Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 28 марта 2024, вопрос №104525 550₴

Оформлення догляду родичем 2ї лінії рідства за літньою особою

Доброго дня. Онук оформлює догляд за дідусем .для супроводу за кордон. В дідуся є 2 дочки. В відділі соц захисту вимагають довідку з консульства дочки яка мешкає за кордоном. Інша дочка пенсіоеер не за віком але має захворювання. Від неї просять пояснювальну записку

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.2%

    Вітаю Вас!

    То чим можемо допомогти Вам? Якась проблема у написанні пояснювальної записки? З приводу виїзду за кордон складається наступна ситуація:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають

    ...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Що стосується нюансів отримання АВФЗД, то відповідь на це питання надасть Вам Положення про порядок видачу актів встановлення факту здійснення догляду, прийняте органом місцевого самоврядування за місцем Вашого проживання. Там прописані всі основні моменти з видачею актів, можливо також затверджена його форма.

    Наприклад, по місцю мого проживання наявність реєстрації за одним місцем проживання - взагалі не обов'язкова. В тому то і сенс АВФЗД, оскільки він видається, наприклад, для встановлення такого факту при відсутності спільної реєстрації (зокрема для тих, хто супроводжує одного із батьків з 1 або 2 групою інвалідності).

    Потрібно також зважати на те, що трапилося 29-30 грудня, зокрема випадки відмов у виїзді без оформленої відстрочки. Саме тому радив би Вам оформити мету виїзду, наприклад, потреба бабусі у проходженні лікування або обстеження за кордоном.

    Змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України офіційно їх не було, жодних постанов Кабінет Міністрів з приводу цього не ухвалював.

    Втім, починаючи з 30 грудня 2023 року, громадянам масово почали відмовляти у перетині кордону. Офіційна версія – відсутність всіх документів, які вимагаються чинним законодавством. Хоча по факту це відбувається через відсутність оформлених у ТЦК та СП відстрочок від призову під час мобілізації. Відомо і чимало кейсів, коли люди виїздили, що ще більше ставить ситуацію в невизначеність.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Пам'ятайте - чинні Правила перетинання державного кордону не вимагають від Вас жодних довідок, дозволів з ТЦК та СП (при виїзді за більшістю підстав). Так, є закони України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" "Про військовий обов'язок і військову службу" та інші НПА, які передбачають виконання військового обов'язку, проходження ВЛК, повідомлення про наявність підстав для відстрочки тощо.

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    21.8%

    Доброго дня, Лілія!

    Так, оформити догляд онуком за своїм дідусем задля виїзду за кордон цілком можливо. Така опція передбачена чинним законодавством.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, підстава для виїзду онука та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують

    родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді

    або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    ВИСНОВОК:

    Вимоги органу соцзахисту в даному випадку щодо надання онуком доказів неможливості утримання дідуся його доньками доволі спірні, оскільки законодавством це прямо не передбачено. З іншого боку, якщо це єдине, що хоче отримати від онука ОСЗ, то чому б їм це не надати. Оскарження дій працівників ОСЗ забере багато сил і часу.

    Втім, якщо не вдасться оформити довідку про отримання державної компенсації по догляду Онук може спробувати додатково до довідки ЛКК форми 080-4 або 080-2 про необхідність здійснення постійного догляду за дідусем отримати Акт встановлення факту здійснення догляду, як того альтернативно вимагає наведена вище норма закону.

    Для того треба подати заяву у виконавчий орган місцевої ради. Акт повинні надати протягом 5 днів.

    Заяву бажано підготувати у спеціаліста-правника, оскільки в її написанні є нюанси.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» онук можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1: “ У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд АБО висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Отже для перетину кордону необхідно мати:

    1. Закордонні паспорти

    2. Довідку про отримання компенсації на догляд

    АБО

    1. Закордонні паспорти

    2. Висновок ЛКК про потребу у постійному догляді

    3. Акт встановлення факту здійснення догляду

    Так, як в першу чергу обов'язок здійснювати догляд мають родичі першого ступеня споріднення, то для отримання компенсації на догляд потрібно довести неможливість інших осіб здійнювати догляд.

