Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 06 апреля 2024, вопрос №105000 400₴

Перетин кордону з лiками

Доброго дня, якi документи потрiбно мати на кордоні для ввозу лiкiв якi мені виписав лiкар та були придбані на терiторii ЕС, але якi обмеженi на терiторii Украiни та потребуюсь декларування при перетинi кордону (дiюча речовина у переліку психотропних речовин)?

Чи достаньо рецепта лiкаря з ЕС? Чи потрибно рецепт переводити? Або чи потрiбнi якiсь додатковi документи?

Дякую

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Держмитслужба інформує (https://customs.gov.ua/news/zagalne-20/post/zminil...):

    "Починаючи з 29 грудня 2023 року громадянам дозволено ввозити в Україну лікарські засоби, у тому числі такі, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини, не лише на підставі рецепта на лікарський засіб, як було раніше, а й на підставі інформаційної довідки. Печатка закладу охорони здоров'я на вказаних документах відтепер не є обов’язковою, а проставляється за її наявності у закладі.

    ВАЖЛИВО!!!

    • Рецепт та/або інформаційна довідка на відповідний лікарський засіб повинні бути видані на ім’я особи, яка їх переміщує, та обов’язково засвідчені підписом та особистою печаткою лікаря.

    • Кількість лікарських засобів, що переміщуються, не повинна перевищувати кількості, зазначеної в рецепті або в інформаційній довідці, виданих на відповідний лікарський засіб.

    Оскільки видача інформаційної довідки передбачена законодавством України, то і скористатися нею зможуть лише громадяни, які придбали лікарські засоби в Україні та зворотно ввозять їх в Україну.

    Відповідні зміни 27 грудня 2023 року ухвалив Кабінет Міністрів України постановою № 1389 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 та від 13 травня 2013 р. № 333». Ознайомитись з текстом документу можна за посиланням - https://bit.ly/3TLVsje"

    Відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 370 Митного кодексу України до особистих речей належать, зокрема, лікарські засоби, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України.

    Обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 року № 458 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування», згідно з пунктом 1 якої громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби, які переміщуються в ручній поклажі та/або в супроводжуваному або несупроводжуваному багажі громадянина, в таких обсягах:

    • у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини);
    • у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті або інформаційній довідці на такий лікарський засіб, виданих на ім’я цієї особи та обов’язково засвідчених підписом та особистою печаткою лікаря. Печатка закладу охорони здоров’я на зазначених документах проставляється за її наявності.

    Відповідно до ст. 369 Митного кодексу України Особисті речі, що переміщуються громадянами через митний кордон України у ручній поклажі, супроводжуваному та несупроводжуваному багажі, підлягають декларуванню шляхом учинення дій, усно або, за бажанням власника чи на вимогу митного органу, письмово, не оподатковуються митними платежами та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо переміщення товарів через митний кордон України. (стаття 369 Митного кодексу України

    Ні в Митному кодексі, ні в постанові КМУ не вказано про необхідність перекладу рецепту.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Зазвичай, до перевезення через український кордон дозволені звичайні ліки, зокрема:

    • антибіотики;
    • інсулін;
    • інгалятори для астматиків;
    • протиалергійні препарати.

    Також допускається перевезення таких засобів:

    • болезаспокійливі ліки;
    • серцево-судинні препарати;
    • ліки від нетравлення шлунка і жовчогінні препарати;
    • засоби проти захитування в транспорті;
    • репеленти;
    • матеріал для перев’язок – бинти, вата;
    • лейкопластирі;
    • шприци одноразові;
    • контрацептиви бар’єрні, наприклад, презервативи;
    • краплі для очей;
    • креми для захисту від сонця і для догляду після засмаги.

    Які ліки заборонено перевозити через кордон

    Не можна перевозити через кордон психотропні та наркотичні ліки. Йдеться про ті препарати, які відпускаються за рецептами, написаними на бланках суворої звітності.

    У Постанові №770 Кабінету міністрів України визначено Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

    У низці країн не допускають до ввезення:

    • валокордин;
    • корвалол;
    • ліки, що містять підвищену кількість спирту.

    Важливо: список заборонених препаратів в інших країнах може відрізнятися. Буває, що трапляються проблеми навіть із нешкідливими, на перший погляд, пігулками від кашлю, через те, що в них міститься кодеїн або ефедрин.

