Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 26 марта 2024, вопрос №104410 240₴

Врегулювати питання випасу кіз у селі

Вітаю! Маємо приватну ділянку у селі у Київській області, живемо на дачній вулиці ( вулиця приблизно з 10 будинків). Сусід навпроти тримає кіз (багато, приблизно 20-40 голів, точно не скажу). Він постійно систематично виводить своїх кіз пасти через цю дачну вулицю, у нас за парканом кози погризли усі ялинки, повно багнюки. Влітку він ще підмітає козяче багно (але ж їх багато, ті кози 1 раз пройшли і все знову насране), а восени, наприклад, коли дощі - то у нас просто вулиця у суцільному багні, бо після дощу звісно ніхто нічого не прибирає. Неможливо вийти у чистому взутті на вулицю, літом повно мух у хаті бо через 2 метри від вікон вулиця у козячому багні. Треба зрозуміти чи можливо це врегулювати на законному рівні, я не хочу щоб він водив ораву свої коз повз наш будинок вулицею взагалі, навіть якщо він каже, що він буде прибирати, бо не можливо кожного дня прибирати 2 рази після 30 кіз які йдуть та постійно гадять.

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович
    33.3%

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутися з заявою до голови органу місцевого самоврядування (сільської ради тощо) в Вашому селі з відповідною заявою.

    Зміст добросусідства полягає в сукупності прав та обов’язків суб’єктів таких відносин. У найбільш загальному вигляді зміст відносин добросусідства можна визначити як право кожного власника чи землекористувача вільно використовувати свою земельну ділянку за цільовим призначенням у межах і спосіб, що не справляють неправомірного впливу на сусідні землеволодіння. Передбачено також право вимагати від інших землекористувачів такого ж використання сусідніх земельних ділянок, при цьому обов’язок кожного власника – не допускати заподіяння неправомірного впливу на сусідні земельні ділянки.

    Пункт 1 статті 103 ЗК України поняття незручностей трактує як затінення, задимлення, неприємні запахи чи шумове забруднення. Перелік таких незручностей не є вичерпним.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Ксенія!

    Утримання сільськогосподарських тварин (коней, ВРХ та інших) в особистих селянських господарствах регулюється законами України «Про особисте селянське господарство», «Про ветеринарну медицину» «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про племінну справу в тваринництві» та іншими підзаконними нормативно-правовими актами.

    Відповідно до ст. 6 Закону України «Про особисте селянське господарство» особи, які ведуть особисті селянські господарства, зобов’язані дотримуватися діючих нормативів щодо якості продукції, санітарних, екологічних та інших вимог відповідно до законодавства.

    Санітарні норми утримання тварин регламентують повну або часткову автоматизацію (механізацію) процесів підтримки гігієни на вигульних майданчиках. Відходи (гній та використана підстилка) повинні видалятися регулярно. У малих підсобних господарствах може використовуватися гідравлічна змивна, шлюзова система чи самопливний метод. Але забезпечити санітарні норми утримання тварин на великій фермі за допомогою їх важко через такі особливості:

    За невиконання санітарних норм утримання худоби передбачена адміністративна та навіть кримінальна відповідальність:

    Адміністративна відповідальність. За правопорушення в галузі санітарно-ветеренарних норм на фізичних, юридичних осіб та фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, чия діяльність пов’язана з вирощуванням (розведенням) тварин, виробництвом та обігом об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду, а також з наданням послуг лабораторної діагностики та веденням ветеринарної практики, накладається штраф відповідно до закону (ст. 104 Закону).

    Сплата штрафів не звільняє юридичних та фізичних осіб від усунення у порядку, встановленому законодавством, допущених порушень і відшкодування завданої ними шкоди.

    За порушення ветеринарних правил, що не спричинило вказаних наслідків, передбачено адміністративну відповідальність. Так, за порушення правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог (ст. 107 КУпАП) до адміністративної відповідальності притягають згідно зі ст. 238 КУпАП.

    Кримінальна відповідальність. За порушення санітарно-ветеринарних правил також передбачена кримінальна відповідальність (ст. 251 КК України) у вигляді:

    • штрафу від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
    • або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років,
    • або обмеження волі на строк до трьох років,
    • або позбавлення волі на строк до трьох років.

