Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 18 апреля 2024, вопрос №106001 240₴

Як оформити опікунство над братом (йому 16р.) в Німеччині

Доброго дня.
Мені 27р.Моя мама планує привезти мого брата (йому 16р) до мене в Німеччину. А сама повертається в Україну. Що потрібно нам зробити з юридичної сторони? Як оформила опікунство над ним?Чи потрібне доручення батьків з України?

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіці підлягає дитина, яка не досягла 14 років, а піклуванню – від 14 до 18 років.

    Опіка (піклування) над неповнолітніми (малолітніми) дітьми, встановлюється, якщо батьки: померли, невідомо їх місцезнаходження, визнані в судовому порядку безвісно відсутніми або померлими.

    Опіку (піклування) може бути встановлено і за життя батьків неповнолітніх (малолітніх) дітей у випадках, коли батьки:

    — судом позбавлені и батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку, незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини;

    — визнані в судовому порядку недієздатними або обмежено дієздатними (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають у приватному стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи на державному утриманні і будинках-інтернатах);

    — понад 6 місяців не можуть займатися вихованням своїх дітей (засуджені до позбавлення волі на тривалий час, за станом здоров’я і інваліди І-ІІ груп;

    — понад 6 місяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги та турботи або підкинули (залишили) дитину і це підтверджено відповідними актами, складеними органами внутрішніх справ;

    — відмовились від дітей у встановленому законом порядку;

    — виїхали на постійне місце проживання або постійне місце роботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні;

    — перебувають під слідством.

    Згідно зі ст. 56 Цивільного кодексу України, органи, на які покладено здійснення опіки та піклування, їхні права та обов’язки щодо забезпечення прав та ін­тересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, вста­новлюються законом.

    Безпосереднє ведення справ щодо опіки та піклування покладається у межах їх компетенції на відповідні відділи і управління місцевої державної адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчих комітетів міських чи районних у містах рад. У селищах і селах справами опіки і піклування безпосередньо відають виконавчі комітети сільських і селищних рад.

    Ведення справ з опіки і піклування щодо неповнолітніх здійснюється органами у справах сім’ї та молоді та службою в справах неповнолітніх. Органи освіти здійснюють діяльність з питань виявлення, обліку та передачі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до дитячих будинків, шкіл-інтернатів різних профілів, на усиновлення, під опіку (піклування). Щодо осіб, визнаних судом недієздатними чи обмежено дієздатними ведення справ покладено на відділи охорони здоров’я.

    Щодо встановлення опіки над малолітньою дитиною та піклування над неповнолітньою дитиною, судова процедура встановлення опіки чи піклування можлива лише у випадку, якщо підставою для встановлення опіки та піклування є справа у провадженні суду, в процесі розгляду якої стало відомо про наявність дитини, яка залишилась без батьківського піклування. У таких випадках встановлення опіки чи піклування здійснюється у тому ж провадженні . У всіх інших випадках опіка та піклування встановлюються органами опіки та піклування.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, нічого оформлювати не треба. З 14 років дитина має право на самостійний вибір свого місця проживання.

    У вашому випадку, просто зробіть від матері довіреність на вас, з приводу догляду дитини у період її відсутності.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Досягнувши 16-річного віку, особа має право на безперешкодний перетин кордону та самостійне проживання. Втім, у країнах ЄС інколи це не спрацьовує, а тому раджу отримати від матері нотаріальну довіреність на виховання дитини та догляд за ним. Потім таку довіреність перекладете на німецьку мову і буде все добре. Стати опікуном Ви не зможете, оскільки у дитини є батьки.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    У Вашому випадку встановити ані опіку, ані піклування немає можливості, оскільки для того дитина повинна бути або дитиною-сиротою, або дитиною, яка позбавлена батьківського піклування:

    Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки (ч.1 ст. 55 Цивільного кодексу України).

    Опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, які визнані недієздатними (ч.1 ст. 58 Цивільного кодексу України).Піклування встановлюється над неповнолітніми особами (віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена (ч.1 ст. 59 Цивільного кодексу України).

    Отже, Вашій матері у даному випадку потрібно оформити довіреність на представництво інтересів Вами Вашого неповнолітнього брата та перекласти її на німецьку мову.

    Зразок такої довіренності зможете знайти за посиланням https://docs.google.com/document/d/1uh84UAmrOrqlWN...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ваш неповнолітній брат буде перебувати в Німеччині без батьків, але у Вашому супроводі - служба розміщення може повідомити про це відомство у справах молоді після його прибуття. Відомство у справах молоді поспілкується з братом і Вами та перевірить, чи може він там перебувати. Крім того, відомство у справах молоді вирішить питання про призначення опікуна. Відомство у справах молоді на співбесіді забезпечує перекладача.

    В Німеччині Ви можете звернутись до суду у сімейних справах для встановлення опіки за братом. У разі призначення Вас опікуном Ви нестимете повну відповідальність за неповнолітнього брата замість батьків.

    Також Вам потрібно мати при собі свідоцтво про народження Ваш та Вашого брата, а також краще отримати від мами нотаріальну довіреність на представлення інтересів брата, яка повинна мати апостиль та нотаріальний переклад на іноземну мову.

    Загалом, якщо Ви не будете оформлювати брату тимчасовий захист або якимось іншим чином контактувати з органами державної влади, то навряд чи Вам знадобиться довіреність на виховання або встановлення опіки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пані Азалія!

