Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 12 апреля 2024, вопрос №105444 250₴

Відстрочка від мобілізації по матері-інваліду 2 гр. при наявності рідного брата-громадянина рф

Добрий день! Розумію що новий закон про мобілізацію ще не підписаний, але якщо припустити що буде підписаний без змін виникло запитання. Маю матір інваліда 2 гр. Батько помер. Є ще рідний брат, 50 років, якого в 1990 році послали служити до рф і там він залишився назавжди. Паспорт громадянина УССР він там обміняв на паспорт рф, взяв їхнє громадянство і досі там проживає. Більше родичів нема. Чи рахується в нас мій брат як "невійськовозобовязанний який згідно закону зобовязанний утримувати матір" Чи буде він заважати мені для відстрочки?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    В контексті законодавства ви матимете право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юрію!

    Проголосований закон зі змінами ще не опублікований, очевидно тому, що його поки що не підписав Голова ВР України. Тому будемо орієнтуватись на законопроект.

    В ньому з приводу Вашої підстави зазначено наступне:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    Отже виходячи з логіки і змісту наведеної норми у Вас є дуже високі шанси отримати відстрочку, оскільки Ваш брат, хоч і не є формально військовозобов'язаним в буквальному сенсі цього терміну, але не має жодної фізичної можливості доглядати за матір'ю, як також утримувати її, через те, що отримав громадянство РФ й тому не може знаходитись на території України без законих підстав, яких, як я зрозумів, в нього немає. Причина проста: між Україною та РФ ведеться війна і дипломатичні стосунки розірвані.

    Втім, запропонована норма закону потребує роз'яснень з боку уповноважених на те органів в силу складнощів, пов'язаних з формою її викладення. Ви далеко на перший, який ставить з її приводу обгрунтовані питання, які наразі мають доволі не конкретизовані відповіді через брак згаданих роз'яснень.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Юрій Клиент 19 дней назад

      а по закону брат зобов"язаний утримувати матір? стаття 202 Сімейного Кодексу може зобов"язати громадянина іншої держави? Наші закони розповсюджуються на громадян інших держав за межами наших територій?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        За ст. 202 СКУ зобов'язаний, як її син. Але Ви в даному випадку праві: він вже є громадянином іншої держави і живе за законами останньої, а не України.

        • Юрій Клиент 19 дней назад

          так За ст. 202 СКУ зобов'язаний він чи ні? Це головне питання, чи відповіді не існує? Тільки суд як вирішить?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Послухайте, очевидно Ви мене не зрозуміли. Зобов'язати Вашого брата доглядати за матір'ю можуть тепер тільки закони РФ. Як громадянин РФ, він знаходиться під юрисдикцією іншої країни, з якою у нас розірвані дипломатичні стосунки та більше не діє двохсторонній договір про надання правової допомоги.

            • Юрій Клиент 19 дней назад

              Вибачте, але це Ви мене не зрозуміли. Мені не потрібно його зобов"язати доглядати за матір"ю. Мені потрібно знати чи правомірно ТЦК зможе відмовити мені в наданні відсточки, вказавши що в моєї матері є "невійськовозобов"язана особа, яка згідно закону зобов"язана її утримувати"

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            50%

            Я весь час тільки про це Вам і писав, тобто висловлював свою точку зору на цю колізію права (а це саме і є колізія, бо Ваш брат є громадяином країни, з якою до того ж у нас розірвані дипломатичні стосунки).. Яка буде реакцію ТЦК конкретно у Вашому випадку, спрогнозувати вкрай складно. Принаймні зараз, допоки ця підстава для відстрочки не роз'яснена уповноваженими на це органами та службови особами. Вона, ця підстава, на жаль, не виписана ясною і прозорою мовою, і це не тільки моя позиція, це точка зору багатьох правників. У Вас же ситуація абсолютно нестандартна і однозначної відповіді на неї не існує.

            Ще раз прошу уважно прочитати мою передостанню та останню відповідь. В них я як міг висловив своє бачення щодо можливості отримання Вами відстрочки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно законопроєкту 10449 право на відстрочку мають військовозобов'язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Можна при оформленні відстрочки надати лише свідоцтво про народження брата, де вказано, що у нього українське громадянство.

    Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт мами

    4. Документ про інвалідність мами

    5. Свідоцтво про смерть батька

    6. Нотаріальна заява Вашої мами про те, що вона обрала Вас як доглядача/утримувача

    7. Акт обстеження житлових умов

    8. Свідоцтва про народження брата.

    У випадку відмови надавати Вам відстрочку - неправомірні дії ТЦК потрібно оскаржувати у судовому порядку.

    У Вашій ситуації дуже багато нюансів.

    Майте на увазі, що:

    1. Даний законопроєкт 10449 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604), ще не підписаний Президентом.

    2. Немає остаточного тексту законопроєкту підписаного головою Верховної ради.

    3. Закон набуває чинності через 1 місяць після його опублікування

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    В доповнення до своєї відповіді...

    Якщо працівники ТЦК, будуть говорити, що Ваш брат невійськовозоб‘язаний, тоді Ви можете повідомити, що він відсутній в Україні 30 років. В підставі для відстрочки вказано «за умови відсутності». Що мається на увазі під цим поняттям не роз’яснено.Тому відсутність в Україні можна вважати належною підставою для отримання відстрочки.

    Так як законопроєкт ще не набув чинності та немає його остаточного тексту, то невідомо що саме буде вказано в підставі на відстрочку та як будуть вести себе працівники ТЦК.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України