Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 27 марта 2024, вопрос №104515

Как установить факт содержания не родных детей

Здравствуйте!
У моей жены 2 детей от предыдущего брака.
Бывший муж жены алименты не платит, так как жена не подавала на них. В жизни детей не участвует. Проживает в другом городе. Разведены по решению суда и дети проживают с ней по решению суда.
У нас есть 3 общий ребенок. Женаты. Есть справка многодетной семьи. Проживаем по одному адресу.
В ТЦК даже дали отсрочку на полгода, но когда пошел выяснять почему так мало, то вопрос у них в том, что я не родных детей не усыновил, их родного отца не лишали родительским прав и тд. По-моему это бред чистой воды.
Как доказать факт содержания не родных детей?
Я видел, что факт брака является предусловием содержания ее детей от предыдущего брака, если они проживают с матерью(что так и есть). У меня вопрос, где это прочитать и на какую статью закона сослаться?
Еще делали у нотариуса справку, где жена подтверждает, что они все находятся на моем содержании. Жена не работает.
Я понимаю, что мне дали отсрочку и ее смогу, скорее всего, нормально продлевать, но остался осадок, что чувствую себя оленем, который должен доказывать очевидное.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Обов'язок щодо утримання дітей покладений на батьків дитини. Факт того, що Ви одружились не є передумовою щодо Вашого обов'язку утримувати дітей дружини від першого шшлюбу. Цей обов'язок покладений на неї та біологічного батька дитини.

    Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства»:

    «Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує (не утримує!!!) трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;».

    Стаття 260 СКУ зазначає:

    "Якщо мачуха, вітчим проживають однією сім'єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком, падчеркою, вони мають право брати участь у їхньому вихованні (не утриманні!!!)".

    Згідно зі статтею 268 Сімейного кодексу України:

    «1. Мачуха, вітчим зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Игорь Клиент 30 дней назад

      Юрий, спасибо Вам большое за развернутый ответ!

      хотел бы уточнить какие условия попадают под «ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання‘’?

      Могут ли это быть то, что жена не работает и родной отец не платит алименты(так как не подавали на них)

      Спасибо

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Справа в тім, Ігоре, що батько зобов'язаний утримувати своїх дітей і той факт, що мати не подавала на аліменти не означає, що це є поважною причиною для несплати останніх батьком.

        Щодо Вашої жінки, то з якої причини вона не працює? Знаходиться у декретній відспустці?

        • Игорь Клиент 30 дней назад

          Просто не работает. Да, была в декретном, потом была ликвидация предприятия и больше на работу не устраивалась.

          Получается, ТЦК могли мне вообще не давать отсрочку и были бы правы?

          Подскажите, они мне еще почему - то поставили 5 абзац 1 части 23 статьи. С чем эт могло быть вызвано?

          заранее благодарю за ответ и Вашу помощь

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, Вам дуже пощастило, що ТЦК оформив відстрочку. Щодо абзацу, то це помилка, мабуть невірно порахували.

            жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

            {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України