Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 07 лютого 2020, питання №10398

Права ребенка после совершеннолетия который еще учиться в школе

Добрый вечер! Помогите пожалуйста, у меня есть ребенок на опеке, девочке через три месяца 18 лет но она сейчас учиться в 10 классе и будет идти в 11. Обращались в службу по вопросам детей - будет ли еще выплата пока она учится, в ответ услышали что нет, ей будет 18 и финансовой поддержки больше не будет и им не когда этим заниматься. Помогите пожалуйста, что нам делать, или это в правду так и есть?
За ранее спасибо большое!

Відповіді юристів (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2342-15/page):

    ст.1 - "У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування;";

    "Стаття 8. Повне державне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа

    Держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа....

    Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. .

    Особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, крім повного державного забезпечення, виплачується соціальна стипендія в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України, а також виплачується 100 відсотків заробітної плати, яка нарахована в період виробничого навчання та виробничої практики.

    Особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох соціальних стипендій. Виплата зазначеної допомоги здійснюється протягом 30 днів після початку навчального року за рахунок коштів, що передбачаються для навчальних закладів у відповідних бюджетах....".

    Вам известно настоящий статус Вашей девочки-подопечной: ребенок сирота или ребенок лишенный родительского попечительства. Подайте на имя начальника Службы по делам детей заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре; в случае отказа направьте заказным письмом с уведомлением о вручении в адрес Службы) о действиии приведенного Закона, о праве Вашей подопечной на полное государственное обеспечение по истечении 18-летнего возраста до 23-го возраста в случае продолжения учебы, о присвоении Вашей подопечной статуса лица из числа ребенка-сироты (или из числа ребенка, лишенного родительского попечительства), о продолжении полного государственного обеспечения, о назначеннии, кроме того, социальной стипендии, предусмотренной ст.8 Закона.".

    В случае отказа со стороны Службы, подайте заявление-жалобу на имя председателя Вашего местного исполкома (исполком является органом опеки и попечительства); в случае отказа - обжаловать в суде.

    Кроме того Вы имеете право на бесплатную правовую помощь (как первичную, так и вторичную - подготовка и сопровождение дела в суде) согласно Закона Украины "Про безоплатну правову допомогу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3460-17), ст.14:

    "2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, - на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону;".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України