    Під санітарно-ветеринарними правилами слід розуміти вимоги нормативних актів, які регулюють діяльність фізичних і юридичних осіб у галузі ветеринарної гігієни. Ветеринарні правила може бути порушено шляхом вчинення дії або бездіяльності. До тяжких наслідків злочину, про який йдеться, належить, передусім, епізоотія, тобто широке вибухоподібне розповсюдження інфекційної хвороби тварин, що значно перевищує звичайний рівень захворюваності на цю хворобу на даній території, а також масове отруєння людей або захворювання на відповідну хворобу хоча б однієї людини, масове захворювання або падіж худоби за відсутності ознак епізоотії, що завдало істотної шкоди тваринному світові, великих матеріальних втрат, пов'язаних із вжиттям карантинних заходів. Для притягнення особи до відповідальності за ст. 251 КК України потрібно встановити, що тяжкі наслідки перебувають у причинному зв'язку з порушенням санітарно-ветеринарних правил, а не зумовлені іншими чинниками. Злочин вважається закінченим із моменту настання тяжких наслідків.

    ВИСНОВОК:

    Скаржитись з питань порушення санітарно-ветеринарних та екологічних правил рекомендую до Державної екологічної інспекціі України на місцях, як також до ветеринарної інпекції.

    Крім того Ви можете подати скаргу до місцевого органу самоврядування, який відповідає про благоустрій території, на якій Ви проживаєте.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    Як правило, територіальної громади затверджують Правила благоустрою та Правила утримання домашніх, свійських тварин та птиці.

    Тому зверніться до органу місцевого самоврядування з вимогою надати Вам примірники даних правил або знайдіть відповідні рішенння на сайті громади.

    В даних правилах повинні бути зазначені обов’язки та права власників тварин та птиці, зокрема:

    • дотримуватися санітарно-гігієнічних норм експлуатації приміщення, де утримуються тварини (місце постійного утримання), та норм співжиття;
    • забезпечувати своєчасне надання домашнім тваринам ветеринарних послуг (обстеження, лікування, щеплення тощо);
    • реєструвати тварин згідно з вимогами законодавства;
    • реєструвати новопридбаних тварин протягом десяти днів з дня їх придбання;
    • випасати тварин та вигулювати птицю тільки у відведених для цього місцях, індивідуальних огороджених толоках, індивідуальних подвір’ях, інших дозволених місцях. Випасання тварин має проводитись під доглядом власників;
    • не допускати бездоглядного бродіння худоби вулицями, скверами, кладовищами Олександрійської територіальної громади, в місцях, облаштованих для відпочинку людей, на території дитячих ігрових майданчиків, шкільного двору, знищення та забруднення худобою газонів, клумб, пошкодження зелених насаджень, посівів сільськогосподарських підприємств, громадян, незібраного врожаю сільськогосподарських культур;
    • прибирати екскременти за своїми тваринами;
    • у разі неможливості подальшого утримання тварини передати її за можливістю у власність до іншої особи;
    • власники зобов’язані дбати про безпеку належних їм тварин щодо інфекційних захворювань, насамперед захворювань, небезпечних для здоров’я людей. У відповідності з ветеринарно-санітарними вимогами власники мають періодично піддавати власних тварин ветеринарно-діагностичним та клінічним обстеженням, профілактичним вакцинаціям та обробкам;
    • негайно повідомляти медичну або ветеринарну установу про випадки заподіяння твариною ушкоджень здоров’ю людині або іншим тваринам та негайно доставляти домашню тварину, яка вчинила такі дії, у ветеринарну установу для огляду;
    • у разі захворювання тварини або птиці, власник зобов’язаний повідомити про це ветеринарну установу, до зони обслуговування якої належить, неухильно виконувати усні або письмові вказівки ветеринарного спеціаліста щодо організації проведення лікування, вимушеного забою чи утилізації трупа тварини, птиці;
    • дотримуватися вимог цих Правил, вимог нормативно-правових актів, ветеринарних та санітарних норм, не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб, не створювати загрози для безпеки людей, а також іншим тваринам;

    За порушення Правил, вимог нормативно-правових актів в даній сфері, санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою території населеного пункту, прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб, а також створення загрози безпеці людей та інших тварин власники тварин (винні юридичні і фізичні особи) притягуються до адміністративної відповідальності відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Тому Ви можете звернутись зі скаргою на сусіда до уповноважених органів місцевого самоврядування, територіальних органів Держпродспоживслужби та ветеринарної медицини (представників інших організацій, установ тощо), які в межах своїх повноважень, у разі виявлення адміністративних правопорушень у сфері утримання тварин, складутьть приписи та протоколи з подальшим наданням їх на розгляд до адміністративної комісії при виконавчому комітеті місцевої ради.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України