Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 апреля 2024, вопрос №106126 550₴

Звільнення по догляду

Чи можу я звільнитись зі служби по новому закону, якщо у тещі 2 група, а дружина не може за нею доглядати бо доглядає за бабусею в якої 1 група. Фізично вона не може з усіма справитися. Як довести що дружина відсутня?

Ответы юристов (10)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба буде додати документи, які підтверджують здійснення дружиною догляду за бабусею, це може підтвердити довідка з соціальної служби про отримання компенсації за догляд за бабусею.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Підстава звільнення виглядатиме так

    необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Це імперативна норма закону. Без двоякого трактування.

    Виходячи з наведеного на цій підставі Ви не звільнитеся.

    Шукайте іншу підставу.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Відповідно до Закону України"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" :

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    3) під час проведення мобілізації та дії воєнного стану:

    г) через сімейні обставини або інші поважні причини, перелік яких визначається частиною дванадцятою цієї статті (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);

    Частина 12 статті 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу":

    3) під час дії воєнного стану:

    "необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;".

    Отже, звільнитись Ви можете тільки у разі, якщо у тещі відсутні родичі першого та другого! ступеня спорідення або, якщо такі особи самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

    Членами сім'ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    ВИСНОВОК:

    Ви зможете звільнитись за умови того, що у тещі немає батьків, чоловіка, дітей, сестри, брата, онуків (повнолітніх). Або, якщо особи першого та другого ступеня споріднення тещі самі потребують постійного догляду. При тому зверність увагу на те, що вік членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення у даній нормі не оговорюється.

    Отже, враховуючи все вищевикладене, потрібно розуміти, яких ще родичів має Ваша теща, окрім дочки. Якщо більше нікого немає, то тоді потрібно аби Ваша дружина потребувала постійного догляду.

    Підстави для звільнення у новому законі викладені таким чином, що практично унеможливлюють звільнення з приводу постійного догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Відповідно до законопроєкту 10449 (який набере чинності в травні) під час дії воєнного стану військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах: необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Головними умовами щоб отримати звільнення по даній підставі є :

    1. Відсутність у тещі інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують догляду. Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені. До членів сім'ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    2. Потрібно щоб Ваша теща мала довідку ЛКК або МСЕК де вказана потреба у догляді.

    ВИСНОВОК

    Відсутність дружини Ви зможете довести лише в тому випадку, якщо вона буде перебувати за межами України. Те, що вона здійснює догляд за бабусею не є підставою для Вашого звільнення.

    Крім дружини Ви повинні довести, що відсутні інші члени сім'ї тещі (батьки, брати, сестри, чоловік, інші діти, онуки) або вони самі потребують догляду.

    Само собою розуміється, що необхідність догляду за тещею повинна бути підверджена довідкою МСЕК або ЛКК, де вказується про її потребу у сторонньому догляді.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Чи можу я звільнитись зі служби по новому закону, якщо у тещі 2 група, а дружина не може за нею доглядати бо доглядає за бабусею в якої 1 група. Фізично вона не може з усіма справитися. Як довести що дружина відсутня?

    Чесно кажучи, шанси на таке звільнення я рахую примарними.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який орієнтовно через 1 місяць набере чинність. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті звільнення з військової служби:

    "...необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я..."

    Ось так прописали наші законодавці. Таким чином Ви можете звільнитися по тещі з 2 групою:

    - якщо вона потребує постійного догляду;

    - якщо відсутні родичі першого або другого ступеня спорідення або вони самі потребують догляду. Те, що дружина доглядає за бабусею, на жаль, не допоможе.

    З повагою!

    • Олег Клиент 12 дней назад
      Що означає відсутні? Типо не присутні в даний час в даному місці, чи в країні, чи області?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Закон визначає - не присутні взагалі, в природі… на жаль, але це так, тим паче ці драконівські норми

    Олег Клиент 12 дней назад

    якщо дружина відсутня означає -взагалі немає і не існує, то виходить моя теща мені не теща. Підкажіть будь-ласка де я можу подивитись роз'яснення цього закону, чи може якась гаряча лінія є?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Ви все правильно зазначаєте, але окрім дружини ще можуть бути родичі першого та другого ступеня споріднення. Жодних роз'яснень з приводу цього немає, гаряча лінія МОУ тут також думаю не допоможе. Хоча можете спробувати набрати 1545.

      На жаль, але повторюся, я рахую цю підставу як малоймовірну для Вас.

      З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕГ!

    Передбачається, що Уряд (Кабінет Міністрів України) прийме відповідні постанови, що регулюватимуть ці питання. Зокрема, можливо з’явиться електронний сертифікат військовозобов’язаного / військовий квиток для тих, хто оновив дані. За прикладом ковід-сертифіката.

    Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період визначається Кабінетом Міністрів України.

    Цей порядок визначає:

    • механізм реалізації повноважень та взаємодію між місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від підпорядкування і форми власності, органами військового управління, органами та підрозділами, що входять до системи поліції, та посадовими особами територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з організації проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період;
    • порядок оповіщення військовозобов’язаних та резервістів, їх прибуття до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань, Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України чи відповідного підрозділу розвідувальних органів України;
    • процедуру перевірки військово-облікових документів громадян, уточнення персональних даних військовозобов’язаних та резервістів та внесення відповідних змін у військово-облікові документи;
    • порядок надання військовозобов’язаним та резервістам відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та її оформлення;
    • організацію медичного огляду військовозобов’язаних та резервістів;
    • процедури оформлення призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період;
    • механізм відправлення військовозобов’язаних та резервістів до місць проходження військової служби.

    Особливості проходження медичного обстеження військовозобов’язаними та резервістами під час мобілізації, на особливий період визначаються Міністерством оборони України спільно з Міністерством охорони здоров’я України.

    Аналогічно передбачається, що УРЯД УКРАЇНИ визначить порядок звільнення зі служби та чіткий алгоритм дій щодо цього.

    Можливо навіть на рівні документів, які слід подавати.

    До цього можливість звільнення та отримання відстрочки - передбачаю буде заморожена.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України