    Якщо ви сумніваєтеся, чи дозволений препарат до перевезення, то насамперед:

    1. Вивчіть інструкцію з лікарським складом.
    2. Приділіть граничну увагу діючій речовині.
    3. Задекларуйте препарат, якщо у вас є хоч найменші сумніви.

    Вважається, що приблизно 90% лікарських засобів, які купують за рецептом, підлягають обов’язковому декларуванню.

    ВИСНОВОК:

    Якщо ви зібралися виїхати за кордон чи в'їхати в Україну у процесі проходження лікувального курсу, що не допускає перерв, а препарати містять недозволені до провезення речовини, вам знадобиться мати при собі такі документи:

    • копія медичної карти;
    • рецепт із підписом і печаткою лікаря;
    • чек з аптеки, в якій було придбано лікарські препарати;
    • довідка із зазначеним діагнозом і розписаною схемою прийому препаратів.

    В деяких випадках може знадобитися переклад супроводжувальних медичних документів іншою мовою.

    Якщо ми візьмемо українські правила ввезення, які встановлені Митним кодексом, постановою Кабінету міністрів, то про жодний переклад цих документів не йдеться. Що стосується інших держав, це потрібно з’ясовувати. Тому що в кожній країні можуть діяти свої правила.

    Медичні документи мають бути завірені печаткою медичного закладу та підписані головним і лікуючим лікарем.

    Важливо: такі препарати неодмінно письмово декларують на митниці. За дотримання всіх цих умов ви маєте повне право перевозити необхідні ліки в зазначених кількостях.

    Врегульовано це питання Постановою КМУ № 1389 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 та від 13 травня 2013 р. № 333»

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Державна митна служба роз'яснила, що починаючи з 29 грудня 2023 року громадянам дозволено ввозити в Україну лікарські засоби, у тому числі такі, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини, не лише на підставі рецепта на лікарський засіб, як було раніше, а й на підставі інформаційної довідки. Печатка закладу охорони здоров'я на вказаних документах відтепер не є обов'язковою, а проставляється за її наявності у закладі.

    При цьому Держмитслужба звернула увагу на важливі моменти:

    Рецепт та/або інформаційна довідка на відповідний лікарський засіб повинні бути видані на ім'я особи, яка їх переміщує, та обов'язково засвідчені підписом та особистою печаткою лікаря.

    Кількість лікарських засобів, що переміщуються, не повинна перевищувати кількості, зазначеної в рецепті або в інформаційній довідці, виданих на відповідний лікарський засіб.

    Оскільки видача інформаційної довідки передбачена законодавством України, то і скористатися нею зможуть лише громадяни, які придбали лікарські засоби в Україні та зворотно ввозять їх в Україну.

    Відповідні зміни 27 грудня 2023 року ухвалив Кабінет Міністрів постановою № 1389 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 та від 13 травня 2013 р. № 333» (набрала чинності 29 грудня).

    Як зазначили в Держмитслужбі, без змін залишається порядок ввезення громадянами лікарських засобів, які не містять наркотичних засобів чи психотропних речовин, у кількості, що не перевищує п'яти упаковок кожного найменування на одну особу.

    https://customs.gov.ua/news/zagalne-20/post/zminil...

    Тобто В Вашому випадку достатньо рецепта лікаря ЄС.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    Державна митна службу України зробила роз'яснення з цього приводу:

    "...Починаючи з 29 грудня 2023 року громадянам дозволено ввозити в Україну лікарські засоби, у тому числі такі, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини, не лише на підставі рецепта на лікарський засіб, як було раніше, а й на підставі інформаційної довідки. Печатка закладу охорони здоров'я на вказаних документах відтепер не є обов’язковою, а проставляється за її наявності у закладі.

    ВАЖЛИВО!!!

    • Рецепт та/або інформаційна довідка на відповідний лікарський засіб повинні бути видані на ім’я особи, яка їх переміщує, та обов’язково засвідчені підписом та особистою печаткою лікаря.

    • Кількість лікарських засобів, що переміщуються, не повинна перевищувати кількості, зазначеної в рецепті або в інформаційній довідці, виданих на відповідний лікарський засіб.

