Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 апреля 2024, вопрос №105323 250₴

Повістка для виключеного з обліку

Виключений з обліку через хворобу у 2015 році із відповідною відміткою у військовому квитку. Отримав повістку через родичів. Без підпису. Порадьте що краще:
1. Піти в ТЦК.
2. Надіслати цінним листом копію військового квитка.
3. Проігнорити.
Питання стоїть, бо внесуть в базу і будуть проблеми на вулиці чи блок посту. Спілкуватись з ними теж не дуже хочеться.
Дякую.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Ігоре!

    Така повістка є по своїй правовій суті нікчемною і не тягне за собою обов'язку явки до ТЦК. Повістка має бути вручена лише персонально або шляхом отримання оповіщення з ТЦК на робочому місті під розписку.

    Тепер відповіді на питання:

    1. Піти в ТЦК.

    Йти в ТЦК конкретно у Вашому випадку немає ніякого сенсу за причиною, яку я вказав вище.

    2. Надіслати цінним листом копію військового квитка.

    Я би наполегливо не радив Вам цього робити без будь якої причини. Не забувайте, що Ви не є військовозобов'язанним й, відповідно, не повинні мати зТЦК будь які стосунки. Законом це ніяк не передбачено.

    3. Проігнорити.

    Так, це єдине можливе рішення в цьому випадку.

    Питання стоїть, бо внесуть в базу і будуть проблеми на вулиці чи блок посту. Спілкуватись з ними теж не дуже хочеться.

    З огляду на дивну в багатьох випадках і мало зрозумілу поведінку ТЦК, подати в базу МВС АРМОР можуть, але це точно буде незаконно й такі дії можна:

    по-перше, легко оскаржити,

    по-друге, подати до МВС запит про виключення Вас з цієї оперативної бази даних АРМОР.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клиент 20 дней назад

      Дякую за вичерпне розяснення.

      Як я дізнаюсь що я є в базі? вже на блокпосту чи можна якимось чином раніше?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        В принципі, так, на блокпосту. Раніше можливо дізнатись тільки, якщо подати відповідний запит до МВС.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Повістка має бути вручена особисто військовозобов’язаному і він має поставити підпис про її отримання, що цілком узгоджується із судовою практикою (постанова ккс вс від 14.12.2021 у справі №761/8429/16-к, постанова вс від 28.01.2020 по справі № 759/5435/16-к).

    Оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис, отримання повістки родичами, телефонним зв’язком, поштою не може вважатися належним повідомленням особи.

    Родичам повідомте, щоб замість Вас нічого не брали та взагалі не повідомляли ніякої інформації на підставі статті 63 Конституції України

    1. Піти в ТЦК.

    Якщо Ви підете до ТЦК, то важко передбачити їхні дії. Вас можуть просто внести в систему "Оберіг" або можуть здійснювати психологічний тиск та спонукати пройти ВЛК.

    2. Надіслати цінним листом копію військового квитка.

    В цьому немає необхідності.

    3. Проігнорити.

    Це найоптимальніший варіант, адже повістка не була вручена особисто.

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Питання стоїть, бо внесуть в базу і будуть проблеми на вулиці чи блок посту. Спілкуватись з ними теж не дуже хочеться.

    Якщо інформацію внесуть в базу - такі дії ТЦК потрібно буде оскаржувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ігор Клиент 20 дней назад

      Дякую за вичерпну відповідь.

      По оскарженню внесення в базу - як взнати чи внесли чи ні?

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка!

        Поки що, порушників військового обліку вносять до бази АРМОР, розпорядником якої є МВС.

        Інтегрована інформаційно-пошукова система органів внутрішніх справ України ( ІІПС «АРМОР») являє собою сукупність організаційно-розпорядчих заходів, програмно-технічних та інформаційно-телекомунікаційних засобів, що забезпечують формування та ведення довідково-інформаційних, оперативно-розшукових обліків, авторизований доступ до інформаційних ресурсів ІІПС.

        Призначення ІІПС – інформаційно-аналітичне та організаційно-технологічне забезпечення службової діяльності структурнихпідрозділів районних, міських,) головних управлінь,управлінь Національної поліції МВС України в областях та містіКиєві.

        Інтеграція відомостей здійснюється за установчими даними на особу (ПІБ, дата народження, місце народження).

        Доступ до бази мають поліцейські та інші працівники МВС

        Ви можете письмово звернутися до Національної поліції з вимогою про надання інформації або підключити адвоката.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України