Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 17 апреля 2024, вопрос №105913 250₴

Может сняться с воинского учета судимый

Здравствуйте, я был судим по стать 307 часть 3
Освободился 2016 году , я могу сняться с воинского учета?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю Вас!

    Формально Ви маєте на це право до 18 травня 2024 року, тобто до дати набрання чинності Законом Зеленського. Після цього такої підстави для виключення з обліку як засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину не буде. Втім, чи зараз вони виключать Вас з обліку, я сумніваюся.

    Тому питання складне і зараз я не радив би Вам відвідувати ТЦК та СП.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, так ви були засуджені за тяжкий злочин і підлягаєте виключенню з військового обліку. Для виключення з військового обліку треба мати рішення суду, про позбавлення волі (вирок) та ваш військовий квиток.

    У будь якому випадку, не рекомендую самостійно звернутися до ТЦК. Виключення з військового обліку, не надає вам право на перетин кордону.

    Богун Сергій Павлович
    18.4%

    Доброго дня.

    Ви маєте на це право , адже згідно згідно пункту 6 частини 6 статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" підлягаєте ВИКЛЮЧЕННЮ з військового обліку.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:1) призвані чи прийняті на військову службу;2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;{Пункт 2 частини шостої статті 37 в редакції Закону № 2995-IX від 21.03.2023}3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;4) досягли граничного віку перебування в запасі;5) припинили громадянство України;6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.
    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    Станом на зараз Ви маєте право на виключення з військового обліку, оскільки стаття 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачає наступне:

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Після набрання чинності через місяць Закону України"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" Ви вже не матимете такого права:

    32) статтю 37 викласти в такій редакції:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    Отже, враховуючи той факт, що заяву про виключення з обліку ТЦК має право розглядати упродовж 30 днів відповідно до ЗУ "Про звернення громадян", а новий закон набере чинності саме через такий час, думаю, що, скорше за все, Вам вже не вдасться отримати "виключення з віськового обліку". Проте, це не заважає Вам все ж таки подати відповідну заяву до ТЦК, можливо ТЦК розгляне її скоріше і виключить Вас з обліку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    Доброго дня!

    Вас повинні були виключити з військового обліку ще в 2016 році.

    Ваш військовий квиток повинні були вилучити та надіслати до відповідного військомату. Забрати Ви повинні були вже військовий документ з відміткою про виключення.

    До 16 травня 2024 року Ви ще маєте право бути виключеним з військового обліку, проте представники ТЦК 100% будуть затягувати з розглядом заяви про виключення з військового обліку.

    Документи, що необхідно надати ТЦК:

    • Заява про виключення
    • Паспорт громадянина України
    • Військово-обліковий документ
    • Вирок суду

    З набранням чинності законопроєкту 10449 засуджені більше не підлягають виключенню з військового обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    21.6%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ОЛЕГ!

    Уже нет. Новая редакция Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" исключила из статьи 37 Закона положения, что судимые исключаются с воинского учёта.По старым нормам разумеется никто Вас с учёта уже не исключит. Даже сугубо формально имея право на рассмотрение заявления - 30 дней, а закон вступит в силу куда раньше.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text

    Все законы так написаны, что в Украине якобы не предвидется когда-либо больше мирное время. Всё подтянуто под военное время.

    Прошли те времена и пережитки прошлого, когда служба в армии была почетной. Теперь по мобилизации берут всех подряд. Судимых не судимых, служивших не служивших. Всех. Не берут только судимых по статье Государственная измена. Остальные все годны и подходят.

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України) віком до 25 років:

    • які за рішенням комісії з питань взяття на військовий облік пройшли медичний огляд;
    • які є призовниками, що прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • які набули громадянство України;
    • які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань, якщо раніше не перебували на військовому обліку;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу достроково і відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" підлягають взяттю на військовий облік призовників;
    • які відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та не пройшли базову загальновійськову підготовку;

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    • які звільнені з військової служби в запас та не зараховані до військового оперативного резерву;
    • призовники, які пройшли базову загальновійськову підготовку з додержанням умов, передбачених частиною одинадцятою статті 1 цього Закону;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" та підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних;
    • військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • які набули громадянство України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов’язаних;
    • зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;
    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби;
    • які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;
    • які звільнені із служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;
    • які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку;
    • які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань;

    3) на військовий облік резервістів:

    • які зараховані до військового оперативного резерву;
    • які уклали контракт про проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань;
    • резервісти, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України на нове місце проживання.

    Громадянам України, взятим на військовий облік, роз’яснюються права та обов’язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    2. Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які належать до категорій, зазначених у частині одинадцятій статті 1 цього Закону.

    3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік.

    У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ України до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    4. У період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії воєнного стану призовники, військовозобов’язані та резервісти, які залишили або покинули своє місце проживання, зобов’язані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів України - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідному підрозділу розвідувальних органів України).

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України):

    • які досягли 25-річного віку;
    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік в іншому районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання;
    • які призвані, направлені чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які пройшли базову загальновійськову підготовку;
    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби як непридатні до військової служби за станом здоров’я - після підтвердження рішення комісією вищого рівня;
    • які отримали спеціальні звання рядового, сержантського, офіцерського (начальницького) складу після закінчення закладів освіти;
    • які направлені на альтернативну (невійськову) службу;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;
    • які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • які зараховані до військового оперативного резерву;
    • в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;

    3) з військового обліку резервістів:

    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;
    • які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які прийняті на службу до органів і підрозділів цивільного захисту;
    • які досягли граничного віку перебування на службі у військовому резерві або виключені з військового оперативного резерву;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку";

    Так что к сожалению без вариантов.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України