві або у іноземного нотаріуса оформити довіреність на Вашого представника, який від Вашого імені подарує квартиру в дружині. А дружина, якщо вона не буде повертатися до України, може оформити довіреність на свого представника, який прийме квартиру в дар та виконає всі інші реєстраційні дії.

    Довіреність оформлена в консульстві краще сприймається нотаріусами в Україні, але щоб її оформити потрібно записатися в електронну чергу. Люди інколи місяцями чекають. Швидше, але дорожче оформити довіреність у іноземного нотаріуса, проте її потрібно перекласти на українську мову та легалізувати (проставити апостиль).

    В консульстві Ви не зможете оформити договір дарування або купівлі-продажу квартири, адже нотаріальне посвідчення таких договорів можливе лише на території України.

    Згіднго пункту 1.3 Розділу 1 Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України

    Консулами вчиняються такі види нотаріальних дій:

    1) посвідчуються правочини (договори, заповіти, довіреності та ін.), КРІМ іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, розташованого в Україні, а також крім договорів оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

    Отже, щоб продати або подарувати квартиру - Вам та Вашій дружині потрібно перебувати на території України або вам необхідно оформити довіреність на своїх представників, як укладуть відповідні договори в Україні.

    Довіреність, яка складена зу іноземного нотаріуса повинна мати апостиль та переклад на державну мову.

    Слід зазначити, що окремими міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав - учасниць такого Договору, зокрема з розгляду цивільних, сімейних та кримінальних справ. У зв’язку з цим дотримання процедури легалізації чи проставлення апостиля не може вимагатися державами - учасницями такого Договору.

    На сьогодні - це: Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Литва, Естонія, Латвія, Чехія, Угорщина, Польща, Монголія, В′єтнам та КНР.

    Тобто, якщо Ви перебуваєте в одній із цих країн - Вам достатньо мати довіреність з нотаріальним перекладом на державну мову без апастиля.

    Для оформлення довіреності достатньо паспортних документів та ІПН довірителя, також із собою мати дані повіреної особи (Вашого представника) та обдаровувальної особи (дружини)

    У самій довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику.

    У довіреності на укладання договору дарування обов'язково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови довіреність є нікчемною.

    У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження - для юридичної особи) представника і особи, яку представляють.

    У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер).

    Відповідно до статті 247 Цивільного кодексу України строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Довіреність, у якій не зазначена дата її вчинення, її нікчемною.

    ПОДАТКИ

    При даруванні нерухомості родичем першого або другого ступеня споріднення (у Вашому випадку дружині) ПДФО та військовий збір не сплачуються.

    До витрат при укладанні договору дарування входять:

    • оцінка нерухомого майна
    • державний податок (мито) — 1% від вартості нерухомості;
    • вартість послуг нотаріуса

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас!

    Так, це можливо, але угода має посвідчуватися в Україні. При цьому, є варіант, аби інтереси сторін, тобто Вас і дружину, представляли довірені особи - представники. За таких умов Вам взагалі не потрібно їхати до України.

    Наскільки я розумію, проблем з вибором угоди для переоформлення у Вас немає, тому зупинюся на реалізації мети з виданням довіреностей на інших осіб.

    Отже, Вам і дружині потрібно за кордоном видати довіреності на інших осіб, які будуть діяти від Вас у Ваших інтересах на території України.

    Це можливо зробити 2 способами:

    1. Через консульство України в країні Вашого перебування. Але дуже часто консульства мають черги на місяці наперед.

    2. Через місцевого нотаріуса. Але потім таку довіреність потрібно буде перекласти та в Україні та завірити переклад у нотаріуса.

    Перший спосіб: подати документи для посвідчення довіреності до консульства України зазвичай можна лише за попереднім записом у черзі для здійснення консульських дій.

    Однак часто чекати на прийом у консульській установі доводиться досить довго, оскільки чітких строків немає. Але видана дипломатичною установою довіреність буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення.

    Зверніть увагу! Перед тим, як вирушати на візит до консульської установи, потрібно скласти текст довіреності (взяти з собою в електронному вигляді) та визначитися, які повноваження матиме ваша довірена особа згідно з довіреністю.

