Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 31 марта 2024, вопрос №104666

Оформление в Украине документов для выезда на ПМЖ в другую страну.

Парню 20 лет. Он не инвалид. Отец и мать в разводе. Мать и единственный брат официально живут и работают в Чехии. Нужна консультация по оформлению в Украине документов для выезда этого парня на ПМЖ в Чехию.

Мои координаты для связи:
e-mail: ukraina10.02.1950@gmail.com
Telegram: t.me/Miukraina

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігнате!

    Для виїзду на ПМП потрібно знятись з місця реєстрації, а для останнього необхідно знятись з обліку у ТЦК. Ось тут і почнуться проблеми, оскільки зараз це зробити дуже складно.

    Відповідно до п. 4 ст. 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Тобто з цієї статті випливає, що у разі отримання такого дозволу керівника ТЦКСП, особа може виїжджати з місця проживання, в тому числі й на постійне місце проживання за кордон. Передбачувано, у сьогоднішніх реаліях керівники ТЦКСП відмовляють у наданні такого дозволу і мають на це право. За бажання таку відмову можна спробувати оскаржити до вищого органу або ж до суду.

    Проте, якщо у заявника є додаткові підстави для виключення з військового обліку (приміром, стан здоров’я чи інші обставини, через які особа не підлягає мобілізації), за сукупності факторів, такий дозвіл можна отримати. Тут вже питання знаходиться у площині того, чи зможете ви знайти спільну мову з керівником ТЦКСП та чи буде він готовий піти на зустріч.

    Відповідно до абзацу 2 п. 29 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»: призовники, військовозобов’язані та резервісти, які вибувають за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, направляються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для зняття з військового обліку та вилучення військово-облікових документів.

    Поряд з цим, Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженні тією ж постановою Кабміну, визначають, що призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні особисто прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

    Крім того, п. 5 ст. 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» встановлюється, що громадяни України, які вибули на строк більше трьох місяців за межі України, підлягають зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України).

    А рішення про виїзд на постійне місце за кордон видане Міграційною службою по своїй суті передбачає, що особа, якій дозволено проживати постійно за кордоном, вибуває з України з метою проживання за її межами понад 3 місяці (тобто не тимчасово, а постійно).

    Позиція ТЦКСП полягає у наступному:

    Згідно з п. З Указу Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022, у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Знову ж таки, вже згадуваний п. 4 ст. 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

    Також норма ч. 6 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», дублює згадані положення та вказує, що громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації, забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині третій цієї статті (керівники ТЦКСП, військової частини, підрозділу СБУ тощо).

    Аргументація, що базується на ст. 8 Закон України «Про правовий режим воєнного стану» та Указі Президента, робиться саме для того, щоб відіслати нас до норм, які дають можливість державі, зокрема, встановлювати особливий порядок в’їзду і виїзду громадян України та обмежувати свободу пересування. На цій підставі й відбувається відмова у знятті з військового обліку.

    По суті, вищезазначені норми просто закріплюють факт необхідності для громадян, які перебувають на військовому обліку, отримувати дозвіл для зміни місця проживання. Але, оскільки законодавець залишає посадовій особі право на свободу дій при прийнятті такого рішення, на практиці, як вже зазначалось, отримати відповідний дозвіл вкрай складно.

    https://justicon.ua/ua/blog/expert/vozmozno-li-sna...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Зараз це складно, оскільки ТЦК та СП відмовляється від зняття осіб з обліку, але спробувати можливо. Надаю такі послуги і з радістю допоможу Вам. Всі зразки документів в наявності.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Спочатку Вам необхідно подати до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання в Україні заяву на ім`я керівника територіального органу ДМС та необхідні документи https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-...

    Розгляд заяви здійснюється у срок до трьох місяців з дня її подання.

    У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно:

    • зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні (Ви зможете це зробити лише після зняття з військового обліку в ТЦК)
    • надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, зразок якого наведено у додатку 6 до цього Порядку, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;
    • отримати довідку органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур.

    Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить шість місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

    Тобто, в законодавстві чітко зазначено, що протягом 6 місяців Ви повинні лише надати документи, які зазначені в трьох пунктах, обов'язку виїхати за межі України немає.

    Тому, виїхати за кордон Ви можете в будь-який час після проставлення штампу про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання в закордонному паспорті.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України