Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 апреля 2024, вопрос №105921 600₴

Відстрочка 2 група в батька (новий закон)

Чи може бути в мене як сина відстрочка за новим законом №10449 який підписаний 16.4.24 бо в мого батька 2 група інвальдності.
Склад сімї другого степення споріднення, В батька 58 років це: є 2 брата - 1 закордоном, 2й в Україні і одна сестра закордоном.

Я є один син 28 років, моя мама померла і є тільки тато з 2-гою групою інвалідності. Прописка є спільною лише в мене в мого батька та моєї бабці(чоловік помер), якій 86 років (мати моєї померлої матері).

Також у моєму складі сім'ї є дружина та дворічний син, які не прописані за цією адресою де прописаний я, але ми юридично одружені.

Можливо, потрібно ще щось доповнити?
Чи зберігається для мене право на відстрочку за новим законом?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви маєте 100 % право на відстрочку.

    Згідно законодавства право на відстрочку мають особи:

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю

    Члени сім’ї другого ступеня споріднення в Вашому випадку ролі не грають оскільки згідно законодавства не зобов'язані утримувати Вашого батька.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Так, Ви маєте право на відстрочку як за чинним законодавством, так і після 18 травня 2024 року.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який орієнтовно через 1 місяць набере чинність. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Оскільки у Вашій ситуації інші невійськовозобов'язані особи відсутні, Ви маєте 100 % право на відстрочку. Втім, мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашого батька.

    2. На формальну відповідь РАЦСу зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашого батька про відстуність у нього дітей та інших осіб, які можуть та зобов'язані здійснювати утримання.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, про спільну реєстрацію) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення.

    Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Ви маєте право на відстрочку згідно законопроєкту 10449, який набирає чинності через 1 місяць.

    Нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Сестра та брати не зобов'язані утримувати Вашуого батька.

    Згідно статті 267 Сімейного кодексу України повнолітні брати і сестри зобов'язані утримувати непрацездатних повнолітніх братів і сестер, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони не мають чоловіка, дружини, батьків або повнолітніх дочки, сина, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

    Тому для отримання відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт батька

    4. Документ про інвалідність батька

    5. Витяг про шлюб (розірвання шлюбу) батька (https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-shlyub)

    6. Свідоцтво про смерть мами

    Якщо в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашого батька інших дітей - Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

    Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Вчора Президент підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць. Відповідно до цього закону підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Отже, оскільки в Вашого батька немає невійськовозобов'язаних осіб, які відповідно до закону забов'язані його утримувати, Ви 100% маєте право на відстрочку.

    Сестра та брати Вашого батька, Ваша бабуся з боку матері, а також Ваша дружина не віднесені до осіб, яки повинні його утримувати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви будете мати право на відстрочку. Для отримання відстрочки у разі отримання повістки під особистий підпис ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Висновок МСЕК+ акт огляду (проаналізуйте висновки МСЕК можливо там зазначено потребу у постійному догляді, якщо ні рекомендую отримати довідку Лкк форми 080-4 про потребу постійного догляду її можна отримати звернувшись до сімейного лікаря за направленням на ЛКК)

    Паспорти коди

    Довідка про склад сім'ї

    Довідка про місце реєстрації.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України