Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 10 апреля 2024, вопрос №105265 240₴

Отримання відстрочки по догляду за батьком

Здравствуйте! Мне 44 года, у меня есть отец, который прописан со мной и является инвалидом 1 группы, а так же за висновком медико-соціальної експертної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду. Так же у меня есть брат(42 года бронь) и жена моего отца которая пенсионер (67 лет,а так же диабетчик 1 типа ), которые проживают отдельно. Я подал документы в управление соцзахисту на догляд, приходила комиссия составила акт обстеження сім`ї, в котором написано, что я осуществляю постоянный уход за отцом, но в рішенні на компенсацію отказали так как превышен доход. Скажите пожалуйста имею ли я право на отсрочку согласно закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Абзац десятий частини першої статті 23, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду ?

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Скажите пожалуйста имею ли я право на отсрочку согласно закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Абзац десятий частини першої статті 23, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду ?

    Станом на зараз Ви 100 % маєте право на відстрочку по абзацу десятому частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", і матимете це право після внесення змін до чинного законодавства проєктом закону про мобілізацію та прийняття законопроєкту 10449.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Як все зробити правильно?

    Однозначно для початку зробити заяву про оформлення відстрочки, а також копії всіх документів. Далі направити це все поштовим зв'язком до ТЦК (лист рекомендований, з повідомленням про вручення та обов'язково опис вкладення). Після отримання повідомлення про отримання, можете йти до ТЦК.

    Заява про оформлення відстрочки подається в оригіналі, інші документи - нотаріальні копії. В принципі нотаріуси роблять нотаріальні копії з цих документів, хоча не всі, відверто кажучи. Базовим документом є заява про оформлення відстрочки, до якої додаються інші документи.

    Все ж для повноцінної відстрочки Вам потрібно пройти ВЛК. Практика показує, що без медичного огляду, відстрочку отримати практично неможливо. Винятком є дуже щасливі для військовозобовʼязаних осіб ситуації.

    Якщо у Вас порядок з документами, Вам немає чого хвилюватися. Памʼятайте, що відстрочку Вам надає Закон, а не начальник ТЦК.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    12.5%

    Добро дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку мають особи зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Виходячи з зазначеної норми Ви маєте право на відстрочку.

    Отже для отримання відстрочки Вам необхідно подати до ТЦКСП заяву про надання відстрочки разом з документами, що підтверджують факт здійснення постійного догляду. Ними зокрема можуть бути: / Акт встановлення факту здійснення догляду/ Акт обстеження проживання/ Довідка до акта огляду МСЕК/ інші наявні документи щодо інвалідності Вашої матері/ документи що підтверджує родинні зв’язки (свідоцтво про народження)/ Витяг з демографічного реєстру про реєстрацію за однією адресою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    27.1%

    Доброго дня, Андрію!

    Так, Ви маєте право на відстрочку у зв'язку з доглядом за батьком з інвалідністю І групи.

    Станом на зараз Ваша підстава для відстрочки виглядає наступним чином:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Отже, документів, які Ви маєте наразі цілком достатньо для оформлення відстрочки у ТЦК та СП.

    Вам потрібно написати заяву про оформлення відстрочки, посилаючись на відповідну підставу та додати до неї підтверджувальні документи, а саме: Ваше свідоцтво про народження, довідку МСЕК батька, акт обстеження від соцзахисту, який підтверджує, що саме Ви здійснюєте догляд за батьком.

    Як бачите, абзац 10 статті 23 вищезгаданного закону не передбачає доказування того факту, що немає інших осіб, які б відповідно до законодавства повинні були утримувати Вашого батька або догялдати за ним.

    Після прийняття нового законопроеткту 10449 Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Отже, станом на зараз змін саме до відстрочки по догляду за батьками не передбачається.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    22.9%

    Доброго дня!

    Ви маєте право на відстрочку згідно абзацу 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якого, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта батька
    • довідка МСЕК про потребу у постійному сторонньому догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається протягом 5 днів.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК слід в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Якщо змін до законопроєкту не відбудеться, то право на відстрочку матимуть військовозобов'язані члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за нею.

    Тобто, навіть, після змін які передбачені законопроєктом №10449 - Ви матимете право на відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, так ви маєте право на відстрочку, не зважаючи на те, що є брат і ви не отримаєте компенсацію. Підстава для відстрочки передбачено а.10 ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Паспорти коди

    Довідки з місця реєстрації

    Висновок МСЕК з позначкою у потребі в постійному догляді. + Акт огляду

    Акт про встановлення факту здійснення постійного догляду

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України