Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 марта 2024, вопрос №104087 240₴

Непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців

Добрий вечір.
Така ситуація.
Чоловік служить у ЗСУ в Рівному 2 рік. Був мобілізований.
За період служби, в частині вивихнув плече.
Був на лікарняному. В заключенні ВЛК зазначено що травма вважається важкою.
Підлікувався, вийшов на службу.
Через певний час, почав скаржитись на болі в колінах. Відправили його на МРТ. В заключенні пише потребує хірургічного втручання. Були певні проблеми з меніском і набиралася рідина в коліні.
В довідці ВЛК теж зазначено що травма рахується важкою.
Операцію на коліно зробили.
Поки чоловік 3 місяці був на лікарняному, розробляв ногу, 10 лютого 2024 року мав закінчуватися його лікарняний і він повинен був повернутися в частину.
Але 05 лютого 2024 року у нього випав суглоб на тій руці яка була травмована. В заключенні написали що потребує операцію, бо тепер плече буде постійно випадати. Йому в частині дали ще 1 місяць лікарняного, сказали щоб він вийшов на службу. Побув там декілька днів, тоді його знову відпустять на операцію.
Вчора, 20 березня 2024 року, чоловік вийшов на службу, а йому сказали що його переводять 21 березня в бойову частину в інше місто.
Як поступати в даній ситуації?

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба вимагати наказ у письмовій формі, і писати на нього відмову. У зв'язку зі станом здоров'я, та вимагати проходження ВЛК.

    Обмежено придатні не мають право нести службу у бойових частинах.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n726

    Обмежено придатні

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у Десантно-штурмових військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення). Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, ТЦК та СП, установах, організаціях, навчальних закладах.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Антоніна!

    Перш за все хотілось би отримати від Вас інформацію про нинішній ступінь придатності Вашого чоловіка до військової служби. З усіх Ваших описів ситуації виглядає так, що чоловік або тимчасово непридатний до служби у зв'язку із загостренням після тяжкої травми і складної операції, або, як мінімум, обмежено придатний.

    В будь якому випадку за таких обставин його не можуть в залежності від тяжкості стану здоров'я чи взагалі повертати на службу без продовження лікування, чи, тим більше, переводити до бойової частини.

    Ви повинні знати, що у відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України, Ваш чоловік, якщо він обмежено придатний до служби:

    "непридатний до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах.Проте, придатний до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви у статусі військовослужбовця можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    Нижче, у посиланні, надаю Вам зразок рапорту на роз'яснення наказу.

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    Отже, замість виконання наказу про переміщення він повинен негайно звернутись до командира частини з рапортом про роз'яснення наказу, як також про направлення його на продовження лікування з метою проведення операції, реабілітації та направлення на повторне ВЛК для визначення його придатності до служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас, Антоніно!

    А Ваш чоловік випадково проходить службу не в морській піхоті? Там нашими днями твориться повний безлад.

    Що робити?

    1. Оскаржити наказ на переміщення точно не вийде. Скоріше за все він рівня Генштабу.

    2. Їхати до нового місця проходження служби та подавати там рапорт про направлення на лікування поза розташуванням військової частини. Зразок рапорту додам.

    3. Там мають направити на лікування. Якщо ні - писати рапорт про неможливість виконання наказу за станом здоров'я. Не про відмову виконання наказу, а саме про неможливість, але після спроби подачі рапорту про направлення на лікування (рапорт бажано зареєструвати).

    4. Далі орієнтуватися по ситуації.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України