Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 10 апреля 2024, вопрос №105271

Мать инвалид 2 гр, отец инвалид 3 гр. Сохранится ли право на отсрочку?

Мать - инвалид 2 группы (возраст 61 год), отец - инвалид 3 группы (возраст 63 года). Я - единственный ребенок в семье, прописан совместно с родителями. Не женат. Опекунство или уход за матерью не оформлял.

Вопрос: буду ли я иметь право на отсрочку от мобилизации, если закон о мобилизации примут в анонсированном сегодня виде? Или же согласно новому закону осуществлять уход за матерью должен будет невоеннообязанный отец (пенсионер, инвалид 3 гр), а я лишусь права на отсрочку?

Цитата 1:
"які мають одного зі своїх батьків з інвалідністю І чи II групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю І чи II групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи II групи може лише одна особа з-поміж військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;"

Цитата 2:
"ускладнено відстрочення для тих, у кого на утриманні батьки-інваліди 1 та 2 груп. Якщо із подружжя-опікунів, у яких на утриманні батьки-інваліди 1 та 2 груп, один невійськовозобов'язаний, то іншого можуть мобілізувати..."

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Остаточна редакція закону ще нікому не відома.

    Відповідно до тексту, який Ви надали, право на відстрочку за Вами зберігається, оскільки Ваш батько є інвалідом ІІІ групи.

    "які мають одного зі своїх батьків з інвалідністю І чи II групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю І чи II групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи II групи може лише одна особа з-поміж військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    З приводу другої цитати мені не зрозуміло, що означає подружжя-опікуни?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Так, якщо приймуть в редакції, яку ми побачили після роботи комітету, то так, Ви матимете право на відстрочку. Але радив би ще трохи зачекати з цим і побачити остаточну редакцію.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України