Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 27 марта 2024, вопрос №104475 400₴

Инвалидность 3-й группы у жены, опекунство

Подскажите пожалуйста, если у жены 3-я группа инвалидности по зрению, может ли муж стать её опекуном (у нее есть еще мать), в результате получить бронь от мобилизации и иметь право выезда за границу? И не изменится ли текущая норма с выходом нового закона о мобилизации?

Дополнительные вопросы:

1. Если мужчина является инвалидом 3-й группы, но инвалидность присвоена на 1 год с последующим переосвидетельствованием (т.е. не пожизненная), имеет ли он право выезда за границу? Какие документы для этого нужны (что в обязательном порядке требует предъявить пограничная служба - справку мсек, выписка из пенсионного фонда, что-то еще? удостоверение инвалида также нужно предоставить)?

2. Если мужчина - инвалид 3-й группы имеет право выезда за границу, не изменится ли эта норма с выходом нового закона о мобилизации?

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо у жінки 3 група інвалідності, чоловік має право на відстрочку та перетин кордону.

    Для перетину кордону, звертатися до ТЦК не потрібно. Для цього вам достатньо мати такі документи

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Закордонні паспорти

    Це передбачено правилами перетину кордону.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF

    Що стосується відстрочки, ст.23 ЗУ про мобіліційну підготовку та мобілізацію передбачено право на відстрочку.

    Для її оформлення, з'являтись самостійно не обов'язково, лише у разі отримання повістки під особистий підпис.

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії документів які підтверджують підстави для відстрочки

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Висновок МСЕК+ акт огляду

    Довідка про склад сім'ї.

    Люди з інвалідністю мають право на перетин кордону, для цього потрібно мати

    Закордонний паспорт та пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%

    Доброго дня, Марина!

    У даному випадку мова йде не про опікунство, а про постійний догляд за дружиною.

    Щодо відстрочки.

    Станом на зараз підстава для відстрочки у чоловіка у зв'язку з постійним доглядом виглядає наступним чином та визначена абзацем 10 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Отже, для того, аби оформити відстрочку за даною підставою дружині потрібно пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 про потребу у постійному догляді. Одразу попереджаю Вас, що з ІІІ групою інвалідності це зробити доволі складно, оскільки висновок ЛКК форми 080-4 - це висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі».

    Крім відстрочки за абзацем 10 статті 23, чоловік також має право на відстрочку за абзацем 11 згаданної статті, але за умови того, що у дружини більше немає працездатних осіб, які відповідно до законодавства повинні її утримувати:

    "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати".

    Такими особами, крім чоловіка, є повнолітні діти та батьки (за певних обставин).

    Проте, новий законопроект 10449 вже не передбачає підстави для відстрочки за абзацем 11 у зв'язку з наявністю дружини з ІІІ групою інвалідності. Станом на зараз законопроект пройшов перше читання та готується до другого. Протягом останніх двох тижнів розглядається багато правок до нього і сказати остаточно, як будуть виглядати підстави для відстроки (і за наявності ІІІ групи у дружини, і при поостійному догляді за хворою дружиною) неможливо. Тому прийдеться дочекатись хоча б другого читання.

    Щодо виїзду за кордон.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

    Отже, як бачите, Правилами перетину кордону визначено, що чоловік, який має дружину з інвалідністю будь якої групи може виїхати разом з нею за кордон за наявності закордонних паспортів, свідоцтва про шлюб та документу, що підтверджує інвалідність.

    Проте, станом на зараз у багатьох випадках при перетині кордону прикордонники вимагають у чоловіків пред'явлення військово-облікового документу та довідку про оформлену відстрочку в ТЦК.

    Отже, Ви можете спробувати перетинути кордон за даною підставою, а у разі відмови у перетині у зв'язку з нестачею документів, спробувати перетинути кордон у іншому пункті пропуску. Якщо ж перетинути кордон все ж таки не вдасться, то алгоритм дій може бути наступний:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Додаткові питання.

    1. Если мужчина является инвалидом 3-й группы, но инвалидность присвоена на 1 год с последующим переосвидетельствованием (т.е. не пожизненная), имеет ли он право выезда за границу? Какие документы для этого нужны (что в обязательном порядке требует предъявить пограничная служба - справку мсек, выписка из пенсионного фонда, что-то еще? удостоверение инвалида также нужно предоставить)?

