Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 апреля 2024, вопрос №105918 550₴

Тимчасове посвідчення офіцера запасу та Електронний кабінет

Вітаю.
Маю тимчасове посвідчення офіцера запасу - Оригінальний папірець  з красною печаткою.Але воно вже   давно не дійсно з 2008 - року.
Не оновлював - спочатку все рівно не було військових квитків, а потім не було потреби.
Питання:
За новим законом - якщо я оновлю облікові дані в електроному кабінеті - мені потрібно потім  з'являтися до ТЦК СП?
Якщо ні - то на вимогу представників ТЦК СП, поліції  - паспорта буде достатньо та цього посвідчення ( облікові дані я ж оновив) для перевірки облікових даних?
Дякую.

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Законопроєкт 10449 передбачає, що:

    "...6. У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово- обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України..."

    На жаль, але оновлення даних та актуалізація військово-облікового документу у даній ситуації не мають жодного взаємозв'язку. Тобто Ви можете уточнити дані через електронну пошту, але Ваш військово-обліковий документ все одно буде прострочений. Так чи інакше, рано чи пізно цей факт може бути встановлений представниками Нацполіції, ТЦК та СП.

    Тому питання простим уточненням облікових даних, як того вимагатиме Закон Зеленського з 18 травня 2024 року, не вирішиться, на жаль. Вам треба так чи інакше відвідувати центр комплектування, проходити ВЛК і тільки тоді Ви оновите ВОД. Звісно, що без наявності відстрочки - доволі високі ризики бути мобілізованим.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Владе!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового облік", який набере чинності через місяць, Вам протягом 60 днів потрібно оновити свої дані:

    "2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105–ІХ:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Новим законом також будуть внесені зміни до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", а саме:

    3) статтю 20 доповнити частинами четвертою – шостою такого змісту:

    "4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України».

    Отже, через місяць Ви будете зобов'язані пред'явити на вимогу ТЦК, поліцейського або прикордонника військово-обліковий документ й той факт, що Ви оновите свої дані через електроний кабінет, не надає Вам можливості не пред'являти ВОД.

    Тому без відвідування ТЦК та СП ніяк не вийде, на жаль. Вам у будь якому разі потрібно мати на руках чинний військово-обліковий документ. Звісно, що при тому, можете бути мобілізовані, якщо не маєте підстави для відстрочки, які передбачені статтею 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text, , яка, доречи, також зазнає змін відповідно до нового закону https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи вказаний термін дії Вашого тимчасового посвідчення?

    Якщо у Вас в тимчасовому посвідченні є запис "дійсне до 2008 року" - Вам потрібно буде особисто звернутись до ТЦК та обновити його.

    Якщо запису про термін дії немає - тоді у Вас є належний військоий документ, адже згідно пункту 2 наказу МОН № 610 від 21.11.2017 тимчасові посвідчення, виготовлені та видані військовозобов’язаним до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними.

    Згідно пункту 4 Порядку виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного заміні підлягають тимчасові посвідчення:

    • втрачені чи зіпсовані військовозобов’язаними;
    • у яких не залишилось місця для внесення інформації.

    Якщо Ви будете оновлювати дані в ТЦК - Вам його замінять.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України