    Якщо Ви хочете отримати Акт встановлення факту здійснення догляду, то порядок його видачі затверджується виконкомом місцевої ради і для його отримання не завжди потрібно доводити відсутність інших осіб, які зобов'язані здійснювати догляд.

    Тому перше питання - який саме документ Вам відмовляються видавати без відомостей про дочок дідуся?

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, а офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК про відстрочку , які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо онук військовозобов'язаний (у нього військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного) - йому можуть заборони виїзд без оформленої відстрочки або якщо він не стоїть на військовому обліку.

    Тому друге питання - скільки років онуку та який у нього військовий документ?

    Якщо онуку не дозволяють перетнути кордон він повинен вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або онук з дідусем можуть спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    • Лілія Клиент 30 дней назад

      Відділ соц захисту відмовляє у видачі Акту догляду без довідок від доньок. А в онука тимчасове посвідчення військовозробов язаного йому 25 років, на обліку стоїть

      • Дерій Владислав Олегович
        27.3%

        В якому районі Києва Ви звернулись до відділу соцзахисту? Я провірю рішення ради щодо порядку видачі акту.

        Нещодавно мав справу з управлінням соціального захисту Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, тому скажу, що якщо Ви не плануєте звертатись до суду або подавати скарги до голови районної ради - краще надати відповідні довідки.

        Для дочки, яка знаходиться за кордоном - може бути довідка про взяття на тимчасовий консульський облік або копія паспорта зі штампом про ПМП за кордоном, можливо вона отримала тимчасовий захист за кордоном.

        Для дочки, яка знаходиться в Україні - пояснювальна записка, що вона не може здійснювати догляд по медичним показанням та надати медичну довідку, консультаційний висновок лікаря, тощо.

        Онук є військовозобов'язаним, тому є ризик, що без відстрочки його не випустять. Але такі дії є неправомірними.

        Водночас оформлювати зараз відстрочку досить ризиковано, адже Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Якщо змін до законопроекту не відбудеться, то онук не матиме права на відстрочку у зв'язку із доглядом за дідусем, якщо у дідуся не буде інвалідності І чи ІІ групи.

        Тому чекаючи на прийняття нового законопроєкту - в ТЦК затягують з видачею відстрочок або оформляють відстрочки на 3 місяці та видають повістку для уточнення даних.

        • Лілія Клиент 30 дней назад

          Відділ соц захисту відмовляє у видачі Акту догляду без довідок від доньок. А в онука тимчасове посвідчення військовозробов язаного йому 25 років, на обліку стоїть

    Богун Сергій Павлович
    14.5%

    Доброго дня.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд, або яка здійснює догляд, до із відповідною заявою.

    Та необхідного, для такого розгляду, пакету документів:

    – копії паспорта та ідентифікаційного коду особи, яка здійснює догляд та особи, за якою здійснюється догляд;

    – копії документів, які підтверджують факт спільного проживання (за потреби);

    – копія довідки МСЕК про групу інвалідності (за наявності);

    – копії висновку лікарсько – консультативної комісії про потребу у сторонньому догляді;

    – копії документів, які підтверджують родинний зв’язок (за потреби);

    Всі копії документів подаються з пред’явленням їх оригіналів.

    На підставі такого звернення, комісією для складання Акту встановлення факту здійснення догляду, не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви та відповідних документів, складається Акт встановлення факту здійснення догляду. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Додаткові документи витребуються в контексті законодавства про мобілізацію.

    Якщо при наданні витребуваних документів Ви отримаєте Акт - краще надайте. Це буде швидше чим оскарження відмови в видачі в судовому порядку.

    Корнійчук Євген Іванович
    18.2%

    Доброго дня. Для перетину кордону у вашому випадку вам потрібно мати довідку про отримання компенсації за догляд або довідка Лкк форми 080-4 та акт про встановлення факту здійснення постійного догляду.. та Закордонні паспорти. Це передбачено правилами перетину кордону.

    у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України