Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 марта 2024, вопрос №104258

Питання по Утриманню Пенсіонерами

Доброго дня!

Маю таке питання. Я розумію, щоб багато-хто зі зрозумілих причин не хоче це обговорювати чи коментувати, адже новий законопроект 10449 ще не прийнятий. Та все ж.

Мені 66 років (я інвалід ІІ групи довічно), моя дружина (пенсіонер 65 років, непрацездатна). Маю 2 синів (обидва військовозобов'язані).

Якщо УЯВИТИ та ПРИПУСТИТИ, що закон буде прийнятий саме в такій редакції як нижче:
"які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, відбувають покарання у вигляді позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю."

1. Чи зник у моєї дружини-пенсіонерки (непрацездатної) обов'язок утримувати мене як інваліда ІІ групи? Чи пенсійний вік (непрацездатність) не припиняє обов'язку для моєї дружини мене утримувати і вона і далі повинна мене утримувати?

2. Чи зможу я у випадку, якщо абзац 11 буде прописаний саме так, як вище, надати самостійно відстрочку комусь ОДНОМУ зі своїх синів? І чи не буде мені заважати моя дружина це зробити через ось таке формулювання (" У разі ВІДСУТНОСТІ невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю")?

Потрібна однозначна відповідь з точки зору сімейного кодексу.

Дякую Вам!

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Вам вже давали відповіді на це питання.

    Однозначної картири ніхто не знвє, оскільки підсумкова версія законопроєкту нікому невідома. Те, що було ухвалено на комітеті, далеко на сесійна зала. Тому на даний час складно оцінювати Вашу ситуацію та надавати предметні поради. Дружина, якщо вона працездатна, зобов'язна здійснювати утримання. Але ж Ваша дружина не є працездатною.

    Чекаємо. Приймуть, тоді будемо обговорювати. Практика по конкретному кейсу може напрацьовуватися протягом 2-4 місяців.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Ну, їй богу! Це гадання на кавовій гущі. Єдине, що можу сказати, що подружжя повинні утримувати одне одного у разі втрати працездатності.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України