    Відповідно до законодавства України Ваш брат має право на свободу пересування за межі України з 16 років та на самостійне отримання паспорта громадянина України для виїзду за межі України.

    Жодних дозволів батьків для того не потрібні. У зв"язку з мобілізацією можуть проблеми з 16 років при виїзді за кордон. Принаймні такі випадки є.

    При цьому незважаючи на декларативну "свободу" на пересування з 16 років у ЄС та Україні, у Німеччині Ваш брат без супроводу може бути зареєстрований як "неповнолітній біженець без супроводжуючих осіб" (unbegleiteter minderjähriger Flüchtling або скорочено: umF).

    ТОМУ, БАЖАНО, ЩОБ МАТІР В УКРАЇНІ ОФОРМИЛА НА ВАС ДОВІРЕНІСТЬ З ПРАВОМ СУПРОВОДУ ДИТИНИ ЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ. В довіреності бажано окремо вказати, що дитина - Ваш брат. Довіреність для нотаріусів є стандартною і загальновідомою.

    Але туди можна додати в принципі усі опції (права та повноваження), які необхідні для фактичної опіки над дитиною до 18 років.

    . Для неповнолітніх претендентів на притулок без супроводжуючих осіб у Німеччині діють інші правила, ніж для дорослих або дітей, які втекли до Німеччини разом зі своїми батьками.

    Після прибуття до Німеччини неповнолітні претенденти на притулок без супроводжуючих осіб надходять під опіку відомства у справах молоді ("Jugendamt"). Це означає, що відомство подбає про те, де Ви проживатимете, і про Ваші подальші кроки. Насамперед буде проведено так звану процедуру з'ясування особистості неповнолітнього ("Сlearing-Verfahren"). Якщо у Вас немає посвідчення особи або інших документів, твій вік буде встановлений за допомогою процедури визначення віку ("Altersfestsetzung").

    Якщо буде встановлено (або доведено за допомогою документів), що особа ще не досягла повноліття (18 років), то співробітники відомства перевірять, чи є у дитини родичі у Німеччині чи Європі, у яких вона може і хоче жити. У негативному випадку дитину направлять до відповідного відомства у справах молоді.

    https://handbookgermany.de/ru/youth-welfare-office

    Воно може знаходитися в місті, в яке приїхала дитина або в іншому місті Німеччини. Співробітники відомства дбають про проживання (у патронатній сім'ї ("Pflegefamilie") або в установі для дітей та підлітків) та про інші потреби (школа, освіта, статус перебування тощо), а також підшукають для дитини опікуна або попечителя. Він або вона буде законним представником і піклувальником і потрібен, оскільки, будучи неповнолітнім, у Німеччині дитина можете самостійно приймати рішення лише щодо вкрай обмеженого кола питань. Як правило, опікунство перебирає або співробітник відомства у справах молоді, або приватна особа, яка працює на громадських засадах.

    Якщо є родич, то це питання знімається.

    Опікун (попечитель) має бути в дитини до того часу, поки вона не досягнете повноліття за законодавством рідної країни або Німеччини.

    Консультаційні організації неподалік Вас Ви зможете знайти на сайті молодіжної міграційної служби, федерального союзу неповнолітніх біженців без супроводжуючих осіб (BumF), а також за допомогою Локального пошуку відповідного сервісу. Вкажіть місто/населений пункт, в якому Ви проживаєте або перебуваєте, та на яку тему Вам потрібна консультація (притулок, перебування, юридична консультація).

    https://www.jugendmigrationsdienste.de/ueber-jmd/j...

    Неповнолітній самостійно не може подати заяву про надання притулку. Але це письмово може зробити опікун. Він може надіслати заяву, складену у довільній формі, до найближчого відділення Федерального відомства у справах міграції та біженців (BAMF). Чи має сенс у Вашому випадку подавати заяву про надання притулку, Вам підкаже адвокат чи співробітник консультуючої організації. Неповнолітні претенденти на притулок без супроводжуючих осіб, які не подають заяву про надання притулку, зазвичай отримують відстрочку депортації (Duldung), оскільки їх не можна депортувати, якщо їх ніхто не чекає на батьківщині.

    Докладніше про притулок у Німеччині – у розділі «Процес розгляду заяви про надання притулку» відповідного сервісу російською мовою.

    https://handbookgermany.de/ru/asylum-procedure

    Якщо дитина не досягла повноліття і знаходиться в Німеччині зовсім одна, її зазвичай не можна депортувати. Дитину можуть депортувати лише в тому випадку, якщо батьки, інша особа, яка має батьківські права, або установа для дітей та підлітків у рідній країні дитини надасть письмову гарантію того, що вони подбають про дитину. Це зазначено у §58 Федерального Закону Німеччини про перебування. https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/_...

    Депортація в іншу країну ЄС на підставі Дублінського регламенту не поширюється на неповнолітніх без осіб, що супроводжують. Тобто дитина має право залишитися в Німеччині, навіть якщо вже складала відбитки пальців або проходили таку процедуру в іншій країні Євросоюзу.

    Після досягнення 18-річчя дитина можете оформити захист від війни на загальних засадах як громадянин України.

    https://www.bamf.de/DE/Themen/AsylFluechtlingsschu...

    https://handbookgermany.de/uk/under-18

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України