Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 апреля 2024, вопрос №105299 250₴

Не можу отримати бронь бо в військовому квитку не має вос

Чи можуть не давати бронь якщо був в тцк після 24 лютого але мені не поставили вос ( я не служив )?Працюю в Сільпо ,в відділі кадрів сказали що не дадуть бронь через це

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Максиме!

    Бронь видається лише у тих випадках, коли підприємство де Ви працюєте, віднесено до критичної інфраструктури.

    Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 «Про порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану»:

    1. Цей Порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які працюють:

    в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

    на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

    на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

    Важко сказати, чи віднесено до цієї категорії мережу магазинів "Сільпо", але, якщо Вас не включено у список на бронювання, який подається до Мінекономіки, то Ви права на бронь не матимете.

    Для того, аби отримати ВОС, Вам треба звернутись до ТЦК, але в такому разі Вас можуть мобілізувати, оскільки у Вас немає підстави для відстрочки. На жаль, змінити цей порядок неможливо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Щоб підприєство Вас могло забронювати Ви повинні стояти на обліку в ТЦК та мати актуальну ВОС. Адже згідно Додатку 1до Порядку бронювання підприємство подає СПИСОК військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, де вказано в якому ТЦК вони стоять на обліку та зазначається найменування посади, військове звання, номер військово-облікової спеціальності (профіль).

    З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних Сил.

    Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    Так як Ви не маєте ВОС, тоді підприємство не може направити неповний список для оформлення бронювання.

    Не підлягають бронюванню:

    • призовники;
    • працівники, які виключені з військового обліку (за станом здоров’я, у зв’язку із досягненням граничного віку перебування у запасі);
    • військовозобов’язані, які мають дефіцитні для Збройних Сил України військово-облікові спеціальності. Навіть якщо таких працівників забронюють, ТЦК відмовиться ставити їх на спецоблік;
    • працівники, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації на підставі статті 23 Закону про мобілізацію.

    Порядок бронювання військовозобов'язаних виглядає так:

    1. Складається в паперовій та / або електронній формі Список військовозобов’язаних, яких потрібно забронювати (дод. 1 до Порядку № 76).

    Якщо потрібно — звіряються військово-облікові дані з територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (ч. 2 п. 3 Порядку № 76).

    2. Оформляється лист-обґрунтування.

    3. Оформляється довідка про кількість військовозобов’язаних (дод. 2 до Порядку № 76).

    4. Подаються документи до відповідного держоргану або військової адміністрації.

    5. Отримання підприємством від держоргану рішення про бронювання військовозобов’язаних працівників.

    6. Працівникові видається витяг під підпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку (ч. 5 п. 11 Порядку № 76). Відомість оформляється за формою з додатку 4 до Порядку № 76.

    7. Щоб ТЦК зарахував працівника на спеціальний військовий облік, протягом п′яти днів з дня, як видали витяг, слід надіслати повідомлення про бронювання військовозобов’язаного (дод. 5 до Порядку № 76) за місцем його військового обліку (ч. 6, 7 Порядку № 76).

    Бронювання працівників без ВОС законодавством не передбачено.

    У Вашому випадку для отримання бронювання Вам необхідно дізнатися Вашу ВОС. Для цього потрібно прибути до ТЦК та внести необхідню інформацію у військово-обліковий документ, але якщо у Вас немає підстав для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - Вас можуть направити на ВЛК та вручити бойову повістку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Пакет документів на бронювання в цілому є спільний для усіх підприємств, незалежно від підстави для такого бронювання: це обґрунтування щодо бронювання, список військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час та довідка про кількість військовозобов’язаних на підприємстві.

    Список та Довідка – це документи, форма яких затверджена Постановою 76 КМУ від 27 січня 2023 року. Пропоную звернути увагу, яка інформація повинна бути у цих документах.

    Список військовозобов’язаних – повинен містити інформацію про тих військовозобов’язаних, котрих підприємство планує забронювати.

    У списку містититься така інформація: ПІБ військовозобов’язаного та його рік народження, назва посади, яку він займає на підприємстві, його військове звання та військово-облікова спеціальність ( ВОС) та назва ТЦК та СП, на обліку у якому такий військовозобов’язаний перебуває. Окрім цього, там повинна бути інформація про компанію: адреса реєстрації, повна та скорочена назва і код ЄДРПОУ та назва ТЦК та СП за місцезнаходженням підприємства.

    Під час підготовки списків на бронювання, одним із основних критеріїв є ВОС військовозобов’язаних. Роботодавець перед тим, як заповнювати список військовозобов’язаних перевіряє їх ВОС на предмет актуальності та дефіцитності.

    Як наслідок - Вам все вірно кажуть у Вашого роботодавця.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.!

    Доволі складне питання, а тому спробуємо комплексно дослідити дане питання.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 24. Мета бронювання військовозобов’язаних

    Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

    1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

    2) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

    3) на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

    4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    2. Бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі - список), погодженими Генеральним штабом Збройних Сил (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, - за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки).

    3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам здійснюється в установленому законодавством порядку.

    ...

    Одним із документів, що готується в процесі бронювання, є СПИСОК військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

    Список передбачає зазначення інформації про:

    - Найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки) (за місцем розташування органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації).

    - Найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки) (за місцем перебування військовозобов’язаного на військовому обліку)

    ПОПЕРЕДНІЙ ВИСНОВОК: незважаючи на те, що Порядок бронювання прямо не передбачає норми щодо бронювання виключно тих військовозобов'язаних, які перебувають на обліку, це само собою зрозуміла річ, тим паче, виходячи зі статті 24 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    1. Юридично Ваш відділ кадрів - правий, оскільки у Вас відсутня інформація про наявність у Вас ВОС.

    2. Можливо Ваш роботодавець може сприяти, аби Вам безболісно поставили інформацію про ВОС у Ваш військово-обліковий документ.

    З повагою до Вас!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України