    Другий спосіб: звернутися до місцевого нотаріуса. Він може засвідчити підпис під документом, складеним українською мовою, але лише його, а не зміст. Після цього, як правило, треба буде ще робити апостиль. Тобто завірити у державному органі правочинність іноземного нотаріуса.

    В Україні ж після цього робиться лише переклад позначок нотаріуса й апостиля, з текстом робити нічого не потрібно.

    Також можна зробити довіреність іноземною мовою, оформити у місцевого нотаріуса, а вже підписаний документ офіційно перекласти в Україні.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія
    14.3%

    Доброго вечора, шановний Павло!

    Якщо Ви плануєте це для цілей мобілізації - то не займайтеся цим. Не буде ніяких санкцій по житлу до осіб, які проживають за межами України і мають захист ЄС від війни. Гарантую.

    Якщо ж Вам це потрібно для продажу нерухомості - то цілком достатньо довіреності на дружину з правом продажу.

    В інших цілях - це можливо зробити лише знаходячись в Україні.

    Щодо Вашого питання:

    Чи може чоловік перебуваючи за кордоном переоформити квартиру на дружину, які теж перебувають за кордоном? Які дії для цього потрібні?

    Ні. Не може.

    В Україні діє чіткий принцип прив'язки можливості посвідчення правочину до місцезнаходження об'єкту нерухомості.

    Крім того, нотаріус також виступає реєстратором речових прав на нерухоме майно у Державному реєстрі речових прав.

    Відповідно до ч. 1 - 4 статті 334 Цивільного кодексу України, Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв'язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов'язання доставки.

    До передання майна прирівнюється вручення коносамента або іншого товарно-розпорядчого документа на майно.

    Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

    Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

    Тож ніхто Вам договір купівлі-продажу чи дарування нерухомого майна за межами України не посвідчить, а якщо посвідчить, то держава Україна не визнає такий договір та не вчинить державну реєстрацію речових прав.

    КОНСУЛЬСТВА ЦИМ НЕ ЗАЙМАЮТЬСЯ, АДЖЕ СТВЕРДЖУЮТЬ, ЩО ПРАВО НА ВЧИНЕННЯ ТАКИХ ДІЙ МАЮТЬ ЛИШЕ НОТАРІУСИ ЗА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯМ МАЙНА, ТОБТО В УКРАЇНІ.

    ТЕРИТОРІЮ КОНСУЛЬСТВА ВОНИ ЧОМУСЬ ТЕРИТОРІЄЮ УКРАЇНИ НЕ ВВАЖАЮТЬ, незважаючи на традиційне тлумачення саме таким чином статті 22 Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18.04.1961 р.

    Процитую роз'яснення Консульства України у Неаполі (Італія).

    • Мені потрібно переписати квартиру (будинок, землю, інше нерухоме майно), яка знаходиться в Україні, на мого родича.

    З юридичної точки зору слово «переписати» у більшості випадків означає дарування або продаж майна. Для того, щоб це зробити, потрібно підписати договір дарування або купівлі-продажу, відповідно. Кожен з цих договорів підписується у нотаріуса за місцем знаходження нерухомого майна, тобто в Україні.

    Якщо Ви або та людина, якій Ви даруєте майно (яка дарує Вам майно) не може поїхати в Україну, потрібно оформити довіреність. Окрім стандартних даних у такій довіреності обов’язково вказуються відомості про майно та особу, якій Ви даруєте майно (яка дарує Вам майно).

    https://naples.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/poshi...

    В будь-якому разі консул Вам не посвідчить договір дарування чи купівлі-продажу. А іноземний договір в Україні ніхто не визнає. Тобто дистанційно це зробити НЕМОЖЛИВО.

