Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 24 марта 2024, вопрос №104300 250₴

Вірогідність мобілізації в 25 років без строкової та кафедри після ВЛК

Доброго дня.
Питання наступне - зараз проходжу ВЛК, бо треба стати на облік і моя стара військово-обліково довідка вже не дійсна, була видана в 14 році. Довідка замість військового квитка, зарахований в запас.
Був поставлений і знятий на облік одним днем, так як отримав обмежену придатність по статті 2В.
По тим категоріям що вже встиг пройти на ВЛК зараз - статті 2В і 64В.
Мені 25 років - строкову не проходив, як і кафедру. З того що читав, до 27 років поки що не мобілізують, якщо не мав строкової або кафедри. Але ж це буде посвідчення військовозобов'язанного.
В день отримання направлення на ВЛК - видали ще одну повістку , з'явитись через 4 дні, після закінчення ВЛК.
Чи є вірогідність отриманння моб.розпорядження одразу після того як я отримаю своє нове тимчасове посвідчення військовозобов'язанного, бо інші зараз не видають.
Дякую.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Мені 25 років - строкову не проходив, як і кафедру. З того що читав, до 27 років поки що не мобілізують, якщо не мав строкової або кафедри. Але ж це буде посвідчення військовозобов'язанного.В день отримання направлення на ВЛК - видали ще одну повістку , з'явитись через 4 дні, після закінчення ВЛК.Чи є вірогідність отриманння моб.розпорядження одразу після того як я отримаю своє нове тимчасове посвідчення військовозобов'язанного, бо інші зараз не видають

    Наразі до виповнення Вам 27 років не мають жодного права мобілізувати. Втім, доволі дивна складається ситуація з приводу проходження вами військово-лікарської комісії та отримання тимчасового посвідчення військовозобов'язаного або військового квитка.

    Насправді, це не дуже позитивний момент, оскільки, якщо після її проходження вам видадуть з зазначених мною документів, теоретично Ви можете бути мобілізовані навіть у 25 років. Тим паче, що на носі у нас зменшення призовного віку і законопроект 10449. Тому ситуація доволі критична для Вас, оскільки сам по собі факт направлення на ВЛК і видача тимчасового посвідчення вже говорить про вірогідність вашої мобілізації.

    Щодо вірогідності отримання вами мобілізаційного розпорядження, то така можливість дійсно присутня. Ще раз повторюю, отримання вами тимчасового посвідчення військовозобов'язаного, взяття Вас на облік як військовозобов'язаного вже надає повне юридичне право працівникам ТЦК та СП розглядати вас як можливого суб'єкта для мобілізації. Тому якщо ви не маєте законних підстав для відстрочки від призову під час мобілізації, Ви можете бути мобілізовані. Я гадаю, що все ж таки до офіційного набрання чинності законопроектом 10449, яким буде знижено призовний вік, Вас не мобілізують, але і така вірогідність все-таки присутня.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Якщо у Вас не буде підстави для відстрочки - у Вас досить високий ризик бути мобілізованим до 27 років. У Вашому випадку вік немає значення, адже Ви стали військовозобов'язаним ще в 2014 році, коли Вас зарахували в запас.

    Згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» під час мобілізації здійснюється призов військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно частини 9 статті 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
    • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Тому, після зарахування в запас Ви стали військовозобов'язаним та можете бути призваним на військову службу незалежно від віку.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Яку саме повістку Ви отримали?

    За неявку без поважної причини по повістці для уточнення даних передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП у вигляді штрафу 3400-5100 грн.

    За неявку по повістці на відправку - передбачена кримінальна відповідальність за статтею 336 ККУ.

    Якщо Вам була вручена повістка, то поважними причинами, які підтверджено відповідними документами, для неприбуття до ТЦК у строк, встановлений в повістці, визнаються:

    • вплив надзвичайної ситуації, хвороба яка виникла під час призову і стала перешкодою своєчасному прибуттю;
    • смерть або тяжка хвороба близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата або сестри, дідуся, бабусі) або близького родича його дружини/чоловіка.

    Якщо Ви мали поважну причину для неявки - Вас не можуть притягнути до відповідальності

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    За названими Вами статтями військовозобов'язані визнаються

    непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Вірогідність отримання мобілізаційного розпорядження досить висока.

    Ознайомтесь з статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Можливо у Вас є підстави для отримання відстрочки від призову під час мобілізації.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олександре!

    На мою думку, Вам немає сенсу гадати, що станеться з призовним віком в результаті змін законодавства про мобілізацію, оскільки, під час проходження ВЛК в минулому Вас було визнано обмежено придатним та відправлено у запас. В перекладі на практичну мову це означає, що з того самого моменту Ви були визнані військовозобов'язаним. Відповідно, Вас можуть в будь який час мобілізувати.

    Якщо зараз висновок ВЛК повториться, і Вас знову визнають обмежено придатним, Вам дійсно можуть вручити мобілізаційне розпорядження, за чим, як правило, слідує відправлення до ЗСУ.

    Проте, на відміну від придатних мобілізованих у Вас є певні переваги:

    У відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви у статусі військовослужбовця можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    У разі мобілізації новий військово-обліковий документ Вам видадуть, скорше за все, вже у військовій частині.

    Щодо змін, які стосуються обмежено придатних, то вони вже прийняті в іншому законопроекті №10313. Там ставлення до обмежено придатних більш жорстке. В такому статусі дозволено буде пебувати лише 9 місяців. Після того на ВЛК буде вирішуватись питання про визнання такої особи або придатною до служби, або непридатною.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, так вас мають право мобілізувати так, як ви були зараховані у запас за станом здоров'я.

    Наразі ви будете визнані придатними до військової служби або обмежено придатним це вирішить комісія ВЛК. Але у будь якому разі ви підлягаєте мобілізації.

    Для уникнення мобілізації вам потрібно мати підстави для отримання відстрочки від мобілізації передбачені ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Якщо ви не бажаєте проходити службу, пишіть відмову від отримання мобілізаційного розпорядження. У такому разі вас може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації. Враховуючи судову практику 90 відсотків рішення суду це умовний термін 1-3 роки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України