Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 15 апреля 2024, вопрос №105671

Отсрочка от мобилизация (постоянный уход)

Будет ли отсрочка от мобилизации если я узаконю (оформлю) "постоянный уход" за своей родной бабушкой у которой 2я группа инвалидности и ей 82 года, выплаты не интересуют. Нужно ли совместное проживание "по факту"?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Станом на зараз Ви маєте право на відстрочку, за умови оформлення постійного догляду та відсутності інших осіб, які б могли здійснювати такий догляд за бабусею окрім Вас.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Валерий Клиент 14 дней назад
      ...які б могли здійснювати такий догляд за бабусею окрім Вас.

      Как определяется "окрім Вас", у моей бабушки двое детей, сын и дочь (моя мама) .

      1. Сын пенсионер, живет в другой области, желания и возможности брать на "постоянных уход" нет

      2. Дочь проживает в сельской местности, безработная не пенсионер (переехать к бабушке не будет возможности на существование), забрать бабушку к себе не может также, так как у нее давление , бабушке постоянно часто вызывает скорую - а в "селе" скорая приезжает минимум через 5 часов.

      Как этот момент регламентируется? Спасибо

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Маються на увазі родичі першого ступеня споріднення, які по закону повинні доглядати.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України