Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 25 марта 2024, вопрос №104364 250₴

Документ на відстрочку, якщо навчаєшся на аспірантурі

Добрий день! Прийнятий на навчання на аспірантуру, але потрібно принести у ВНЗ тимчасовий військовий квиток , так як вік 31р. Також потрібно оформити відстрочку від мобілізації, але на обліку в іншому місті і області. Підкажіть, будь ласка, чи можливо отримати необхідні документи не поїхавши в ТЦК , де на обліку? Наприклад, відправити поштою всі документи? Чи обовʼязково проходити ВЛК?
Поїхати на разі не можу. Або ж чи є можливість перевестись зараз в ТЦК місця фактичного проживання?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Абсолютно ніяк. Наскільки я розумію, Ви маєте приписне свідоцтво, і Вам потрібно оформлювати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Це довгий процес роботи, адже Вам треба оформити належний ВОД та відстрочку.

    Загалом у будь-якому випадку приблизний алгоритм Ваших дій за нинішньої ситуації наступний:

    1. Звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) краще за місцем реєстрації для постановки на військовий облік та проходження медичної комісії.

    Оскільки Вам 31 рік, то потрібно клопотати про отримання військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного.

    Звертаю увагу:

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    2. Ви повинні бути готовими, що Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку - стаття 210 КУпАП.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    3. На медичну комісію із собою обов'зково візьміть перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують Вашу історію хвороби.

    4. Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    ...

    Звернутися до ТЦК та СП за місцем фактичного проживання можливо, але вони можуть відмовити взяти Вас на облік, допоки Ви перебуваєте на обліку по місцю реєстрації.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Наразі механізм організації та ведення військового обліку військовозобов’язаних визначений Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі – Порядок №1487).

    Пунктом 8 частини 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток №2 до Порядку №1487) військовозобов’язаних зобов’язано особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Отже заяву щодо надання відстрочки Вам необхідно подати за місцем Вашого військового обліку.

    Ви можете направити документи Укрпоштою з описом вкладення.

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Олег!

    Нажаль станом на сьогодні - ні, не можна. Тільки треба зніматися з обліку. Це передбачено Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабміну від 30 грудня 2022 р. № 1487.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...

    Звісно Ви можете зробити вигляд, що втратили документи і піти до ТЦК стати на облік за місцезнаходженням як вперше. Але це ризиково. По-перше, можуть виписати штраф. По-друге, можуть не визнати право на відстрочку.

    По-третє. Може так виявитись, що Ви будете стояти на двох обліках у двох ТЦК. Яким чином працює система "Оберіг" Вам зараз ніхто не скаже, тож в майбутньому з цим можуть бути проблеми, адже в одному з обліків Вас можуть зробити уклоністом.

    Чи реалізовано схему боротьби з двійниками, чи ця база ТЦК буде така сама як Реєстр виборців - ніхто не скаже точно.

    Чи запровадять електронну систему обліку і можливість оновлення даних онлайн?! - Хоча це й обіцяють, я маю в цьому значні сумніви. Бо ж головний принцип роботи ТЦК саме доступ фізично до особи й можливість тиску з метою виконання планів по мобілізації.

    Отже, відповідь однозначно ні. Дистанційно це питання не вирішити і Вам взагалі можуть заявити, що Ви не мали ніякого права виїздити за межі району реєстрації без дозволу начальника ТЦК та СП. Формально це так і є.

    Варіантів вирішення як я і вказала всього два.

    Або шляхом начебто втрати військово-облікових документів та постановлення на облік за місцем фактичного перебування. Не факт, що ТЦК погодиться. От якби Вас можна було мобілізувати, то так. А в іншому випадку нащо їм зайвий клопіт з обліком.

    Або шляхом поїздки до місця перебування на обліку в ТЦК для оформлення відстрочки, проходження ВЛК та можливих перспектив реалізації щодо Вас схем обману з метою мобілізації як це часто буває.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня. Для отримання військового документи вам потрібно звернутись до ТЦк за місцем реєстрації або де ви перебуваєте на обліку. Пройти ВЛК, після чого вам видадуть військовий квиток. Вирішити дане питання, поштою не вийде.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання вам відстрочки від мобілізації додавши до заяви нотаріально завірені копії таких документів:

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування вас до навчального закладу

    Договір з навчальним закладом

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному отримати відмітку про прийнятя заяви і вона залишилась у вас.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    Оскільки Вам вже 31 рік, то Вашим ВОД повинен бути військовий квиток або тимчасове посвідчення. Тому при явці до ТЦК Вас, скорше за все, притягнуть до адмінистративної відповідальності у вигляді штрафу на суму від 850 до 1700 грн за статтею 210 КУпАП.

    Стаття 210 КУпАП. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    На жаль, отримати відстрочку та оформити новий ВОД дистанційно не має ніякої можливості. Як також не має й можливості відмовитись від проходження ВЛК.

    Отже, Вам потрібно звернутись до ТЦК за місцем своєї реєстрації та подати заяву на оформлення чинного ВОД та заяву на оформлення відстрочки. Після того Вас однозначно направлять на ВЛК, далі видадуть новий ВОД та оформлять відстрочку.

    Ви можете спробувати звернутись до ТЦК за місцем свого перебування, проте з великою долею вірогідності вони відмовлять Вам у постановці на облік.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    28%
    Доброго дня!

    Зверніться до ТЦК за місцем навчання з проханням взяти Вас на військовий облік військовозобов'язаних. Як показує практика, деякі ТЦК таке практикують, навіть, без зняття з попереднього військового обліку. Якщо Вам відмовлять - тоді потрібно їхати до ТЦК, де Ви стоїте на обліку та подавати заяву про відстрочку та видачу військового квитка.

    Вас з високою ймовірністю направлять на медогляд. За відмову від проходження ВЛК - Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пункті 15 цього Порядку). При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 20 цього Порядку.

    Обов'язково, при особистій явці до будь-якого ТЦК майте при собі заяву про відстрочку та довідку про навчання з ВНЗ, копію контракту (за наявності), посвідчення аспіранта (за наявності).

    Зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України