    Єдиним варіантом є виписати в Консульстві довіреності від Вас та Вашої дружини на представників, які за довіреностями в Україні це зроблять. На одну особу таку довіреність виписати неможливо. Це мають бути дві особи. Інших варіантів з Україною нажаль немає. Незважаючи на політичні декларації того, що Україна йде в Європу, законодавство та рівень правової грамотності державних службовців, нотаріусів та ін. залишає бажати кращого в питаннях взаємодії з цивілізованим світом та визнання іноземних документів. Це завжди халепа навіть на рівні свідоцтв про смерть, про шлюб, а вже про питання, які стосуються грошей і майна, то й казани нічого.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    14.3%

    ВІТАЮ ВАС, пане ПАВЛО!

    У Вас нічого не вийде. Дистанційно переоформити нерухоме майно майже неможливо. Нерухомість можна продати, подарувати і вчинити інші правочини - лише з території України.

    Єдиний варіант - довіреність від Вас на особу яка буде від Вашого імені "дарувати" об"єкт нерухомого майна Вашій дружині та довіреність від Вашої дружини на іншу особу для прийняття майна у дар.

    Або якщо дружина повернеться на час оформлення в Україну - лише від Вас довіреність на ім"я особи, яка може від Вашого імені подарувати об"єкт нерухомості.

    Враховуючи особливості двостороннього правочину - це мають бути саме дві особи, а не одна.

    Ні іноземні нотаріуси, ні консульства України Вам у цьому не допоможуть.

    Якщо Ви переживаєте за своє майно у зв"язку з мобілізаційною істерією у ЗМІ та соц.мережах, то щиро закликаю Вас не перейматися через це, адже це все лякалки і нічого такого НІКОЛИ прийнято не буде.

    Бо на цьому закінчиться держава і уже буде всеодно на кому в держреєстрах України щось там записано.

    Чим більше в такій ситуації активності в юридичному просторі - тим гірше.

    Наскільки мені відомо з особистих джерел, 12.03.2024 р. відбулося засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки під головуванням мого земляка Олександра Завітневича. Більшість від складу комітету з перевагою в 1 голос підтримали виключення з законопроекту № 10449 від 30.01.2024 розділу змін до Кодексу адміністративного судочинства України.

    Тобто рахунки ніхто блокувати не буде. Стягувати з Вас майно за штраф, винесений на підставі постанови начальника ТЦК та СП теж маю сумніви, що хтось буде.

    Звісно відповідно до Регламенту Верховної Ради України автор законопроекту може наполягати на збереженні цього розділу (ч. 2 ст. 120 ЗУ "Про Регламент ВРУ"), або якийсь антинародний депутат може запропонувати з голосу такі зміни (ч. 3 ст. 120), але я маю у цьому значні сумніви, розуміючи настрій більшості депутатів.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович
    14.5%

    Доброго дня, так це цілком можливо. Вам потрібно звернутися до нотаріуса або до консульства України за кордоном.

    Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 Закону про Нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України.

    Нотаріальне діловодство в дипломатичних та консульських установах України за кордоном ведеться виключно українською мовою.

    Нотаріальне посвідчення документів проводиться в приміщенні консульського відділу у години прийому відвідувачів.

    В Генеральному консульстві здійснюються наступні нотаріальні дії: Посвідчення довіреності, засвідчення підпису на документах, у тому числі підпису перекладача.

    Перелік кроків, які необхідно здійснити для вчинення нотаріальної дії:

    1. Записатись на прийом за допомогою онлайн-форми https://go.mfa.gov.ua/, обравши у відповідному розділі необхідну нотаріальну дію.

    2. Підготувати в електронному вигляді проект документу (довіреності, заяви) у форматі Word та бути готовим у день вчинення нотаріальної дії відправити його на вказану консулом електронну адресу.

    3. Особисто прибути в консульство у запланований день з такими документами:

    - паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт) або паспорт громадянина України (внутрішній паспорт) + копії;

    - реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі оформлення довіреності) + копія;

    - копія паспорта представника (у разі оформлення довіреності);

    - інші документи залежно від характеру нотаріального документа (наприклад, копії документів про право власності на рухоме/нерухоме майно – у разі оформлення довіреності на розпорядження майном;

    копія свідоцтва про народження, про смерть, про шлюб – якщо довіреність/заява стосується оформлення/прийняття спадщини, неповнолітньої дитини тощо).