    Оскільки видача інформаційної довідки передбачена законодавством України, то і скористатися нею зможуть лише громадяни, які придбали лікарські засоби в Україні та зворотно ввозять їх в Україну.

    При цьому залишається без змін порядок ввезення громадянами лікарських засобів, які не містять наркотичних засобів чи психотропних речовин, у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу..."

    Тому рецепту лікаря буде достатньо.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 23 травня 2012 р. № 458 Київ

    Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування

    1. Установити, що:

    1) громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби, які переміщуються в ручній поклажі та/або в супроводжуваному або несупроводжуваному багажі громадянина, в таких обсягах:

    у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини);

    у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті або інформаційній довідці на такий лікарський засіб, виданих на ім’я цієї особи та обов’язково засвідчених підписом та особистою печаткою лікаря. Печатка закладу охорони здоров’я на зазначених документах проставляється за її наявності.

    МИТНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2012, № 44-45, № 46-47, № 48, ст.552)

    Стаття 370. Перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян

    1. Особистими речами вважаються:

    1) товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;

    2) одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;

    3) особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;

    4) індивідуальне письмове та канцелярське приладдя;

    5) один фотоапарат, одна кіно-, відеокамера разом з обґрунтованою кількістю фото-, відео-, кіноплівок та додаткового приладдя;

    6) один переносний проектор та аксесуари до нього разом з обґрунтованою кількістю діапозитивів та/або кіноплівок;

    7) бінокль;

    8) переносні музичні інструменти у кількості не більше двох штук;

    9) один переносний звуковідтворювальний пристрій (у тому числі магнітофон, диктофон, програвач компакт-дисків тощо) з обґрунтованою кількістю плівок, платівок, дисків;

    10) один переносний радіоприймач;

    11) стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук, пейджери;

    12) один переносний телевізор;

    13) переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук;

    14) одна переносна друкарська машина;

    15) калькулятори, електронні книжки у кількості не більше двох штук;

    16) індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками таких, що були в користуванні;

    17) звичайні та/або прогулянкові дитячі коляски у кількості, що відповідає кількості дітей, які перетинають кордон разом із громадянином, а у разі відсутності дітей - у кількості не більше однієї штуки;

    18) одне крісло колісне для осіб з інвалідністю на кожну особу з інвалідністю, яка перетинає митний кордон України, а в разі відсутності такої особи - у кількості не більше однієї штуки;

    {Пункт 18 частини першої статті 370 в редакції Закону № 2464-VIII від 19.06.2018}

    19) лікарські засоби, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

    20) годинники у кількості не більше двох штук;

    21) 0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;

    22) спортивне спорядження - велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу, віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою;

    23) спеціальне дитяче харчування для дітей, хворих на фенілкетонурію або інше захворювання, що потребує спеціального харчування, яке не виробляється (не реалізується) в Україні, що переміщується (пересилається) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

    24) інші товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб громадянина, перелік і гранична кількість яких визначаються законами України.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, Починаючи з 29 грудня 2023 року громадянам дозволено ввозити в Україну лікарські засоби, у тому числі такі, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини, не лише на підставі рецепта на лікарський засіб, як було раніше, а й на підставі інформаційної довідки, інформує Держмитслужба.

    Відповідні зміни передбачені постановою Кабміну від 27 грудня 2023 р. № 1389 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 і від 13 травня 2013 р. № 333".

    Ключові зміни:

    • печатка закладу охорони здоров'я на вказаних документах відтепер не є обов'язковою, а проставляється за її наявності у закладі;
    • рецепт та/або інформаційна довідка на відповідний лікарський засіб повинні бути видані на ім'я особи, яка їх переміщує, та обов'язково засвідчені підписом та особистою печаткою лікаря;
    • кількість лікарських засобів, що переміщуються, не повинна перевищувати кількості, зазначеної в рецепті або в інформаційній довідці, виданих на відповідний лікарський засіб;
    • оскільки видача інформаційної довідки передбачена законодавством України, то і скористатися нею зможуть лише громадяни, які придбали лікарські засоби в Україні та зворотно ввозять їх в Україну.

    Без змін залишається порядок ввезення громадянами лікарських засобів, які не містять наркотичних засобів чи психотропних речовин, у кількості, що не перевищує п'яти упаковок кожного найменування на одну особу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України