Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 22 марта 2024, вопрос №104132 250₴

Чи можна знаходячись не в Україні подати на українські аліменти?

Якщо подружжя одружились в Україні і переїхали в Польщу і тут розлучились то чи можна подати на аліменти не по Польському законодавству, а по Українському. Колишня подала на аліменти і присудили 1500 злотих на трьох дітей, потім подала на підвищення аліментів і тепер я маю платити 2400 злотих. Чи можу я якось змінити цю ситуацію і платити аліменти як платять в Україні?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    44%

    Доброго дня, Аліна!

    Основними нормативно-правовими актами, які визначають підстави, умови та порядок припинення шлюбу в Польщі є Сімейний та опікунський кодекс 25.02.1964 року (Ustawa z dnia 25.02.1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy) та Цивільний процесуальний кодекс 17.11.1964 року (Ustawa z dnia 17.11.1964 r. Kodeks postępowania cywilnego).

    Відповідно до законодавства Польщі шлюб припиняється внаслідок

    смерті одного з подружжя

    або оголошення його померлим, а також внаслідок його розірвання (rozwód).

    Шлюб розривається виключно судом за позовом одного з подружжя.

    Справи про розірвання шлюбу розглядаються польськими судами, якщо:

    — відповідач має місце проживання чи перебування на території Республіки Польща, або

    — обоє з подружжя мали останнє місце проживання чи перебування на території Республіки Польща і хоча б один з них проживає там на момент подання позову, або

    — позивач мінімум протягом року до моменту відкриття провадження у справі має місце проживання чи перебування на території Республіки Польща, або

    — позивач є громадянином Польщі та мінімум протягом шести місяців до моменту відкриття провадження у справі має місце проживання чи перебування на території Республіки Польща, або

    — обоє з подружжя є громадянами Польщі.

    ВИСНОВОК:

    Таким чином, навіть шлюб між іноземцями, укладений за законодавством іншої держави, може бути розірваний в Польщі, якщо подружжя або один з них проживає на її території.

    Отже починаючи з того моменту, як шлюб буде розірвано у Польщі, всі решта питань, як то:

    питання розділу майна,

    питання визначення місця проживання дітей,

    питання отримання одного з подружжя, в якого скрутне матеріальне становище,

    питання сплати аліментів на неповнолітніх дітей

    повинні вирішуватися за сімейним законодавством республіки Польща.

    Тобто вирішити питання про зменшення аліментів, як і будь яке інше в згаданому контексті, за вимогами українського закону було б можливо лише в тому випадку, якщо б і шлюб, і розлучення відбулися у межах української юрисдикції.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Оскільки розірвання шлюбу та призначення аліментів відбулось за польським законодавством - змінити їх розмір можливо лише за ним.

    Дерій Владислав Олегович
    44%

    Доброго дня!

    Заяву до суду про призначення аліментів подає той з батьків, хто проживає з дітьми. Тому колишня дружина мала вибір до українського чи польського суду звертатися. Після того, як рішення про призначення аліментів було прийнято за законодавством Польщі, вирішити питання про зміну аліментів в українському суді не вийде.

    Вам слід звернутися за юридичною допомогою до фахівців, які спеціалізуються на сімейних справах безпосередньо в Польщі для зменшення розміру аліментів.

    Коли опіка над дитиною покладена на одного з батьків (мати), а інший (батько) сплачує аліменти – це найпоширеніший сценарій “після розлучення”. Однак це не означає, що такий стан речей не може змінитися. Якщо в якийсь момент саме батьку суд присудить опіку над дитиною, мати стане боржником зі сплати аліментів. Це пов’язано з загальноприйнятою риторикою про те, що той з батьків, хто щодня піклується про дитину, докладає особистих зусиль для її виховання – отримує рішення про присудження більшого розміру аліментів для сплати іншою стороною.

    На розмір аліментів також може впливати внесок другої сторони у виховання дитини. Іноді суд зменшує розмір аліментів, які сплачує той з батьків, хто не проживає з дитиною, якщо він проводить з дитиною стільки ж часу, скільки і той, з ким проживає дитина. Іншими словами, навіть якщо батько не проживає з дитиною, але проводить з нею значну кількість часу та бере активну участь у житті дитини, він може претендувати на зменшення розміру аліментів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України