Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 17 апреля 2024, вопрос №105871

Продаж опікуном майна

Чи може опікун продати майно, наприклад, квартиру людини яку він доглядає? І чи може людина переписати свою квартиру на опікуна?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Опікун, його дружина, чоловік та близькі родичі (батьки, діти, брати, сестри) не можуть укладати з підопічним договорів, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позички.

    Опікун не може здійснювати дарування від імені підопічного, а також зобов'язуватися від його імені порукою.

    У разі виникнення необхідності у вчиненні правочину щодо передання нерухомого майна або майна, яке потребує постійного управління, власником якого є підопічна недієздатна особа, в управління іншій особі за договором, необхідно отримати дозвіл органу опіки та піклування. Для його отримання потрібно звернутись до суб'єкта надання адміністративної послуги з пакетом документів. Якщо підстави для відмови відсутні, орган опіки та піклування протягом 30 днів видає такий дозвіл.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Анна Клиент 12 дней назад

    Дякую! А чи може людина яка хоче оформити опікунство, оформити договір утримання і таким чином квартира дістанеться цій людині? Чи це може бути будь яка інша соба не родич?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України