Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 14 апреля 2024, вопрос №105567

Чи можна зробити так, щоб і нам повернули завдаток?

Добрий день. Ситуація така: бабуся захотіла продати будинок, купити квартиру. Знайшлися покупці, які сказали, що однозначно хочуть купувати цей будинок, дали заздаток, щоб ми почекали (договорір є). Так само ми дали завдаток для того, щоб в майбутньому купити квартиру.

Покупцям будинку не дали кредит на купівлю будинку в банку, вони хочуть повернути завдаток. Ми зі свого боку також хочемо повернути завдаток за квартиру, оскільки за той час буди інші покупці, яким ми відмовили, а зараз їх немає. Виникає питання з договорами, в яких в даний момент більшість проти нас, оскільки в нашому договорі (Завдаткодавці ми) вказується, що:

1) При двосторонньому виконанні договору завдаток залишається в Завдаткоотримувача;
2) Якщо Завдаткодавець порушує обов'язки від відмовляється від суми в користь Завдаткоотримувача (основне, як я розумію);
3) Якщо завдаткоотримувач порушує обов'язки він повертає подвійний розмір завдатку;
4) При виникненні форс-мажорних обставин, при яких не можливе виконання договору, завдаток повертається Завдаткодавцю у тому ж розмірі.

В Договорі, де Завдаткоотримувачам є наша сторона відповідність сторін дещо інша:
1) Двостороннє виконання договору - завдаток залишається у Завдаткоотримувача;
2)При виникненні форс-мажорних обставин завдаток повертається Завдаткодавцю (тут форс-мажорною обставиною у них стає те, що їм не дали кредит), вказано, що форс-мажорні обставини повинні бути доведені відповідним чином.

І все, більше у відповідальності сторін у нашому договорі нічого не вказано.
Як розумію, наш договір склали спеціально так, бо була вірогідність, що їм той кредит не дадуть.

Чи можна зробити так, щоб нам повернули завдаток? Яке можливе виріщення даної ситуації?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    У ситуації, що склалася, Вам буде дуже складно повернути завдаток, бо продавець квартири нічого не порушив. Ви могли б не повертати завдаток, який отримали за будинок, але це повинно бути прописано в договорі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • А Клиент 15 дней назад

      Дякую за відповідь! Як би це малося б (приблизно) вказано в договорі, щоб ми не не повертали завдаток? І чи можна оскаржити форс-мажор в вигляді ненадання кредиту банком?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ненадання кредиту не є форс-мажором.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України