Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 01 апреля 2024, вопрос №104678

Может ли выехать за границу отец пропавшего без вести военного?

Я хочу задать вопрос от имени своего друга. Ему 56 лет, то есть призывной возраст. Его сын пошёл на войну и пропал без вести. Может ли он выехать за границу на этом основании? Если да, то какие документы ему нужны?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Право на відстрочку Ваш товариш має, а от для виїзду повинні бути інші підстави. Всі вони передбачені Правилами перетину кордону громадянами України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Він має право виїзду.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Так, має право на виїзд. Треба підтвердити факт зникнення безвісти його сина (оповіщення, накази про службове розслідування і так далі). А ще краще - нехай спочатку оформить собі відстрочку від мобілізації, а далі безперешкодно виїздить. Займаюся супроводом таких справ.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чоловік має право на перетин кордону згідно Пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України в якому зазначено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно абзацу 9 частини 3 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають мобілізації жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Для перетину кордону підготуйте такі документи:

    • Закордонний паспорт
    • свідоцтво про народження сина
    • копія паспорта сина
    • документ військового характеру, що свідчить про зникнення безвісти (це можуть бути : сповіщення сім’ї центром комплектування, результати розслідування про зникнення, довідка військової частини про те, що син зник безвісти під час заходів з оборони і стримування агресії Російської Федерації, довідка з ТЦК)

    Підтвердними документами також можуть бути належним чином оформлена довідка про відстрочку від призову на військову службу (відповідна відмітка у військово-облікових документах), яка видається територіальним центром комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання (перебування) військовозобов’язаного громадянина України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович месяц назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    ...тільки у нього не призивний вік...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України