    4. Оплатити в Генконсульстві збір німецькою ЕС-карткою за надання послуги (Тарифи консульського збору)

    У разі ігнорування перелічених вище кроків - нотаріальна дія не вчиняється.

    Важлива інформація щодо нотаріальних дій:

    Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України. У цьому випадку необхідно повторно здійснити попередній запис на прийом і призначити нову дату вчинення нотаріальної дії.

    Нотаріально посвідчувані доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії.

    Якщо доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Якщо вчинення нотаріальної дії суперечить законодавству України, консул відмовляє у вчиненні такої дії. Консул не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.

    Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем або чорнилами, що зникають.

    При посвідченні договорів майнового характеру у заяві до Генконсульства додатково треба вказати відомості:

    — для юридичних осіб-резидентів – відомості про найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України;

    — для юридичних осіб-нерезидентів – найменування, місцезнаходження та державу;

    — для громадян України – прізвище, ім’я, по-батькові, адреса постійного місця проживання та ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів;

    — для іноземців та осіб без громадянства – прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), громадянство, адресу місця проживання.

    Ненадання відомостей або документів на вимогу консула є підставою для відкладення, зупинення нотаріальної дії або відмови в її вчиненні.

    При вчиненні нотаріальних дій консул встановлює особу заявника.

    Встановлення особи громадянина України здійснюється за чинним паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

    Встановлення особи іноземця здійснюється за паспортним документом, оформленим відповідними органами держави громадянства. При цьому обов’язковим є надання нотаріально засвідченої копії такого документа з проставленим на ній штампом «Апостиль» та перекладом на українську мову, що також посвідчується штампом «Апостиль».

    Правоздатність юридичної особи (установа, підприємство, організація) установлюється на основі установчих документів (статуту, установчого договору, для некомерційних організацій - загального положення), документів про реєстрацію. Консул також перевіряє повноваження представника юридичної особи на основі:

    — Наявності в нього службового посвідчення з фотокарткою, яке містить вказівку на те, що він є представником юридичної особи;

    — Нотаріально засвідчених виписок із протоколів про призначення посадових осіб, що мають повноваження підписувати документ від імені даної юридичної особи;

    — Доручення на здійснення відповідної юридичної дії.

    Допущення помилки у документах, що подаються до консульства для посвідчення, майже завжди призводить до неможливості їх подальшого використання і, як наслідок, - необхідності оформлення нового документа та повторної сплати консульського збору.

    У цьому зв'язку Генеральне консульство рекомендує:

    проект документа, що подається для посвідчення, попередньо узгоджувати з нотаріусом в Україні (іноді заявники, що звертаються до Генконсульства за оформленням довіреності або заяви для подальшого використання їх в Україні, неточно розуміють роз'яснення нотаріуса та оформлюють у консульстві документ, який не задовольняє вимог нотаріальної контори);

    перед підписанням оформленого документа дуже уважно та ретельно прочитати текст доручення чи заяви, та у разі виявлення неточностей, розбіжностей, помилок чи необхідності доповнень – виправити/доповнити документ і подати консулу для доопрацювання.

    УВАГА! Своїм особистим підписом заявник підтверджує, що в тексті все правильно і документ відповідає його волі. Варто бути максимально уважними!

    Після підпису заявником нотаріального документа та його засвідчення консулом внесення жодних змін, уточнень чи доповнень не вбачається можливим. У разі їх виявлення після посвідчення консулом - Ви будете змушені оформити новий документ та повторно сплатити консульський збір.

    Відповідальність за правильне зазначення персональних даних в нотаріальному документі несе заявник.

    Відповідно до Положення про єдиний реєстр довіреностей (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1378-06#Text), довіреності (у тому числі їх дублікати), посвідчені в нотаріальному порядку, підлягають обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі за заявою довірителя.

    Тому, за бажанням довірителя, в консульстві одночасно з посвідченням довіреності може бути оформлено нотаріальну заяву довірителя про внесення в Україні довіреності до Єдиного реєстру. За оформлення такої заяви стягується додатковий консульський збір.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України