Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 апреля 2024, вопрос №105731

Відстрочку на час навчання, друга освіта

Доброго дня, на якій підставі обмежили доступ до другої освіти в законі 10499 якщо

У статті 3 Закону «Про освіту». зазначено, що право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя. Аналіз цього положення дозволяє дійти висновку, що особи, які здобувають другу чи наступну професійно-технічну, фахову передвищу та вищу освіти за іншою спеціальністю з метою оволодіння новою професією не повинні зазнавати дискримінації на підставі наявності попередньої освіти чи її рівня. Крім того, у згаданій статті зазначається, що право на освіту гарантується, зокрема, незалежно від віку, а також інших обставин та ознак. Це право особи може реалізовуватися шляхом здобуття освіти на різних рівнях освіти, у різних формах і різних видів. Також право на освіту не може бути обмежене законом. Право громадян на рівність передбачене у статті 24 Конституції України і відповідно до статті 64 Конституції України не може бути обмежене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Ответы юристов (1)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Це питання треба адресувати народним депутатам.

    Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень (ст. 64).

    Згідно Конституції президент має право накласти вето у разі порушення конституційних норм у новому законі.

    Крім того, подання щодо неконституційності норм закону можуть здійснити депутати до Конституційного суду України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України