Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 марта 2024, вопрос №103830 400₴

Придатність до служби

Мій знайомий має проблеми з серцем, стенокардію І класу. Можливо йому розраховувати на обмежену придатність?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ця хвороба відноситься до пункту «в» розкладу хвороб Положення №402.

    Якщо Ваш знайомий призивник: особи визнаються непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час.

    Якщо військовозобов'язаний: придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    80%

    Доброго дня, Єгоре!

    Відповідно до статті 40 Наказу МОУ №402, яка включає «ішемічна хвороба серця I20-I25 (усі форми стенокардії, гострий та повторний інфаркт міокарда, їх ускладнення); хронічна ішемічна хвороба серця (атеросклеротична хвороба серця, аневризма серця, коронарної артерії, наслідки хірургічних втручань на судинах серця, імплантації штучного водія ритму та інші, що супроводжуються серцевою недостатністю)» обмежена придатність може бути встановлена або за пунктом "б", або за пунктом "в":

    Захворювання, про яке Ви згадуєте у своєму питанні, віднесено до пункту «в» статті 40, який визначає індівідуальну оцінку придатності до військової служби між "придатний" та "обмежено придатний":

    Згідно із Додадтком 2 Розкладу хвороб до пункту «в» належить:

    стенокардія напруги I функціонального класу,

    безбольова ішемія міокарда, яка виникає при навантаженні 125 Вт і більше;

    дифузний кардіосклероз після дрібновогнищевого інфаркту міокарда, що не супроводжується серцевою недостатністю I ст. або стенокардією I ФК;

    стани після аорто-коронарного шунтування, черезшкірної коронарної ангіопластики із стентуванням (або без) коронарних артерій без серцевої недостатності;

    безсимптомна синоаурикулярна або AV-блокада I ступеня;

    повна блокада ніжок пучка Гіса без порушень AV-провідності або в поєднанні з AV-блокадою I ступеня за відсутності клінічної симптоматики;

    стійка міграція надшлуночкового водія ритму;

    двопучкові блокади серця неповні або минучі;

    вислизаючі комплекси та ритми;

    екстрасистолія: передсердна, атріовентрикулярна, поодинока шлуночкова (до 30 ектопічних комплексів за одну годину).

    Згідно із пунктом 20.4 глави 20 розділу II Наказу МОУ №402:

    За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    "обмежено придатний до військової служби";

    "придатний до військової служби".

    У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби".

    Отже, з відповідним діагнозом Вашого знайомого у воєнний час буде визнано придатним до проходження військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю.

    На жаль, але стенокардія напруги I функціонального класу - це придатний або обмежено придатний, але в наші часи - придатний.

    Такою є відповідь на Ваше пряме питання. Втім, можливо там є інші діагнози, оскільки стенокардія, як правило, може супроводжуватися серцевою недостатністю і так далі. Це я до того, що варто аналізувати медичні документи Вашого знайомого від «А» до «Я».

    Лише при стенокардії I класу отримати обмежено придатного не вийде!

    З повагою.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Юристи надають лише консультацію щодо потенційного висновку ВЛК на підставі діагнозу, який Ви зазначили. Остаточне прийняття рішення про придатність до військової служби відноситься виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Вказаний Вами діагноз зазначений у статті 40 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненннях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Стенокардія І класу відноситься до пункту «В» статті 40 Розкладу хвороб. Згідно пункту "В" придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Як правило, в спірних питаннях ВЛК приймає рішення не на користь військовозобов'язаних, тому досить низька ймовірність того, що знайомого визнають обмежено придатним.

    Щоб не залежати від рішення ВЛК - знайомому потрібно ознайомитись з іншими підставами для відстрочки, які зазначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” .

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України