    Якщо чоловік і сам має інвалідність, то відстрочку йому потрібно оформити вже не на підставі постійного догляду за дружиною, а на підставі своєї інвалідності:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    Так, чоловік має право на перетин кордону незважаючи на те, що інвалідність призначена на 1 рік.

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність)".

    Довідку МСЕК на кордоні вже довший час не приймають, тому чоловіку потрібен один з документів, які перелічені вище.

    Також, як і у випадку з дружиною, прикордонники можуть вимагати військово-обліковий документ та довідку про відстрочку від ТЦК. Станом на зараз ці вимоги не є законними, а от після прийняття нового законопроекту можливі зміни у Правилах щодо переліку документів та надання прикордонникам додаткових повноважень.

    2. Если мужчина - инвалид 3-й группы имеет право выезда за границу, не изменится ли эта норма с выходом нового закона о мобилизации?

    Оскільки норма щодо відстрочки для чоловіків з І,ІІ, ІІІ групами інвалідності залишається в такому самому вигляді у новому законопроекті (принаймні станом на сьогодня), то й відповідно змін у Правилах перетину кордону для останніх відбутись не повинно. Проте, як я і зазначав вище, якщо будуть вноситись зміни до Правил, то це відбудеться лише після прийняття нового законопроекту, а тому потрібно чекати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Подскажите пожалуйста, если у жены 3-я группа инвалидности по зрению, может ли муж стать её опекуном (у нее есть еще мать), в результате получить бронь от мобилизации и иметь право выезда за границу? И не изменится ли текущая норма с выходом нового закона о мобилизации?

    На даний час чоловік має право на виїзд за кордон супроводжуючи дружину з інвалідністю.

    Для виїзду за кордон Вам обхідно підготувати такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Документ про інвалідність дружини (посвідчення інваліда/ пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги/ довідка для отримання пільг особами з інвалідністю).

    Проте, має місце один неприємний момент, який часто зустрічається на пунктах пропуску.

    В діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян, адже вони можуть вимагати військово-облікові документи зі штампом про взяття на військовий облік або довідку з ТЦК про відстрочку, які не є обов'язковими документами, які передбачені Правилами перетинання державного кордону громадянами України

    На даний час, чоловік матиме право на відстрочку , якщо відсутні інші працездатні особи, яка зобов'язані утримувати його дружину (повнолітні діти чи працездатні батьки) або він здійснює постіний догляд за дружиною на підставі довідки лікарсько-консультативної комісії.

    Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Якщо змін до законопроекту не відбудеться чоловік матиме право на відстрочку лише в тому разі, якщо буде здійснювати постійний догляд за дружиною.

    1. Если мужчина является инвалидом 3-й группы, но инвалидность присвоена на 1 год с последующим переосвидетельствованием (т.е. не пожизненная), имеет ли он право выезда за границу? Какие документы для этого нужны (что в обязательном порядке требует предъявить пограничная служба - справку мсек, выписка из пенсионного фонда, что-то еще? удостоверение инвалида также нужно предоставить)?

    Так, має право.

    Йому для виїзду за межі України знадобиться закордонний паспорт та документ про інвалідність (довідка МСЕК на кордоні не приймається):

    • посвідчення інваліда

    або

    • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або

    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Проте, має місце один неприємний момент, який часто зустрічається на пунктах пропуску.

    Прикордонники можуть вимагати військово-облікові документи зі штампом про взяття на військовий облік або довідку з ТЦК про відстрочку , які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Тому, якщо у чоловіка не буде оформлена відстрочка по новій підставі - йому можуть не дозволити виїзд.

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або чоловік зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Якщо чоловік оформить відстрочку в ТЦК - до нього не буде зайвих питань зі сторони прикордонної служби.

    2. Если мужчина - инвалид 3-й группы имеет право выезда за границу, не изменится ли эта норма с выходом нового закона о мобилизации?

    Не зміниться, чоловік матиме право на відстрочку та на виїзд за кордон, якщо він є особою з інвалідністю 3 групи.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України