Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 16 апреля 2024, вопрос №105788 250₴

Остался метастаз , подходит ли под статью 8а?

Здравствуйте . Перенести онко заболевание , первичную опухоль удалили 3 года назад , после химиотерапии остался метастаз в лёгком ( но уменьшился) , сейчас прогрессии заболевания нет - ремисия. Подходит ли это к статье 8а ?

Ответы юристов (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.2%

    Вітаю Вас.

    Скоріше за все, що так, але потрібно пам'ятати, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402. А можливо, тут доречніше поставити і статтю 8б, загалом складне питання, треба консультуватия з профільними лікарями. А взагалі, на мою суб'єктивну точку зору, Вам варто спробувати оформити собі групу інвалідності, всі показання до цього є.

    Стаття 8 Розкладу хвороб передбачає наступне:

    Стаття 8

    Включено: злоякісні новоутворення всіх локалізацій: губи, ротової порожнини, глотки С00-С14; органів травлення С15-С26; органів дихання та грудної клітки С30-С39; кістково-м’язової та сполучної тканини, меланома С40-С49; сечостатевих органів С50-С68; ока, головного мозку та інших відділів центральної нервової системи С69-С72; щитоподібної залози та інших ендокринних залоз С73-С80, метастази із неуточнених локалізацій

    а) первинні (вторинні) за наявності віддалених метастазів і неможливості радикального хірургічного лікування

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) стани після радикального хірургічного лікування первинної пухлини; рак нижньої губи, рак шкіри

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    Пояснення до статті 8:

    1) до пункту «а», крім указаних у додатку 1 до цього Положення новоутворень, належать:

    пухлини головного та спинного мозку;

    злоякісні новоутворення кісток та суглобів незалежно від поширеності та стадії;

    злоякісні новоутворення інших органів та м’яких тканин з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування або прогресування (рецидив) захворювання після раніше проведеного лікування.

    У разі відмови хворого від лікування злоякісного новоутворення незалежно від стадії та розповсюдження пухлини медичний огляд проводиться за пунктом «а».

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зазначений Вами діагноз зазначені у статті 8 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    До пункту «а» статті 8, крім указаних у додатку 1 до цього Положення новоутворень, належать:

    • пухлини головного та спинного мозку;
    • злоякісні новоутворення кісток та суглобів незалежно від поширеності та стадії;
    • злоякісні новоутворення інших органів та м’яких тканин з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування або прогресування (рецидив) захворювання після раніше проведеного лікування.

    У разі відмови хворого від лікування злоякісного новоутворення незалежно від стадії та розповсюдження пухлини медичний огляд проводиться за пунктом «а».

    Тобто до пункту 8 "а" відносяться злоякісні новоутворення з віддаленими метастазами або рецидив раніше вилікуваних.

    Ваш діагноз більше відноситься до пункту "б" - стани після радикального хірургічного лікування первинної пухлини.

    Проте, в травні відбудуться зміни до наказу 402 , адже 4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text. Цілком можливо, що Вас буде визнано непридатним до військової служби згідно Вашого діагнозу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Игорь Клиент 15 дней назад

      Радикальное лечение подразумевает под собой полное удаление всех опухолевых процессов . В моем случае это не радикально 100%

      • Дерій Владислав Олегович

        Згідно Пояснень до пункту «б» статті 8, крім указаних у додатку 1 до цього Положення новоутворень, належать:

        • рубці після радикального лікування злоякісних пухлин нижньої губи та шкіри;
        • плоскоклітинний рак шкіри після радикального лікування;
        • наслідки протипухлинного лікування (хірургічного, цитостатичного або променевого).

        • Игорь Клиент 15 дней назад

          последствия терапии это побочные действия препаратов . Метастаз не побочное явление .

    Игорь Клиент 15 дней назад

    Тоесть должна быть первичная опухоль + метастаз ?

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      50%

      Одним із діагнозів, який підпадає під статтю 8А:

      "...злоякісні новоутворення інших органів та м’яких тканин з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування або прогресування (рецидив) захворювання після раніше проведеного лікування..."

      Складно сказати, який пункт тут варто застосувати, "А" чи "Б". Але знаючи наших ВЛК, поставлять скоріше за все статтію 8Б - обмежено придатний. По новому Розкладу хвороб, який очікуємо десь влітку, думаю будете непридатні.

      З повагою!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Виходячи з норми статті 8, повинно бути присутнім злоякісне новоутворення з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування, оскільки новоутворення було видалено три роки тому, то з"лоякісне новоутворення" відсутнє.

      Як також у Вас не має прогресування (рецидиву) захворювання після раніше проведеного лікування, оскільки хвороба знаходиться у стані реміссії.

      • Игорь Клиент 15 дней назад

        злоякісне присутнє у вигляді метастаза в легені.

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          16.8%

          Ігоре, тоді, скорше за все повинен бути пункт "а", проте я би все ж таки радив проконсультуватись з лікарем, оскільки останній надасть все ж таки більш фахову консультацію, ніж правники.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігорю!

    Стаття 8 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 включає "злоякісні новоутворення всіх локалізацій: губи, ротової порожнини, глотки С00-С14; органів травлення С15-С26; органів дихання та грудної клітки С30-С39; кістково-м’язової та сполучної тканини, меланома С40-С49; сечостатевих органів С50-С68; ока, головного мозку та інших відділів центральної нервової системи С69-С72; щитоподібної залози та інших ендокринних залоз С73-С80, метастази із неуточнених локалізацій"

    Пункт "а" вищезгаданої статті передбачає наступний перебіг хвороби: "первинні (вторинні) за наявності віддалених метастазів і неможливості радикального хірургічного лікування".

    У Додатку 2 до статті 8 Розкладу хвороб зазначено наступне:

    1) до пункту «а», крім указаних у додатку 1 до цього Положення новоутворень, належать:

    пухлини головного та спинного мозку;

    злоякісні новоутворення кісток та суглобів незалежно від поширеності та стадії;

    злоякісні новоутворення інших органів та м’яких тканин з віддаленими метастазами після не радикального хірургічного лікування або прогресування (рецидив) захворювання після раніше проведеного лікування.

    У разі відмови хворого від лікування злоякісного новоутворення незалежно від стадії та розповсюдження пухлини медичний огляд проводиться за пунктом «а»".

    Отже, як на мою думку, то Ваш пункт, скорше за все "б", оскільки станом на зараз пухлина видалена та захворювання знаходиться у стадії ремісії.

    Проте, Вам, звісно, краще проконсультуватись з цього приводу з профільним лікарем, який надасть Вам більш конкретну інформацію.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України