Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 24 марта 2024, вопрос №104303 400₴

Відповідь від ТЦК та СП

Доброго дня, батько в грудні подавав документи для отримання відстрочки у ТЦК та СП та проходив ВЛК, близько трьох місяців вони не давали відповіді. На початку ми березня подали адвокатський запит і отримали таку відповідь: "для отримання документу, що засвідчує право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації необхідно особисто прибути у ТЦК та СП". Підкажіть, будь ласка, чи безпечно йти самостійно туди знову? Що варто із собою взяти? І чи я правильно розумію, що вони мають видати відстрочку?

Ответы юристов (13)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    По якій підставі подавали документи про відстрочку? Також бажано ознайомитись із відповіддю з ТЦК.

    Без крайньої необхідності йти до ТЦК не потрібно.

    Проте, якщо батько має велике бажання оформити відстрочку та отримати відповідну довідку - йому потрібно відвідати ТЦК, адже довідку про відстрочку поштою не перешлють.

    Якщо батько не проходив медогляд - його обов'язково направлять на ВЛК. Проте, якщо з документами для відстрочки все в порядку - йому хвилюватись не потрібно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Yulia Клиент месяц назад

    Утримання мами з інвалідністю

    • Дерій Владислав Олегович

      Яка інвалідність мами, чи є документ про потребу мами у сторонньому догляді та чи є інші працездатні родичі, які можуть утримувати Вашу маму?

      • Yulia Клиент месяц назад

        II група, видана безстроково ще у 2004 році, у сестри батька онкологія і вона має III групу інвалідності, а батько тата пенсійного віку, тому батько залишається однією дієздатною особою. Ми надали всі довідки МСЕК (бабусі та сестри батька), свідоцтво про народження (батька та сестри), паспорти, пенсійні посвідчення (бабусі, дідуся), витяг з РАЦС.

        • Дерій Владислав Олегович

          Справа в тому, що на даний час Ваш батько має право на відстрочку.

          Проте, є певні ризики.

          Ви, напевно чули, що Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

          Якщо змін до законопроекту не відбудеться - нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не містить підстави для відстрочки, коли військовозобов'язаний утримує батьків з інвалідністю І або ІІ групи.

          А підстава для відстрочки має наступне формулювання : "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України"

          Тобто, згідно законопроєкту №10449 Ваш батько матиме право на відстрочку, якщо здійснюватиме догляд за мамою з інвалідністю ІІ групи.

          При цьому догляд має бути підтверджений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. На даний час догляд підтерджується довідкою ЛКК, її видають у таких випадках:

          • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
          • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
          • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)..."

          Тому, на сьогодні Ваш батько має право на відстрочку у зв'язку із інвалідністю мами та відсутністю інших працездатних осіб, які зобов'язані її утримувати.

          Якщо відбудуться зміни згідно законопроєкту 10449 - Ваш батько матиме право на відстрочку лише в тому випадку, якщо здійснюватиме постійний догляд за мамою.

          Головний ризик - якщо батько зараз піде оформляти відстрочку - керівник ТЦК може затягувати з її оформленням доки не приймуть законопроєкт 10449.

          Інший варіант, це те, що відстрочку можуть надати на 3 місяці, з вимогою повторно звернутися до ТЦК. Якщо на той час приймуть новий законопроєкт, Вашому батьку потрібно подавати документи згідно нової підстави для відстрочки.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Відповідь ТЦК та СП - ні про що. Начебто вони збираються видати Вашому батькові відстрочку, але з високою вірогідністю можуть з легкістю направити на ВЛК, а далі ще псувати нерви.

    Тут треба розбиратися, яка підстава, які документи були подані. Якщо з їх аналізу буде установлено 100 % достатність документів, що обґрунтовують підставу для відстрочки, загалом можна буде йти до ТЦК. Законодавство з грудня 2023 року не змінилося, відповідно підстава і надалі продовжує діяти.

    Але варто бути обережним, адже скоріше за все ТЦК ніяких дій та документів по відстрочці Вашому батьку ще не оформлював!

    З повагою.

    • Yulia Клиент месяц назад

      Підкажіть, а як би мала виглядати відповідь від ТЦК, якщо б вони збирались видати відстрочку?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Пані Юлія.

        На жаль, у всіх громадах, це буває по-різному!

        До прикладу. у нас в місті, видають довідку про відстрочку та проставляють відповідну інформацію до військового квитка. В інших містах таку інформацію взагалі не підтверджують, хіба що як у відповідь на адвокатський запит.

        В ідеалі - мають видавати довідку, але вона чинним законодавством не передбачена.

        Все ж радив би дочекатися другого читання, а далі вирішувати! Зараз є ризики.

        З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юлія, пам'ятаю обидва Ваші питання!

    Оскільки відповідь від ТЦК зазначає "для отримання документу, який засвідчує право на відстрочку", то з неї витікає, що відстрочка є та залишилось з'явитись до ТЦК особисто, аби отримати довідку про оформленну відстрочку від мобілізації.

    Щодо ризиків, то я їх тут не бачу, оскільки всі документи, які підтверджують право Вашого батька знаходяться в його особовій справі в ТЦК, ВЛК він пройшов у грудні і на нову точно не відправлять, відповідь про те, що батько має право на відстрочку та залишилось отримати тільки документ, який це засвідчує, Ви отримали через подання адвокатського запиту. Тобто всі докази в Вас є. Це звісно за умови того, що Ви впевнені, що батько має 100% право на відстрочку.

    Якщо батько не хоче йти до ТЦК самостійно він може зробити це у супроводі Вашого юриста або адвоката.

    Щодо документів, то нехій при ньому, провсяк випадок, будуть всі документи, які він подавав для оформлення відстрочки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Yulia Клиент месяц назад

      Дуже дякую!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Юлія! Вдачі Вам!

    Богун Сергій Павлович
    17.5%

    Доброго дня.

    Наразі механізм організації та ведення військового обліку військовозобов’язаних визначений Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487.

    Діяльність та функції ТЦК та СП врегульовано Положенням про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року № 154.

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Вказаними нормативним документами не визначена форма документа, який мають видати ТЦК і СП для підтвердження права на відстрочку.

    Згідно з наявною практикою Довідка/Повідомлення про відстрочку має вигляд звичайного листа, підписаного начальником ТЦК і СП, адресованого на ім'я військовозобов’язаного, де ТЦК і СП зазначає про його право на відстрочку передбаченого ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (зазначається конкретна підстава). Довідка підписується керівником ТЦК та СП та завіряється печаткою.

    Пунктом 8 частини 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів військовозобов’язаних зобов’язано особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Наскільки я зрозумів з опису ситуації - Ваш чоловік документи, які надають йому право на відстрочку надав. Тобто законодавчу норму виконав. А виходячи з відповіді ТСКСП - отримав.

    Тобто юридично - він вже має відстрочку.

    Корнійчук Євген Іванович
    17.5%

    Доброго дня, законодавством ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію прямо передбачено

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    Тому похід до ТЦК це бюрократія, закон вам дає право на відстрочку. Тому без отримання повістки під особистий підпис, взагалі не бачу потреби туди з'являтись.

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка Лкк про потребу постійного догляду

    Одне місце реєстрації або акт про встановлення факту здійснення постійного догляду (його можна отримати у виконкомі міської ради за місцем реєстрації матері)

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Рекомендую отримувати відстрочку за.а 10 ст.23 у разі потреби постійного догляду.

    Якщо за а.11 тоді треба буде ще довести відсутність інших працездатних осіб які повинні здійснювати догляд за батьками .

    Тобто відсутність інших повнолітніх дітей.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України